Как пишется личи на английском


На основании Вашего запроса эти примеры могут содержать грубую лексику.


На основании Вашего запроса эти примеры могут содержать разговорную лексику.

Перевод «личи» на английский

nn


А благодаря низкой калорийности личи эффективно помогает избавиться от лишних килограммов.



And thanks to the low calorie lychee effectively helps to get rid of superfluous kilograms.


Проантоцианидины в личи были широко изучены, а также продемонстрировали противовирусные способности.



The proanthocyanidins in lychee have been studied extensively, and they have also demonstrated antiviral capabilities.


Фитохимическое исследование показало, что основными химическими составляющими личи являются флавоноиды, стерины, тритерпены, фенолы и другие биологически активные соединения.



Phytochemical investigation revealed that the major chemical constituents of litchi are flavonoids, sterols, triterpenens, phenolics, and other bioactive compounds.


Ученые огласили, что личи занимает второе место среди фруктов по количеству полифенолов, которые улучшают здоровье сердца.



Scientists announced that litchi ranks second among fruits in the number of polyphenols, which improve heart health.


Рога личи достигают длинны от 45 до 92 см и являются относительно тонкими.



The horns of the lechwe range in length from 45 — 92 cm and are relatively thin.


Тело несколько меньше, чем у обыкновенного личи.



The body is somewhat smaller than that of the common lechwe.


По своей форме личи напоминает небольшие орехи в плотной красной кожуре с коричневой косточкой внутри.



In its form resembles a small lychee nuts in a tight red skinned with brown stone inside.


Да и ещё 2 личи мартини нам.



We will have two lychee martinis as well.


Экзотический микс гуавы, личи и сладкого персика, в котором присутствуют нотки красноцвета и ромашки.



Exotic mix of guava, lychee and sweet peach, in which there are notes of red and chamomile.


Помните, что личи — это фрукты, которые вызывают такой же тепловой эффект, как и дуриан.



Keep in your mind that lychees are fruits that cause the same heat effect as durian.


Он также демонстрирует значительные антиоксидантные способности, такие как аскорбиновая кислота и другие проантоцианидины в личи.



It also demonstrates considerable antioxidant capabilities, just like ascorbic acid and the other proanthocyanidins in lychee.


Плод личи содержит 66 калорий на 100 гр., сопоставимые с теми, что находятся в столовом винограде.



Lychee fruit contains 66 calories per 100 g, comparable to that contained in the wine.


Флавоноиды, волокна и антиоксиданты в личи могут поддерживать здоровье сердца.



The flavonoids, fiber and antioxidants in lychees may support heart health.


Плоды личи содержат 82% воды и 16,5% углеводов.



Lychees are made up of 82 percent water and 16.5 percent carbohydrates.


Экзотические и великолепные личи полны пользы для здоровья, начиная от помощи в потере веса и предотвращения рака.



The exotic and the gorgeous litchi is full of health benefits ranging from aiding weight loss to preventing cancer.


Кроме того, вы можете попробовать использовать консервированные фрукты или сок личи для приготовления десертов, смузи и других напитков.



Alternatively, you can try using the canned fruit or lychee juice to prepare desserts, smoothies and other beverages as well.


Из-за сочетания белой мякоти и темной косточки личи носит также название «глаз дракона».



Because of white pulp and dark stone combination litchi is also called «dragon eye».


Свежесобранные личи сохраняют свой цвет и качества только от З до 5 дней при комнатной температуре.



Freshly picked lychees keep their color and quality only 3 to 5 days at room temperature.


Имейте в виду, что личи также является относительно высокосахарным фруктом и содержит достаточно калорий на порцию.



Keep in mind that lychee is also a relatively high-sugar fruit and contains a good chunk of calories per serving.


Один фрукт личи обеспечит обильный запас витамина В6, одного из так называемых антистресс-витаминов.



One lychee fruit will provide ample supply of vitamin B6, one of the so-called anti-stress vitamins.

Ничего не найдено для этого значения.

Результатов: 231. Точных совпадений: 231. Затраченное время: 82 мс

Documents

Корпоративные решения

Спряжение

Синонимы

Корректор

Справка и о нас

Индекс слова: 1-300, 301-600, 601-900

Индекс выражения: 1-400, 401-800, 801-1200

Индекс фразы: 1-400, 401-800, 801-1200

личи — перевод на английский

Я — Уинслоу Лич.

I’m Winslow Leach.

Но это я, Уинслоу Лич, написал ее!

I’m Winslow Leach!

Я — Уинслоу Лич, композитор.

— I’m Winslow Leach, the composer.

Она была написана покойным Уинслоу Личем.

It was written by the late Winslow Leach.

Это по исследованиям тяжелой воды, доктор Лич.

This is our hard-water man, Dr. Leach.

Показать ещё примеры для «leach»…

Я кофейничаю с Личем.

I’m having coffee with the Lich.

Бо, ты была в этой ситуации и до этого, без него после твоего Перерождения и с Личем, чтобы спасти нас!

Bo, you’ve tapped into it before. Without him. After your Dawning, with the Lich.

Что если когда я высосала чи у всех тех людей, чтобы спасти Лорен от Лича…

What if when I chi-sucked all those people to save Lauren from the Lich…

Вам предстоит убить лича из Замка Ромскодл.

You will kill the Lich of Castle Rommscoddle.

Показать ещё примеры для «lich»…

Что ж, большое спасибо, мистер Лич.

