Как пишется страчателла правильно

Содержание

  • 1 Русский
    • 1.1 Морфологические и синтаксические свойства
    • 1.2 Произношение
    • 1.3 Семантические свойства
      • 1.3.1 Значение
      • 1.3.2 Синонимы
      • 1.3.3 Антонимы
      • 1.3.4 Гиперонимы
      • 1.3.5 Гипонимы
    • 1.4 Родственные слова
    • 1.5 Этимология
    • 1.6 Фразеологизмы и устойчивые сочетания
    • 1.7 Перевод
    • 1.8 Библиография

Русский[править]

В Викиданных есть лексема страчателла (L167000).

Морфологические и синтаксические свойства[править]

падеж ед. ч. мн. ч.
Им. страчате́лла страчате́ллы
Р. страчате́ллы страчате́лл
Д. страчате́лле страчате́ллам
В. страчате́ллу страчате́ллы
Тв. страчате́ллой
страчате́ллою
страчате́ллами
Пр. страчате́лле страчате́ллах

страчате́лла

Существительное, неодушевлённое, женский род, 1-е склонение (тип склонения 1a по классификации А. А. Зализняка).

Корень: -страчателл-; окончание: .

Произношение[править]

  • МФА: [strət͡ɕɪˈtɛɫ(ː)ə]

Семантические свойства[править]

Значение[править]

  1. сорт сыра ◆ Отсутствует пример употребления (см. рекомендации).

Синонимы[править]

Антонимы[править]

Гиперонимы[править]

Гипонимы[править]

Родственные слова[править]

Ближайшее родство

Этимология[править]

От итал. stracciatella.

Фразеологизмы и устойчивые сочетания[править]

Перевод[править]

Список переводов

Библиография[править]

Для улучшения этой статьи желательно:

  • Добавить пример словоупотребления для значения с помощью {{пример}}
  • Добавить синонимы в секцию «Семантические свойства»
  • Добавить гиперонимы в секцию «Семантические свойства»
  • Добавить хотя бы один перевод в секцию «Перевод»
stracciatella
stracciatélla f cuc 1) страччателла (бульон, заправленный взбитыми яйцами и тертым сыром) 2) страччателла (сливочное мороженое с кусочками шоколада)

Итальяно-русский словарь.
2003.

Смотреть что такое «stracciatella» в других словарях:

  • Stracciatella — (from Italian stracciato , torn apart ) is an Italian egg drop soup usually said to be alla Romana ( the way it s done at Rome ), but also popular in Marche and Emilia Romagna. It is prepared by beating eggs and adding grated parmesan cheese,… …   Wikipedia

  • Stracciatella — (von italienisch stracciato, ‚zerrissen, zerfetzt‘) ist der Name für eine italienische Einlaufsuppe, siehe Stracciatella (Gericht) eine italienische Speiseeis Sorte mit geraspelter Schokolade eine italienische Käsesorte, siehe Stracciatella di… …   Deutsch Wikipedia

  • Stracciatella — (del italiano stracciato, despedazado ) puede referirse a: Un tipo de sopa, preparada con huevos, queso parmesano rallado, sal, pimienta y nuez moscada. Un tipo de helado de vainilla o nata, con pedazos de chocolate. Un tipo especial de queso… …   Wikipedia Español

  • Stracciatella — Cette page d’homonymie répertorie les différents sujets et articles partageant un même nom. Stracciatella est le nom de plusieurs préparations culinaires originaires d Italie : La stracciatella (it), un fromage. La stracciatella, un… …   Wikipédia en Français

  • Stracciatella — 1Strac|cia|tel|la [stratʃa…] das; [s] <nach it. stracciatella (wegen der im Eis enthaltenen Schokoladensplitter), vgl. 2↑Stracciatella> Speiseeissorte, die aus Milchspeiseeis mit Schokoladenstückchen besteht. Stracciatella 2… …   Das große Fremdwörterbuch

  • Stracciatella — Strac|cia|tẹl|la 〈[ stratʃa ] n.; od. s; unz.〉 Vanilleeiscreme mit kleinen Schokoladenstückchen [ital.] * * * 1Strac|cia|tel|la [strat̮ʃa tɛla ], das; [s] [ital. stracciatella, zu: stracciare = zerreißen, zerfetzen]: Milcheis mit… …   Universal-Lexikon

  • Stracciatella di Bufala — is a cheese produced from the milk of water buffalo in the Italian province of Foggia. It is a fresh cheese, white in colour, and made in the pasta filata style.The cheese is made the whole year round, but is thought to be at its best during the… …   Wikipedia

