Как пишется слово булгур

См. также Булгур.

Содержание

  • 1 Русский
    • 1.1 Морфологические и синтаксические свойства
    • 1.2 Произношение
    • 1.3 Семантические свойства
      • 1.3.1 Значение
      • 1.3.2 Синонимы
      • 1.3.3 Антонимы
      • 1.3.4 Гиперонимы
      • 1.3.5 Гипонимы
    • 1.4 Родственные слова
    • 1.5 Этимология
    • 1.6 Фразеологизмы и устойчивые сочетания
    • 1.7 Перевод
    • 1.8 Библиография
  • 2 Караимский
    • 2.1 Морфологические и синтаксические свойства
    • 2.2 Произношение
    • 2.3 Семантические свойства
      • 2.3.1 Значение
      • 2.3.2 Синонимы
      • 2.3.3 Антонимы
      • 2.3.4 Гиперонимы
      • 2.3.5 Гипонимы
    • 2.4 Родственные слова
    • 2.5 Этимология
    • 2.6 Фразеологизмы и устойчивые сочетания
    • 2.7 Библиография

Русский[править]

Морфологические и синтаксические свойства[править]

падеж ед. ч. мн. ч.
Им. булгу́р булгу́ры
Р. булгу́ра булгу́ров
Д. булгу́ру булгу́рам
В. булгу́р булгу́ры
Тв. булгу́ром булгу́рами
Пр. булгу́ре булгу́рах

булгу́р

Существительное, неодушевлённое, мужской род, 2-е склонение (тип склонения 1a по классификации А. А. Зализняка).

Корень: -булгур-.

Произношение[править]

  • МФА: [bʊɫˈɡur]

Семантические свойства[править]

Булгур [1]

Значение[править]

  1. крупа из обработанной кипятком, высушенной и раздробленной пшеницы ◆ Отсутствует пример употребления (см. рекомендации).
  2. блюдо, каша из этой крупы ◆ Отсутствует пример употребления (см. рекомендации).

Синонимы[править]

Антонимы[править]

Гиперонимы[править]

Гипонимы[править]

Родственные слова[править]

Ближайшее родство

Этимология[править]

От ??

Фразеологизмы и устойчивые сочетания[править]

Перевод[править]

Список переводов

Библиография[править]

Для улучшения этой статьи желательно:

  • Добавить пример словоупотребления для значения с помощью {{пример}}
  • Добавить синонимы в секцию «Семантические свойства»
  • Добавить гиперонимы в секцию «Семантические свойства»
  • Добавить сведения об этимологии в секцию «Этимология»
  • Добавить хотя бы один перевод в секцию «Перевод»

Караимский[править]

Морфологические и синтаксические свойства[править]

булгур

Существительное.

Корень: .

Произношение[править]

Семантические свойства[править]

Значение[править]

  1. пшеница грубого помола ◆ Отсутствует пример употребления (см. рекомендации).

Синонимы[править]

Антонимы[править]

Гиперонимы[править]

Гипонимы[править]

Родственные слова[править]

Ближайшее родство

Этимология[править]

Происходит от ??

Фразеологизмы и устойчивые сочетания[править]

Библиография[править]

  • Караимско-русско-польский словарь. Москва. 1974
Для улучшения этой статьи желательно:

  • Добавить описание морфемного состава с помощью {{морфо}}
  • Добавить транскрипцию в секцию «Произношение» с помощью {{transcriptions}}
  • Добавить пример словоупотребления для значения с помощью {{пример}}
  • Добавить синонимы в секцию «Семантические свойства»
  • Добавить гиперонимы в секцию «Семантические свойства»
  • Добавить сведения об этимологии в секцию «Этимология»

Смотреть что такое БУЛГУР в других словарях:

БУЛГУР

булгур
сущ., кол-во синонимов: 1
• пшеница (46)
Словарь синонимов ASIS.В.Н. Тришин.2013.
.
Синонимы:
пшеница

БУЛГУР

булгур     зерна пшеницы, которые предварительно жарятся или пекутся. После этого, когда они замачиваются в воде, то становятся мягкими и употребляются… смотреть

БУЛГУР

«мелко толченная на крупу пшеница», донск. (Миртов), Заимств. из тур. bulur, burul «пшеничная крупа» (Радлов 4, 1851).