Well, thank you very much, Mr. Leech.

Ваш энтузиазм весьма ободряет, мистер Лич.

Your enthusiasm is very encouraging, Mr. Leech.

— Мистер Лич!

— Mr. Leech!

— Вы в порядке, мистер Лич?

— Are you all right, Mr. Leech?

Боже, мистер Лич, какой вы хороший человек.

Gosh, Mr. Leech, you’re such a good man.

Показать ещё примеры для «leech»…

Нет такого слова, мистер Лич.

Not a real word, Mr. Litch.

Мистер Лич, это уже седьмой адвокат, от которого вы отказываетесь перед судом.

Mr. Litch, this is the seventh attorney… you’ve sought to discharge on the eve of trial.

Вот что я вам скажу, мистер Лич.

Well, here’s my problem, Mr. Litch.

Я буду представлять мистера Лича.

— I’ll represent Mr. Litch.

Мистер Лич, вам будет предоставлен новый адвокат.

Mr. Litch, I will give you a new attorney.

Показать ещё примеры для «litch»…

Дайте мне личи мартини, пожалуйста?

Can i get a lychee martini,please?

Да и ещё 2 личи мартини нам.

We will have two lychee martinis as well.

В смысле личи?

You mean a lychee.

Больше личей, меньше пчел.

More lychee, less bees.

А давайте всем закажем мартини с личи?

Could we get lychee martinis for the whole table.

Показать ещё примеры для «lychee»…

Отправить комментарий

From Wikipedia, the free encyclopedia

Lychee
Litchi chinensis fruits.JPG
Scientific classification edit
Kingdom: Plantae
Clade: Tracheophytes
Clade: Angiosperms
Clade: Eudicots
Clade: Rosids
Order: Sapindales
Family: Sapindaceae
Subfamily: Sapindoideae
Genus: Litchi
Sonn.
Species:

L. chinensis

Binomial name
Litchi chinensis

Sonn.[1]

Synonyms[2]
  • Corvinia litschi Stadtm. ex P.Willemet 
  • Euphoria didyma Blanco 
  • Euphoria punicea Lam.
  •  Litchi sinensis J.F.Gmel. 
  •  Nephelium chinense (Sonn.) Druce 
  •  Nephelium didymum Craib
  •  Scytalia chinensis Gaertn.
  •  Scytalia squamosa Stokes
Lychee
Chinese 荔枝
Transcriptions
Standard Mandarin
Hanyu Pinyin Lìzhī
Gwoyeu Romatzyh Lihjy
Wade–Giles Li4-chih1
IPA [lî.ʈʂɻ̩́]
Yue: Cantonese
Yale Romanization Laihjī
Jyutping Lai6-zi1
IPA [lɐ̀i.tsíː]
Southern Min
Hokkien POJ Nāi/Lāi-chi
Tâi-lô Nāi/Lāi-tsi

Lychee[3] (US: LEE-chee; UK: LIE-chee; Litchi chinensis; Chinese: 荔枝; pinyin: lìzhī; Jyutping: lai6 zi1; Pe̍h-ōe-jī: nāi-chi) is a monotypic taxon and the sole member in the genus Litchi in the soapberry family, Sapindaceae.

It is a tropical tree native to South China.[4][5] The tree has been introduced throughout Southeast Asia and South Asia.[5] Cultivation in China is documented from the 11th century.[4] China is the main producer of lychees, followed by Vietnam, India, other countries in Southeast Asia, other countries in the Indian subcontinent, Madagascar, and South Africa. A tall evergreen tree, the lychee bears small fleshy fruits. The outside of the fruit is pink-red, roughly textured, and inedible, covering sweet flesh eaten in many different dessert dishes.

Lychee seeds contain methylene cyclopropyl glycine which can cause hypoglycemia associated with outbreaks of encephalopathy in undernourished Indian and Vietnamese children who had consumed lychee fruit.[6][7]

Taxonomy[edit]

Pierre Sonnerat’s drawing from Voyage aux Indes Orientales et à la Chine (1782)[8]

Litchi chinensis is the sole member of the genus Litchi in the soapberry family, Sapindaceae.[4]

It was described and named by French naturalist Pierre Sonnerat in his account «Voyage aux Indes Orientales et à la Chine, fait depuis 1774 jusqu’à 1781» (translation: «Voyage to the East Indies and China, made between 1774 and 1781»), which was published in 1782.[8] There are three subspecies, determined by flower arrangement, twig thickness, fruit, and a number of stamens.

  • Litchi chinensis subsp. chinensis is the only commercialized lychee. It grows wild in southern China, northern Vietnam, and Cambodia. It has thin twigs, flowers typically have six stamens, fruit are smooth or with protuberances up to 2 mm (0.079 in).
  • Litchi chinensis subsp. philippinensis (Radlk.) Leenh. It is common in the wild in the Philippines and rarely cultivated. It has thin twigs, six to seven stamens, long oval fruit with spiky protuberances up to 3 mm (0.12 in).[9]
  • Litchi chinensis subsp. javensis. It is only known in cultivation, in Malaysia and Indonesia. It has thick twigs, flowers with seven to eleven stamens in sessile clusters, smooth fruit with protuberances up to 1 mm (0.039 in).[4][10]

Description[edit]

Tree[edit]

Litchi chinensis is an evergreen tree that is frequently less than 15 m (49 ft) tall, sometimes reaching 28 m (92 ft).[11] Its evergreen leaves, 5 to 8 in (12.5–20 cm) long, are pinnate, having 4 to 8 alternate, elliptic-oblong to lanceolate, abruptly pointed, leaflets,

The bark is grey-black, the branches a brownish-red. Its evergreen leaves are 12.5 to 20 cm (4.9 to 7.9 in) long, with leaflets in two to four pairs.[4] Lychee are similar in foliage to the family Lauraceae, likely due to convergent evolution. They are adapted by developing leaves that repel water, and are called laurophyll or lauroid leaves.