БУЛГУР

1) Bulgurweizen
2) Fertigweizen
3) tischfertiger Weizen

Что Такое булгур- Значение Слова булгур

Русский

Морфологические и синтаксические свойства

падеж ед. ч. мн. ч.
Им. булгу́р булгу́ры
Р. булгу́ра булгу́ров
Д. булгу́ру булгу́рам
В. булгу́р булгу́ры
Тв. булгу́ром булгу́рами
Пр. булгу́ре булгу́рах

булгу́р

Существительное, неодушевлённое, мужской род, 2-е склонение (тип склонения 1a по классификации А. А. Зализняка).

Корень: -булгур-.

Произношение

  • МФА: [bʊɫˈɡur]

Семантические свойства

  1. крупа из обработанной кипятком, высушенной и раздробленной пшеницы ◆ Отсутствует пример употребления (см. рекомендации).
  2. блюдо, каша из этой крупы ◆ Отсутствует пример употребления (см. рекомендации).

Синонимы

Антонимы

Гиперонимы

Гипонимы

Родственные слова

Ближайшее родство

Этимология

От ??

Фразеологизмы и устойчивые сочетания

Перевод

Список переводов

Библиография

Караимский

Морфологические и синтаксические свойства

булгур

Существительное.

Корень: .

Произношение

Семантические свойства

Значение

  1. пшеница грубого помола ◆ Отсутствует пример употребления (см. рекомендации).

Синонимы

Антонимы

Гиперонимы

Гипонимы

Родственные слова

Ближайшее родство

Этимология

Происходит от ??

Фразеологизмы и устойчивые сочетания

Библиография

  • Караимско-русско-польский словарь. Москва. 1974

From Wikipedia, the free encyclopedia

Bulgur (from Turkish: bulgur, itself from Persian: بلغور, romanized: bolġur (bolghur)/balġur (balghur), lit. ‘groats’ [1]), also burghul (from Arabic: برغل, romanized: burġul[2]), is a cracked wheat foodstuff found in West Asian cuisine.

Characteristics[edit]

Bulgur, cooked

Nutritional value per 100 g (3.5 oz)
Energy 83 kcal (350 kJ)

Carbohydrates

18.58 g

Sugars 0.10 g
Dietary fiber 4.5 g

Fat

0.24 g

Protein

3.08 g

Vitamins Quantity

%DV

Vitamin A equiv.

0%

0.0 μg

Vitamin A 1 IU
Thiamine (B1)

5%

0.057 mg

Riboflavin (B2)

2%

0.028 mg

Niacin (B3)

7%

1.000 mg

Vitamin B6

6%

0.083 mg

Folate (B9)

5%

18 μg

Vitamin C

0%

0.0 mg

Vitamin E

0%

0.01 mg

Minerals Quantity

%DV

Calcium

1%

10 mg

Iron

7%

0.96 mg

Magnesium

9%

32 mg

Phosphorus

6%

40 mg

Potassium

1%

68 mg

Sodium

0%

5 mg

Zinc

6%

0.57 mg

Other constituents Quantity
Water 78 g

USDA Nutritional Database

  • Units
  • μg = micrograms • mg = milligrams
  • IU = International units
Percentages are roughly approximated using US recommendations for adults.
Source: USDA FoodData Central

Bulgur is sometimes confused with cracked wheat, which is crushed wheat grain that, unlike bulgur, has not been parboiled.[3] Bulgur is a common ingredient in cuisines of many countries of the West Asian cuisine and Mediterranean Basin.[4][self-published source?][5][6] It has a light, nutty flavor.[7]

Bulgur is recognized as a whole grain by the United States Department of Agriculture.[8]

Composition and nutrition[edit]

Cooked bulgur is 78% water, 19% carbohydrates, 3% protein, and contains negligible fat (table). A 100 gram (3.5 oz) reference serving supplies 83 calories, with no micronutrients in appreciable amounts of the Daily Value (table).