Flowers grow on a terminal inflorescence with many panicles on the current season’s growth. The panicles grow in clusters of ten or more, reaching 10 to 40 cm (3.9 to 15.7 in) or longer, holding hundreds of small white, yellow, or green flowers that are distinctively fragrant.[10]

Fruit[edit]

Whole and opened fruit with seed

The lychee bears fleshy fruits that mature in 80–112 days depending on climate, location, and cultivar. Fruits vary in shape from round to ovoid to heart-shaped, up to 5 cm long and 4 cm wide (2.0 in × 1.6 in), weighing approximately 20 g.[11][12]

The thin, tough skin is green when immature, ripening to red or pink-red, and is smooth or covered with small sharp protuberances roughly textured. The rind is inedible but easily removed to expose a layer of translucent white fleshy aril with a floral smell and a sweet flavor.[11] The skin turns brown and dry when left out after harvesting.

The fleshy, edible portion of the fruit is an aril, surrounding one dark brown inedible seed that is 1 to 3.3 cm long and 0.6 to 1.2 cm wide (0.39–1.30 by 0.24–0.47 in). Some cultivars produce a high percentage of fruits with shriveled aborted seeds known as ‘chicken tongues’. These fruits typically have a higher price, due to having more edible flesh.[10] Since the floral flavor is lost in the process of canning, the fruit is usually eaten fresh.[11]

History[edit]

Cultivation of lychee began in the region of southern China, going back to 1059 AD, Malaysia, and northern Vietnam.[4] Unofficial records in China refer to lychee as far back as 2000 BC.[13] Wild trees still grow in parts of southern China and on Hainan Island. The fruit was used as a delicacy in the Chinese Imperial Court.[14]

In the 1st century during the Han dynasty, fresh lychees were a popular tribute item, and in such demand at the Imperial Court that a special courier service with fast horses would bring the fresh fruit from Guangdong.[15] There was great demand for lychee in the Song Dynasty (960-1279), according to Cai Xiang, in his Li chi pu (Treatise on Lychees). It was also the favorite fruit of Emperor Li Longji (Xuanzong)’s favored concubine Yang Yuhuan (Yang Guifei). The emperor had the fruit delivered at great expense to the capital.[11]

The lychee attracted the attention of European travelers, such as the Spanish bishop, explorer, and sinologist Juan González de Mendoza in his History of the great and mighty kingdom of China (1585; English translation 1588), based on the reports of Spanish friars who had visited China in the 1570s gave the fruit high praise:[16]

[T]hey haue a kinde of plummes, that they doo call lechias, that are of an exceeding gallant tast, and neuer hurteth any body, although they shoulde eate a great number of them.

Later the lychee was described and introduced to the West in 1656 by Michal Boym, a Polish Jesuit missionary (at that time Polish–Lithuanian Commonwealth).[17]

Lychee was introduced in the Pakistani region (then British Raj) in 1932 and remained an exotic plant until the 1960s when commercial production began. The crop’s production expanded from Begum Kot (Lahore District) in Punjab to Hazara, Haripur, and Mirpur Khas.

Double domestication[edit]

Genomic studies indicate that the lychee resulted from double domestication by independent cultivation in two different regions of ancient China.[18]

Cultivation and uses[edit]

Germinating lychee seed with its main root (about 3 months old)

A normal-sized seed (left) and a small-sized (Chicken tongue) seed (right)

Lychees are extensively grown in southern China, Taiwan, Vietnam and the rest of tropical Southeast Asia, the Indian Subcontinent,[19] and in tropical regions of many other countries.[4][19][20] They require a tropical climate that is frost-free and is not below the temperature of −4 °C (25 °F).[4][19] Lychees require a climate with high summer heat, rainfall, and humidity, growing optimally on well-drained, slightly acidic soils rich in organic matter and mulch.[4][19]

Some 200 cultivars exist, with early and late maturing forms suited to warmer and cooler climates, respectively,[4] although mainly eight cultivars are used for commerce in China.[19] They are also grown as an ornamental tree, as well as for their fruit.[4] The most common way of propagating lychee is through a method called air layering or marcotting. Air-layers, or marcotts, are made by cutting a branch of a mature tree, covering the cut with a rooting medium, such as peat or sphagnum moss, then wrapping the medium with polyethylene film and allowing the cut to root. Once significant rooting has occurred, the marcott is cut from the branch and potted.[21]

According to folklore, a lychee tree that is not producing much fruit can be girdled, leading to more fruit production. When the central opening of trees is carried out as part of training and pruning, stereo fruiting can be achieved for higher orchard productivity.[22]

Lychees are commonly sold fresh in Asian markets.[4][19] The red rind turns dark brown when the fruit is refrigerated, but the taste isn’t affected. It is also sold canned year-round. The fruit can be dried with the rind intact, at which point the flesh shrinks and darkens.[11]