Culinary uses[edit]

Bulgur does not require cooking, although it can be included in cooked dishes; soaking in water is all that is needed.[9]

Coarse bulgur is used to make pottages,[10] while the medium and fine grains are used for breakfast cereals,[11] salads such as kısır, pilavs, breads,[12] and in dessert puddings such as kheer.[13][14] Bulgur porridge is similar to frumenty, a cracked wheat porridge that was a staple of medieval cuisine.[15][16]

In breads, it adds a whole-grain component. It is a main ingredient in kibbeh and, soaked but not cooked, in tabbouleh salad. It is often used where rice or couscous could be used. In Indian and Pakistani cuisine, bulgur is often used as a cereal to make a porridge with milk and sugar, or a savory porridge with vegetables and spices. It can be used to accompany other dishes in the same way as pasta or rice; it may be mistaken for rice because it has a similar appearance, although the texture is different.

Armenians prepare bulgur as a pilaf in chicken stock, with or without sautéed noodles, or cooked with tomatoes, onions, herbs and red pepper. The fine grind is used for making eech, a bulgur salad similar to tabbouleh, prepared with tomato paste, fresh tomatoes, cucumbers, parsley, olive oil, and other salad ingredients to personal taste. Pomegranate molasses, which is sour and sweet, is commonly used instead of lemon juice to add tartness. A variety of mezes and main dishes are prepared.

In Cyprus, it is known as «πουρκούρι» (poorkoori) and is used to make «κούπες» (koopehs, also known as bulgur köftesi in Cypriot Turkish), a variety of kibbeh. Its crust is usually made of bulgur wheat, flour, oil, salt and egg, then filled with ground meat (beef and/or pork), onions, parsley and spices. Vegetarian «κούπες» substitutes chopped mushrooms for the ground meat.

The Saudi Arabian version of bulgur, popular in Nejd and Al-Hasa, is known as jarish.[17]

See also[edit]

  • Einkorn wheat
  • Freekeh
  • Semolina
  • Wheatberry

References[edit]

  1. ^ «Bulgur». Merriam-Webster Dictionary.
  2. ^ «Burghul | Define Burghul at Dictionary.com». Dictionary.reference.com. Retrieved 2014-03-20.
  3. ^ Celine Steen; Tamasin Noyes (15 November 2015). The Great Vegan Grains Book: Celebrate Whole Grains with More than 100 Delicious Plant-Based Recipes * Includes Soy-Free and Gluten-Free Recipes!. Fair Winds Press. p. 11. ISBN 978-1-62788-826-4.
  4. ^ Irina Petrosian; David Underwood (2006). Armenian Food: Fact, Fiction & Folklore. Lulu.com. p. 58. ISBN 978-1-4116-9865-9.
  5. ^ LeeAnne Gelletly (17 November 2014). The Kurds. Mason Crest. p. 83. ISBN 978-1-63355-946-2.
  6. ^ Ken Albala (25 May 2011). Food Cultures of the World Encyclopedia [4 volumes]: [Four Volumes]. ABC-CLIO. p. 261. ISBN 978-0-313-37627-6.
  7. ^ Victoria Wise (3 December 2004). The Pressure Cooker Gourmet: 225 Recipes for Great-Tasting, Long-Simmered Flavors in Just Minutes. Harvard Common Press. p. 230. ISBN 978-1-55832-201-1.
  8. ^ Jacqueline B. Marcus (15 April 2013). Culinary Nutrition: The Science and Practice of Healthy Cooking. Academic Press. p. 561,300. ISBN 978-0-12-391883-3.
  9. ^ Joe Yonan (15 July 2014). «Weeknight Vegetarian: Don’t cook these grains. Soak them». The Washington Post. Retrieved 12 October 2018.
  10. ^ Shulman, Martha Rose. «Winter Tomato Soup With Bulgur Recipe». NYT Cooking. Retrieved 2018-08-30.
  11. ^ «Breakfast Bulgur Porridge». Martha Stewart. 2011-01-03. Retrieved 2018-08-30.
  12. ^ Shulman, Martha Rose. «Whole Wheat Irish Soda Bread With Bulgur Recipe». NYT Cooking. Retrieved 2018-08-30.
  13. ^ Salloum, Habeeb (2012-02-28). The Arabian Nights Cookbook: From Lamb Kebabs to Baba Ghanouj, Delicious Homestyle Arabian Cooking. Tuttle Publishing. ISBN 978-1-4629-0524-9.
  14. ^ «Recipe: Bulgur pudding with fruit, nuts and honey». Los Angeles Times. 11 May 2013. Retrieved 2018-08-30.
  15. ^ Rogosa, Eli (2016-07-01). Restoring Heritage Grains: The Culture, Biodiversity, Resilience, and Cuisine of Ancient Wheats. Chelsea Green Publishing. ISBN 978-1-60358-671-9.
  16. ^ Diehl, Daniel; Donnelly, Mark P. (2011-04-13). Medieval Celebrations: Your Guide to Planning and Hosting Spectacular Feasts, Parties, Weddings, and Renaissance Fairs. Stackpole Books. ISBN 978-0-8117-4430-0.
  17. ^ Maby, Lyn (November–December 1975). «Food from Saudi Arabia». Saudi Aramco World. pp. 32–40. Archived from the original on 2015-01-07.