Cultivars[edit]

There are numerous lychee cultivars, with considerable confusion regarding their naming and identification. The same cultivar grown in different climates can produce very different fruit. Cultivars can also have different synonyms in various parts of the world. Southeast Asian countries, along with Australia, use the original Chinese names for the main cultivars. India grows more than a dozen different cultivars. South Africa grows mainly the “Mauritius” cultivar. Most cultivars grown in the United States were imported from China, except for the “Groff”, which was developed in the state of Hawaii.[12]

Different cultivars of lychee are popular in various growing regions and countries. In China, popular cultivars include Sanyuehong, Baitangying, Baila, Shuidong, Feizixiao, Dazou, Heiye, Nuomici, Guiwei, Huaizhi, Lanzhu, and Chenzi. In Vietnam, the most popular cultivar is Vai Thieu Hai Duong. In the US, production is based on several cultivars, including Mauritius, Brewster, and Hak Ip.[10][23] India grows more than a dozen named cultivars, including Shahi (Highest Pulp %), Dehradun, Early Large Red, Kalkattia and Rose Scented.[12][24]

Lychees, raw, 100 g

Litchi chinensis Luc Viatour.jpg

Peeled lychee fruits

Nutritional value per 100 g (3.5 oz)
Energy 276 kJ (66 kcal)

Carbohydrates

16.53 g

Sugars 15.23 g
Dietary fiber 1.3 g

Fat

0.44 g

Protein

0.83 g

Vitamins Quantity

%DV

Thiamine (B1)

1%

0.011 mg

Riboflavin (B2)

5%

0.065 mg

Niacin (B3)

4%

0.603 mg

Vitamin B6

8%

0.1 mg

Folate (B9)

4%

14 μg

Vitamin C

86%

71.5 mg

Minerals Quantity

%DV

Calcium

1%

5 mg

Iron

1%

0.13 mg

Magnesium

3%

10 mg

Manganese

3%

0.055 mg

Phosphorus

4%

31 mg

Potassium

4%

171 mg

Sodium

0%

1 mg

Zinc

1%

0.07 mg

Other constituents Quantity
Water 81.8 g

Full Link to USDA entry in FoodData Central

  • Units
  • μg = micrograms • mg = milligrams
  • IU = International units
Percentages are roughly approximated using US recommendations for adults.
Source: USDA FoodData Central

Nutrients[edit]

Raw lychee fruit is 82% water, 17% carbohydrates, 1% protein, and contains negligible fat (table). In a 100-gram (3.5 oz) reference amount, raw lychee fruit supplies 66 calories of food energy. The raw pulp is rich in vitamin C, having 72 mg per 100 grams – an amount representing 86% of the Daily Value – but contains no other micronutrients in significant content (table).

Phytochemicals[edit]

Lychees have moderate amounts of polyphenols,[25] including flavan-3-ol monomers and dimers as major compounds representing about 87% of total polyphenols, which declined in content during storage or browning.[26] Lychees naturally produce butylated hydroxytoluene.[27] Cyanidin-3-glucoside represented 92% of total anthocyanins.[26]

Poisoning[edit]

In 1962, it was found that lychee seeds contained methylenecyclopropylglycine (MCPG), a homologue of hypoglycin A, which caused hypoglycemia in animal studies.[28]
Since the end of the 1990s, unexplained outbreaks of encephalopathy occurred, appearing to affect only children in India[29] (where it is called chamki bukhar),[30] and northern Vietnam (where it was called Ac Mong encephalitis after the Vietnamese word for nightmare) during the lychee harvest season from May to June.[31][32]

A 2013 investigation by the U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC), in India, showed that cases were linked to the consumption of lychee fruit,[33] causing a noninflammatory encephalopathy that mimicked symptoms of Jamaican vomiting sickness.[34] Because low blood sugar (hypoglycemia) of less than 70 mg/dL in the undernourished children on admission was common, and associated with a poorer outcome (44% of all cases were fatal) the CDC identified the illness as a hypoglycemic encephalopathy.[33]

The investigation linked the illness to hypoglycin A and MCPG toxicity, and to malnourished children eating lychees (particularly unripe ones) on an empty stomach.[7]

The CDC report recommended that parents ensure their children limit lychee consumption and have an evening meal, elevating blood glucose levels that may be sufficient to deter illness.[33][34]

Earlier studies had incorrectly concluded that transmission may occur from direct contact with lychees contaminated by bat saliva, urine, or guano or with other vectors, such as insects found in lychee trees or sand flies, as in the case of Chandipura virus.[31] A 2017 study found that pesticides used in the plantations could be responsible for the encephalitis and deaths of young children in Bangladesh.[35][36]

Gallery[edit]

  • Peeled lychee fruits

    Peeled lychee fruits

See also[edit]

  • Ackee
  • China 3 lychee
  • Chinese food therapy
  • Guinep (Melicoccus bijugatus)
  • Korlan
  • Lanzones
  • Lichido liqueur
  • List of culinary fruits
  • Longan
  • Lychee wine
  • Muzaffarpur
  • Rambutan

References[edit]

  1. ^ «Litchi chinensis«. Germplasm Resources Information Network (GRIN). Agricultural Research Service (ARS), United States Department of Agriculture (USDA). Retrieved 19 January 2010.
  2. ^ «Litchi chinensis (Thunb.) H.Deane». World Flora Online. World Flora Consortium. 2022. Retrieved 17 December 2022.
  3. ^ Also sometimes spelled litchi, liechee, liche, lizhi, li zhi, or lichee.
  4. ^ a b c d e f g h i j k l Morton, J.F. (1987). Lychee. In: Fruits of Warm Climates. West Lafayette, Indiana, USA: Center for New Crops and Plant Products, Purdue University, Department of Horticulture and Landscape Architecture. pp. 249–259. Retrieved 30 October 2013.
  5. ^ a b «Litchi chinensis Sonn. | Plants of the World Online | Kew Science».
  6. ^ Spencer PS, Palmer VS (2017). «The enigma of litchi toxicity: an emerging health concern in southern Asia». The Lancet. Online, 30 January 2017 (4): e383–e384. doi:10.1016/S2214-109X(17)30046-3. PMID 28153516.
  7. ^ a b Aakash Shrivastava; Anil Kumar; Jerry D Thomas; et al. (2017). «Association of acute toxic encephalopathy with lychee consumption in an outbreak in Muzaffarpur, India, 2014: a case-control study». The Lancet. 30 January 2017 (online) (4): e458–e466. doi:10.1016/S2214-109X(17)30035-9. PMID 28153514.
  8. ^ a b Sonnerat, P. (1782) Voyage aux Indes Orientales et à la Chine, fait par ordre du Roi, depuis 1774 jusqu’en 1781. Tome second, p. 230. Paris.
  9. ^ «Litchi chinensis subsp. philippinensis«. Germplasm Resources Information Network (GRIN). Agricultural Research Service (ARS), United States Department of Agriculture (USDA). Retrieved 2013-10-30.
  10. ^ a b c d Courtney Menzel (2005). Litchi and longan: botany, production and uses. Wallingford, Oxon, UK: CABI Pub. p. 26. ISBN 978-0-85199-696-7.
  11. ^ a b c d e f Davidson, Jane L.; Davidson, Alan; Saberi, Helen; Jaine, Tom (2006). The Oxford companion to food. Oxford [Oxfordshire]: Oxford University Press. p. 467. ISBN 978-0-19-280681-9.
  12. ^ a b c Hosahalli Ramaswamy; Diane Barrett; Laszlo P. Somogyi (2005). Processing fruits: science and technology. Boca Raton: CRC Press. p. 687. ISBN 978-0-8493-1478-0.
  13. ^ Andersen, Peter A.; Schaffer, Bruce (1994). Handbook of environmental physiology of fruit crops. Boca Raton: CRC Press. pp. 123–140. ISBN 978-0-8493-0179-7.
  14. ^ Bishop, Kevin (1997). China’s Imperial Way: Retracing an Historical Trade and Communications Route from Beijing to Hong Kong. China Books. p. 17. ISBN 9622175112. Retrieved 2 January 2020.
  15. ^ Yu, Yingshi (2016). Chinese History and Culture. Volume 1, Sixth Century B.C.E. to Seventeenth Century. New York: Columbia University Press. p. 114. ISBN 978-0-231-54201-2. OCLC 933211532.
  16. ^ Juan González de Mendoza, The history of the great and mighty kingdom of China and the situation thereof. English translation by Robert Parke, 1588, in an 1853 reprint by Hakluyt Society. Page 14. The Spanish version (in a 1944 reprint) has lechías.
  17. ^ Kajdański, Edward (1999). «Flora Chin». Michał Boym: ambasador Państwa Środka (in Polish). Warszawa: Książka i Wiedza. p. 183. ISBN 9788305130967.
  18. ^ Hu, Guibing; Feng, Junting; Xiang, Xu; et al. (January 2022). «Two divergent haplotypes from a highly heterozygous lychee genome suggest independent domestication events for early and late-maturing cultivars». Nature Genetics. 54 (1): 73–83. doi:10.1038/s41588-021-00971-3. ISSN 1546-1718. PMC 8755541. PMID 34980919.
  19. ^ a b c d e f SK Mitra (2000). «Overview of lychee production in the Asia-Pacific region». Food and Agricultural Organization of the United Nations, Office for Asia and the Pacific. Retrieved 12 June 2020.
  20. ^ Crane, Jonathan H.; Carlos F. Balerdi; Ian Maguire (2008) [1968]. «Lychee growing in the Florida home landscape». University of Florida. Retrieved 30 June 2009.
  21. ^ Menzel, C.M. (January 1985). «Propagation of lychee: A review». Scientia Horticulturae. 25 (1): 31–48. doi:10.1016/0304-4238(85)90074-3. ISSN 0304-4238.
  22. ^ «Good management practices in litchi» (PDF). National Research Centre on Litchi, Bihar, India. 2016. Archived from the original (PDF) on 20 August 2021. Retrieved 24 November 2016.
  23. ^ Boning, Charles R. (2006). Florida’s Best Fruiting Plants: Native and Exotic Trees, Shrubs, and Vines. Sarasota, Florida: Pineapple Press, Inc. p. 132.
  24. ^ Kadam, S. S.; Salunkhe, D. K. (1995). Handbook of fruit science and technology: production, composition, storage, and processing. New York: M. Dekker. p. 436. ISBN 978-0-8247-9643-3.
  25. ^ Pierre Brat; Stéphane Georgé; Annick Bellamy; Laure Du Chaffaut; Augustin Scalbert; Louise Mennen; Nathalie Arnault; Marie Josèphe Amiot (September 2006). «Daily polyphenol intake in France from fruit and vegetables». The Journal of Nutrition. 136 (9): 2368–2373. doi:10.1093/jn/136.9.2368. PMID 16920856.
  26. ^ a b Donglin Zhang; Peter C. Quantick; John M. Grigor (2000). «Changes in phenolic compounds in Litchi (Litchi chinensis Sonn.) fruit during postharvest storage». Postharvest Biology and Technology. 19 (2): 165–172. doi:10.1016/S0925-5214(00)00084-3.
  27. ^ Jiang G, Lin S, Wen L, Jiang Y, Zhao M, Chen F, Prasad KN, Duan X, Yang B (15 January 2013). «Identification of a novel phenolic compound in litchi (Litchi chinensis Sonn.) pericarp and bioactivity evaluation». Food Chemistry. 136 (2): 563–8. doi:10.1016/j.foodchem.2012.08.089. PMID 23122098.
  28. ^ Gray, D. O.; Fowden, L (1962). «Alpha-(Methylenecyclopropyl)glycine from Litchi seeds». The Biochemical Journal. 82 (3): 385–9. doi:10.1042/bj0820385. PMC 1243468. PMID 13901296.
  29. ^ «Litchi virus kills 8 kids in Malda». Times of India. 8 June 2014. Retrieved 12 June 2014.
  30. ^ Agence France-Presse (13 June 2019). «At least 31 children in India killed by toxin in lychees». The Guardian. Retrieved 13 June 2019.
  31. ^ a b Paireau, J; Tuan, N. H.; Lefrançois, R; Buckwalter, M. R.; Nghia, N. D.; Hien, N. T.; Lortholary, O; Poirée, S; Manuguerra, J. C.; Gessain, A; Albert, M. L.; Brey, P. T.; Nga, P. T.; Fontanet, A (2012). «Litchi-associated acute encephalitis in children, Northern Vietnam, 2004-2009». Emerging Infectious Diseases. 18 (11): 1817–24. doi:10.3201/eid1811.111761. PMC 3559149. PMID 23092599.
  32. ^ Singh HP, Babita S. «Lychee production in India». Food and Agricultural Organization of the UN. Retrieved 12 June 2014.
  33. ^ a b c Shrivastava A, et al. (30 January 2015). «Outbreaks of Unexplained Neurologic Illness — Muzaffarpur, India, 2013–2014». Morbidity and Mortality Weekly Report, US Centers for Disease Control and Prevention. 64 (3): 49–53. PMC 4584556. PMID 25632950. Retrieved 30 Jan 2015.
  34. ^ a b Barry, Ellen (31 January 2017). «Dangerous Fruit: Mystery of Deadly Outbreaks in India Is Solved». New York Times. Retrieved 1 February 2017.
  35. ^ «Pesticides May Have Caused South Asian Children’s Sudden Deaths». Voa news. 25 July 2017. Retrieved 28 July 2017.
  36. ^ Mohammed Saiful Islam (2017). «Outbreak of Sudden Death with Acute Encephalitis Syndrome Among Children Associated with Exposure to Lychee Orchards in Northern Bangladesh, 2012». The American Journal of Tropical Medicine and Hygiene. 97 (3): 949–957. doi:10.4269/ajtmh.16-0856. PMC 5590581. PMID 28749763.