External links[edit]

Wikimedia Commons has media related to Bulgur.

  • Mediterranean cuisine at Curlie
  • Asian cuisine at Curlie

From Wikipedia, the free encyclopedia

Bulgur (from Turkish: bulgur, itself from Persian: بلغور, romanized: bolġur (bolghur)/balġur (balghur), lit. ‘groats’ [1]), also burghul (from Arabic: برغل, romanized: burġul[2]), is a cracked wheat foodstuff found in West Asian cuisine.

Characteristics[edit]

Bulgur, cooked

Nutritional value per 100 g (3.5 oz)
Energy 83 kcal (350 kJ)

Carbohydrates

18.58 g

Sugars 0.10 g
Dietary fiber 4.5 g

Fat

0.24 g

Protein

3.08 g

Vitamins Quantity

%DV

Vitamin A equiv.

0%

0.0 μg

Vitamin A 1 IU
Thiamine (B1)

5%

0.057 mg

Riboflavin (B2)

2%

0.028 mg

Niacin (B3)

7%

1.000 mg

Vitamin B6

6%

0.083 mg

Folate (B9)

5%

18 μg

Vitamin C

0%

0.0 mg

Vitamin E

0%

0.01 mg

Minerals Quantity

%DV

Calcium

1%

10 mg

Iron

7%

0.96 mg

Magnesium

9%

32 mg

Phosphorus

6%

40 mg

Potassium

1%

68 mg

Sodium

0%

5 mg

Zinc

6%

0.57 mg

Other constituents Quantity
Water 78 g

USDA Nutritional Database

  • Units
  • μg = micrograms • mg = milligrams
  • IU = International units
Percentages are roughly approximated using US recommendations for adults.
Source: USDA FoodData Central

Bulgur is sometimes confused with cracked wheat, which is crushed wheat grain that, unlike bulgur, has not been parboiled.[3] Bulgur is a common ingredient in cuisines of many countries of the West Asian cuisine and Mediterranean Basin.[4][self-published source?][5][6] It has a light, nutty flavor.[7]

Bulgur is recognized as a whole grain by the United States Department of Agriculture.[8]

Composition and nutrition[edit]

Cooked bulgur is 78% water, 19% carbohydrates, 3% protein, and contains negligible fat (table). A 100 gram (3.5 oz) reference serving supplies 83 calories, with no micronutrients in appreciable amounts of the Daily Value (table).

Culinary uses[edit]

Bulgur does not require cooking, although it can be included in cooked dishes; soaking in water is all that is needed.[9]

Coarse bulgur is used to make pottages,[10] while the medium and fine grains are used for breakfast cereals,[11] salads such as kısır, pilavs, breads,[12] and in dessert puddings such as kheer.[13][14] Bulgur porridge is similar to frumenty, a cracked wheat porridge that was a staple of medieval cuisine.[15][16]

In breads, it adds a whole-grain component. It is a main ingredient in kibbeh and, soaked but not cooked, in tabbouleh salad. It is often used where rice or couscous could be used. In Indian and Pakistani cuisine, bulgur is often used as a cereal to make a porridge with milk and sugar, or a savory porridge with vegetables and spices. It can be used to accompany other dishes in the same way as pasta or rice; it may be mistaken for rice because it has a similar appearance, although the texture is different.

Armenians prepare bulgur as a pilaf in chicken stock, with or without sautéed noodles, or cooked with tomatoes, onions, herbs and red pepper. The fine grind is used for making eech, a bulgur salad similar to tabbouleh, prepared with tomato paste, fresh tomatoes, cucumbers, parsley, olive oil, and other salad ingredients to personal taste. Pomegranate molasses, which is sour and sweet, is commonly used instead of lemon juice to add tartness. A variety of mezes and main dishes are prepared.

In Cyprus, it is known as «πουρκούρι» (poorkoori) and is used to make «κούπες» (koopehs, also known as bulgur köftesi in Cypriot Turkish), a variety of kibbeh. Its crust is usually made of bulgur wheat, flour, oil, salt and egg, then filled with ground meat (beef and/or pork), onions, parsley and spices. Vegetarian «κούπες» substitutes chopped mushrooms for the ground meat.

The Saudi Arabian version of bulgur, popular in Nejd and Al-Hasa, is known as jarish.[17]

See also[edit]

  • Einkorn wheat
  • Freekeh
  • Semolina
  • Wheatberry

References[edit]

  1. ^ «Bulgur». Merriam-Webster Dictionary.
  2. ^ «Burghul | Define Burghul at Dictionary.com». Dictionary.reference.com. Retrieved 2014-03-20.
  3. ^ Celine Steen; Tamasin Noyes (15 November 2015). The Great Vegan Grains Book: Celebrate Whole Grains with More than 100 Delicious Plant-Based Recipes * Includes Soy-Free and Gluten-Free Recipes!. Fair Winds Press. p. 11. ISBN 978-1-62788-826-4.
  4. ^ Irina Petrosian; David Underwood (2006). Armenian Food: Fact, Fiction & Folklore. Lulu.com. p. 58. ISBN 978-1-4116-9865-9.
  5. ^ LeeAnne Gelletly (17 November 2014). The Kurds. Mason Crest. p. 83. ISBN 978-1-63355-946-2.
  6. ^ Ken Albala (25 May 2011). Food Cultures of the World Encyclopedia [4 volumes]: [Four Volumes]. ABC-CLIO. p. 261. ISBN 978-0-313-37627-6.
  7. ^ Victoria Wise (3 December 2004). The Pressure Cooker Gourmet: 225 Recipes for Great-Tasting, Long-Simmered Flavors in Just Minutes. Harvard Common Press. p. 230. ISBN 978-1-55832-201-1.
  8. ^ Jacqueline B. Marcus (15 April 2013). Culinary Nutrition: The Science and Practice of Healthy Cooking. Academic Press. p. 561,300. ISBN 978-0-12-391883-3.
  9. ^ Joe Yonan (15 July 2014). «Weeknight Vegetarian: Don’t cook these grains. Soak them». The Washington Post. Retrieved 12 October 2018.
  10. ^ Shulman, Martha Rose. «Winter Tomato Soup With Bulgur Recipe». NYT Cooking. Retrieved 2018-08-30.
  11. ^ «Breakfast Bulgur Porridge». Martha Stewart. 2011-01-03. Retrieved 2018-08-30.
  12. ^ Shulman, Martha Rose. «Whole Wheat Irish Soda Bread With Bulgur Recipe». NYT Cooking. Retrieved 2018-08-30.
  13. ^ Salloum, Habeeb (2012-02-28). The Arabian Nights Cookbook: From Lamb Kebabs to Baba Ghanouj, Delicious Homestyle Arabian Cooking. Tuttle Publishing. ISBN 978-1-4629-0524-9.
  14. ^ «Recipe: Bulgur pudding with fruit, nuts and honey». Los Angeles Times. 11 May 2013. Retrieved 2018-08-30.
  15. ^ Rogosa, Eli (2016-07-01). Restoring Heritage Grains: The Culture, Biodiversity, Resilience, and Cuisine of Ancient Wheats. Chelsea Green Publishing. ISBN 978-1-60358-671-9.
  16. ^ Diehl, Daniel; Donnelly, Mark P. (2011-04-13). Medieval Celebrations: Your Guide to Planning and Hosting Spectacular Feasts, Parties, Weddings, and Renaissance Fairs. Stackpole Books. ISBN 978-0-8117-4430-0.
  17. ^ Maby, Lyn (November–December 1975). «Food from Saudi Arabia». Saudi Aramco World. pp. 32–40. Archived from the original on 2015-01-07.