Further reading[edit]

Look up lychee in Wiktionary, the free dictionary.

  • Boning, Charles R. (2006). «Lychee». Florida’s Best Fruiting Plants: Native and Exotic Trees, Shrubs, and Vines. Sarasota, Florida: Pineapple Press, Inc. pp. 130–133.
  • Hui, Y. H. (2008). «Lychee». Handbook of Fruits and Fruit Processing. New Delhi: Wiley India. pp. 606–611. ISBN 978-81-265-1788-6.
  • Kadam, S. S.; S. S. Deshpande (1995). «Lychee». In D. K. Salunkhe; S. S. Kadam (eds.). Handbook of fruit science and technology: production, composition, storage, and processing. New York: M. Dekker. pp. 435–443. ISBN 978-0-8247-9643-3.
  • Rosengarten, Frederic (2004). «Litchi ‘Nuts’«. The book of edible nuts. New York: Dover Publications. pp. 299–300. ISBN 978-0-486-43499-5.

личи

  • 1
    личи

    Русско-английский биологический словарь > личи

  • 2
    личи

    4.

    DEU

    Litschi m, Litschi-Moorantilope f

    DICTIONARY OF ANIMAL NAMES IN FIVE LANGUAGES > личи

  • 3
    личи

    2) Botanical term: litchee , litchi

    Универсальный русско-английский словарь > личи

  • 4
    личи

    Русско-английский словарь по пищевой промышленности > личи

  • 5
    личи

    Русско-английский научно-технический словарь Масловского > личи

  • 6
    личи, нильский

    3.