External links[edit]

Wikimedia Commons has media related to Bulgur.

  • Mediterranean cuisine at Curlie
  • Asian cuisine at Curlie

Приготовленный булгур

Крупа булгур

Булгур (азерб. bulgur), бургуль (араб. برغل), блхур (арм. Բլղուր) — крупа из пшеницы, популярный продукт в кулинарии стран Ближнего Востока, Балкан и Средиземноморья.

Производство

Пшеничные зёрна подвергаются термической обработке водой, затем сушатся (традиционно — на солнце) и, как правило, очищаются от отрубей, после чего зёрна дробятся до нужного размера.

Булгур иногда путают с дроблёной пшеницей, не прошедшей термическую обработку, и даже с кус-кусом.

Использование

Булгур распространён, в частности, в блюдах средиземноморской кухни, Азербайджана, Армении, стран Азии,Ближнего Востока и Индии.

Используется в качестве гарнира или начинки для фаршировки, в пловах, супах, салатах (табуле, кисир). Высокая пищевая ценность делает булгур полноценной альтернативой рису или кус-кусу.

Пищевая ценность

100 граммов сухого булгура содержит приблизительно:

  • Энергетическая ценность: 1500 кДж/360 ккал
  • Клетчатка: 8 г
  • Белки: 12,53 г
  • Углеводы: 69 г, в том числе 0,8 г сахаров
  • Жиры: 1,75 г, в том числе 0,2 г насыщенных жиров

Приготовление

Булгур обычно готовится путем предварительного обжаривания на масле с дальнейшей кратковременной варкой. Предварительная промывка, а также промывка после варки не требуются. В таком виде булгур входит, например, в популярное блюдо табуле. Также из него готовят супы, каши и даже плов Bulgur Pilav.

См. также

  • Кус-кус

Для слова «булгур» в нашей базе есть:
значения, синонимы, разборы, предложения.

Значение слова булгур

Тюркизмы в русском языке:

м обл. (дон.) мелкая пшеничная крупа, булгарка СРНГ, 3, 269; Фасмер, 1, 238). Заимств. из тур. языка. Радлов булгур (*ту!р.) = бургул каша из пшенной крупы; 6ylryp (чатт) = булрур (4, 1851); бургу л (тур.) крупа из пшеницы (4, 1829). Тур. bulgur крупно молотая пшеница (Магазаник, 1945, 89).

Все значения

Синонимы к слову булгур

Все синонимы

Разборы слова булгур

Все разборы

Примеры предложений со словом булгур

Все предложения со словом «булгур »

Понравилась статья? Поделить с друзьями:
  • Как пишется слово булава или булова
  • Как пишется слово буксировка
  • Как пишется слово буковка
  • Как пишется слово буккроссинг правильно
  • Как пишется слово букетик или букетек