    ENG

    Nile [Mrs. Gray’s] lechwe, Mrs. Gray’s kob

    DICTIONARY OF ANIMAL NAMES IN FIVE LANGUAGES > личи, нильский

  • 7
    личи китайский

    Универсальный русско-английский словарь > личи китайский

  • 8
    личи китайский

    Русско-английский биологический словарь > личи китайский

  • 9
    водяной козёл личи

    Русско-английский биологический словарь > водяной козёл личи

  • 10
    (водяной козёл) личи

    Универсальный русско-английский словарь > (водяной козёл) личи

  • 11
    нильский личи

    Универсальный русско-английский словарь > нильский личи

  • 12
    шампунь с экстрактом личи китайского

    Универсальный русско-английский словарь > шампунь с экстрактом личи китайского

  • 13
    нильский личи

    Русско-английский биологический словарь > нильский личи

  • 14
    личина

    I

    ж.

    mask, guise

    сорва́ть личи́ну с кого́-л — unmask smb, tear the mask off smb

    ••

    под личи́ной — under (the) cover (of), in likeness (of)

    II

    ж.

    Новый большой русско-английский словарь > личина

  • 15
    таиться

    3) conceal / hide one’s feelings (from)

    не таи́сь от меня́ — don’t conceal anything from me, don’t hold anything back from me

    4) be hidden / concealed

    кто зна́ет, что таи́тся под э́той личи́ной — who knows what that disguise conceals

    в э́том таи́тся опа́сность — this is fraught with danger

    ••

    таи́ться в себе́ — withdraw into oneself

    Новый большой русско-английский словарь > таиться

  • 16
    личинка

    Русско-английский учебный словарь > личинка

  • 17
    козёл, суданский

    3.

    ENG

    Nile [Mrs. Gray’s] lechwe, Mrs. Gray’s kob

    DICTIONARY OF ANIMAL NAMES IN FIVE LANGUAGES > козёл, суданский

  • 18
    3069

    4.

    DEU

    Litschi m, Litschi-Moorantilope f

    DICTIONARY OF ANIMAL NAMES IN FIVE LANGUAGES > 3069

  • 19
    3070

    3.

    ENG

    Nile [Mrs. Gray’s] lechwe, Mrs. Gray’s kob

    DICTIONARY OF ANIMAL NAMES IN FIVE LANGUAGES > 3070

См. также в других словарях:

  • личи́на — личина …   Русское словесное ударение

  • Личи — (лат. Litchi chinensis) фрукты китайского происхождения. В Китае слыли королевскими фруктами. Шаровидные плоды имеют шершавую тонкую кожуру от розового до коричневого цвета. Мякоть у них сочная, белая, сладкая и ароматная напоминает мускат.… …   Кулинарный словарь

  • ЛИЧИ — См. ЛИЧЖИ. Объяснение 25000 иностранных слов, вошедших в употребление в русский язык, с означением их корней. Михельсон А.Д., 1865. ЛИЧИ Чрезвычайно вкусный косточковый плод в Китае. Словарь иностранных слов, вошедших в состав русского языка.… …   Словарь иностранных слов русского языка

  • личи — сущ., кол во синонимов: 2 • личжи (2) • фрукт (66) Словарь синонимов ASIS. В.Н. Тришин. 2013 …   Словарь синонимов

  • Личи — У этого термина существуют и другие значения, см. Личи (животное). ? Китайская слива …   Википедия

  • личи — ličis statusas T sritis zoologija | vardynas taksono rangas rūšis atitikmenys: lot. Kobus leche angl. lechwe vok. Litschi; Litschi Moorantilope rus. личи ryšiai: platesnis terminas – vandeniniai ožiai …   Žinduolių pavadinimų žodynas

  • личи́нка — личинка, и; р. мн. нок …   Русское словесное ударение

  • личи́нный — личинный …   Русское словесное ударение

  • личи́ночный — личиночный …   Русское словесное ударение

  • Личи (млекопитающее) — У этого термина существуют и другие значения, см. Личи. ? Личи …   Википедия

  • личи́на — ы, ж. 1. устар. Маска. Личины ж не надену я в мой последний час! Он молвил и ногами личину растоптал. А. К. Толстой, Князь Михайло Репнин. 2. перен. Напускные манеры, внешний вид, посредством которых скрывается истинная сущность кого , чего л. [3 …   Малый академический словарь

Бесплатный переводчик онлайн с английского на русский

Хотите общаться в чатах с собеседниками со всего мира, понимать, о чем поет Билли Айлиш, читать английские сайты на русском? PROMT.One мгновенно переведет ваш текст с английского на русский и еще на 20+ языков.

Точный перевод с транскрипцией

С помощью PROMT.One наслаждайтесь точным переводом с английского на русский, а для слов и фраз смотрите английскую транскрипцию, произношение и варианты переводов с примерами употребления в разных контекстах. Бесплатный онлайн-переводчик PROMT.One — достойная альтернатива Google Translate и другим сервисам, предоставляющим перевод с английского на русский и с русского на английский.

Нужно больше языков?

PROMT.One бесплатно переводит онлайн с английского на азербайджанский, арабский, греческий, иврит, испанский, итальянский, казахский, китайский, корейский, немецкий, португальский, татарский, турецкий, туркменский, узбекский, украинский, финский, французский, эстонский и японский.

нефелиум

Lychee

Личи является единственным членом рода Litchi в семье soapberry, Sapindaceae. Это тропическое и субтропическое фруктовое дерево, обитающее в провинциях Гуандун и Фуцзянь в Китае, и теперь оно выращивается во многих частях мира. Свежие фрукты имеют «тонкую беловатую мякоть» с цветочным запахом и ароматным, сладким вкусом. Поскольку этот аромат, подобный духи, теряется в процессе консервирования, фрукты обычно едят свежим. Вечнозеленое дерево, достигающее 10-28 метров в высоту, личи несет мясистые плоды длиной до 5 см и шириной 4 см. Внешняя часть плода покрыта розово-красной, грубо текстурированной коркой, которая несъедобна, но легко удаляется, чтобы обнажить слой сладкой, полупрозрачной белой плоти. Личи питаются во многих различных десертных блюдах и особенно популярны в Китае, во всей Юго-Восточной Азии, наряду с Южной Азией и частями Южной Африки. Личи выращивают в Китае, Шри-Ланке, Тайване, Таиланде, Вьетнаме, Японии, Индии, Бангладеш, Пакистане, Непале, Австралии, Мексике и некоторых частях Южной Африки. Китай является основным производителем, за ним следует Индия. The lychee is the sole member of the genus Litchi in the soapberry family, Sapindaceae. It is a tropical and subtropical fruit tree native to the Guangdong and Fujian provinces of China, and now cultivated in many parts of the world. The fresh fruit has a «delicate, whitish pulp» with a floral smell and a fragrant, sweet flavor. Since this perfume-like flavor is lost in the process of canning, the fruit is usually eaten fresh. An evergreen tree reaching 10–28 metres tall, the lychee bears fleshy fruits that are up to 5 cm long and 4 cm wide. The outside of the fruit is covered by a pink-red, roughly textured rind that is inedible but easily removed to expose a layer of sweet, translucent white flesh. Lychees are eaten in many different dessert dishes, and are especially popular in China, throughout Southeast Asia, along with South Asia and parts of Southern Africa. The lychee is cultivated in China, Sri Lanka, Taiwan, Thailand, Vietnam, Japan, India, Bangladesh, Pakistan, Nepal, Australia, Mexico and parts of Southern Africa. China is the main producer, followed by India.

Произношение lychee (личи) :

lˈiːtʃiː

Ваш броузер не поддерживает аудио

личи транскрипция – 13 результатов перевода

Three cups of lychee juice with honey.

More lychee, less bees.

No I mean less honey.

Три чашки личи с мёдом.

Больше личей, меньше пчел.

Нет. Я имею ввиду меньше мёда.

May I help you, miss?

Three cups of lychee juice with honey.

More lychee, less bees.

Мисс, чем могу вам помочь?

Три чашки личи с мёдом.

Больше личей, меньше пчел.

— Sorry, Tommy.

Let’s just grab some of that lychee body oil and bounce.

Can you grab me some of those pomegranate face masks too?

— Как жаль, Томми.

Давай просто возьмём это масло для тела с нефелиумом и пойдём.

Можешь ещё мне захватить эти маски для лица с гранатом?

No, a lycan.

You mean a lychee.

— Like sheep’s wool.

Нет. Ликан.

В смысле личи?

-Как овечья шерсть.

— Like sheep’s wool.

Lychee is a drupe fruit.

A lycan.

-Как овечья шерсть.

-Личи-это фрукт.

Ликан.

Oh,don’t worry about it.

Can i get a lychee martini,please?

Shall we?

О, не переживай из-за этого.

Дайте мне личи мартини, пожалуйста?

Нам тоже?

Shall we?

We will have two lychee martinis as well.

To celebrate the demise of juliette72

Нам тоже?

Да и ещё 2 личи мартини нам.

Отпраздновать кончину Джульет72

I think mom is saving up to leave dad.

Because she’s selling anti-aging lychee potion?

Come on.

Я думаю, что мама спасётся, расставшись с отцом.

Потому что она продавала микстуру от старения?

Да ладно. Она получила работу.

What are you doing?

I’m the authorized sales associate for the polynesian anti-aging lychee fruit flush.

Did you know that polynesians were among the healthiest… since when are you doing this?

Что ты делаешь?

Я менеджер по продажам. Продаю полинезийский напиток из личи препятствующий старению.

Ты знал, что полинезйцы — одни из самых здоровых… И давно ты этим занимаешься?

Honey roasted peanuts?

Häagen Dazs ginger and lychee ice cream?

Come on, Cora.

Арахис в медовом сиропе?

Имбирное мороженое с лайчи от «Хааген Даз»?

Да ладно тебе, Кора.

I guess we’re just gonna have to toast to honesty then, huh?

Could we get lychee martinis for the whole table.

Alright, are we ready to order?

Кажется, пора поднять тост за искренность, а?

А давайте всем закажем мартини с личи?

Так, вы готовы заказывать?

Are you okay?

Oh, god damn lychee.

Oh, Jesus, that was fucking scary.

Как ты?

Проклятые личи.

Господи, вот ужас-то, охренеть.

Oh, God, that’s fucked in the head.

That’s like North Korea but in a lychee.

It’s like blood diamonds, you know? Mmm!

О Боже, это просто капец как вкусно.

Это прям как Северная Корея, но в личи*. *китайская слива.

Как кровавые алмазы.

Показать еще

Хотите знать еще больше переводов lychee (личи)?

Мы используем только переведенные профессиональными переводчиками фразы lychee для формирования нашей постоянно обновляющейся базы. Это позволяет максимально точно переводить личи не просто слова, но и целые фразы, учитывая контекст и особенности их использования.

Перевести новое выражение

Понравилась статья? Поделить с друзьями:
  • Как пишется лицензия на фильм
  • Как пишется лицензия на английском
  • Как пишется лицензионный отдел
  • Как пишется лицензионное соглашение
  • Как пишется лицезреть правильно