  • Stracciatella (Gericht) — Stracciatella (von italienisch stracciato, ‚zerrissen, zerfetzt‘) ist eine klassische italienische Einlaufsuppe aus Fleischbrühe und geschlagenem Ei sowie regional weiteren Zutaten. Anders als deutsche Einlaufsuppe wird sie mit dem Ei unter… …   Deutsch Wikipedia

  • Stracciatella (Suppe) — Stracciatella (von italienisch stracciato, ‚zerrissen, zerfetzt‘) ist eine klassische italienische Einlaufsuppe aus Fleischbrühe und geschlagenem Ei sowie regional weiteren Zutaten. Anders als deutsche Einlaufsuppe wird sie mit dem Ei unter… …   Deutsch Wikipedia

  • Stracciatella di Bufala — ist ein Käse aus der Milch vom Wasserbüffel in der italienischen Provinz Foggia. Es ist ein weißer Käse, ähnlich dem Mozzarella, aber im Vergleich zu diesem mit mehr Flüssigkeit und weicher. Er wird als Vorspeise serviert, manchmal mit Schinken… …   Deutsch Wikipedia

  • Stracciatella di bufala — ist ein Käse aus der Milch vom Wasserbüffel in der italienischen Provinz Foggia. Es ist ein weißer Käse, ähnlich dem Mozzarella, aber im Vergleich zu diesem mit mehr Flüssigkeit und weicher. Er wird als Vorspeise serviert, manchmal mit Schinken… …   Deutsch Wikipedia

From Wikipedia, the free encyclopedia

Stracciatella

Stracciatella gelato.jpg

Stracciatella over chocolate ice cream

Type Ice cream
Place of origin Italy
Region or state Lombardy
Created by
Invented 1961
Main ingredients Milk, cream, Milk chocolate
Ingredients generally used Dark chocolate

Stracciatella (Italian pronunciation: [strattʃaˈtɛlla]) is a variety of gelato, consisting of milk-based ice cream filled with fine, irregular shavings of chocolate.[1][self-published source?] It was originally created in Bergamo, northern Italy, at the Ristorante La Marianna in 1961. It was inspired by stracciatella soup, made from egg and broth, which is popular around Rome. It is one of the most renowned Italian gelato flavors.[2]

Description[edit]

Makers produce the effect by drizzling melted chocolate into plain milk ice cream towards the end of the churning process; chocolate solidifies immediately coming in contact with the cold ice cream, and is then broken up and incorporated into the ice cream with a spatula.[1] This process creates the shreds of chocolate that give stracciatella its name.[3] (Stracciatella in Italian means ‘little shred’.) While stracciatella ice cream traditionally involves milk, ice cream and milk chocolate, modern variations can also be made with vanilla and dark chocolate.[4]

Origin[edit]

Enrico Panattoni, the owner of La Marianna, a gelateria in Bergamo in northern Italy, invented the dish in 1961.[5][n 1] According to Panattoni, the idea came to him after he had grown tired of stirring eggs into broth to satisfy customers of his restaurant who kept asking for stracciatella soup.[5]

He was passionate about cooking and pastry, after various and repeated experiments, he invented a particular kind of ice cream made of a very white cream with irregular pieces of dark chocolate inside. During the creaming process of Fiordilatte, he inserted a dose of hot dark chocolate that, thanks to the whipping of the blades, shredded the chocolate while it solidified. The effect is similar to one of the most popular dishes of his restaurant, named the Roman stracciatella.[8]

The melted chocolate that solidifies and shatters in the batch freezer is reminiscent of the egg that binds in the boiling broth of the Roman stracciatella. «Roman stracciatella was the most famous consommé and, as for that soup, I was looking for an ice cream that could be loved and appreciated by my customers» said Panattoni, the inventor of stracciatella.[9]

See also[edit]

  • List of ice cream flavors

Notes and references[edit]

Explanatory notes[edit]

  1. ^ The youngest member of a family of peasant farmers from Altopascio di Lucca in Tuscany, Enrico Panattoni (1927–2013) came to Bergamo in 1946 where, after initially managing to set up a bar selling castagnaccio (a simple chestnut-flour cake), he opened La Marianna, which became renowned for its gelato, including stracciatella, as well as its upper-storey Tuscan restaurant, then a novelty in Bergamo. In 1973, Panattoni’s son Mirko was kidnapped and later released by an unknown criminal group — the first of a series of children held to ransom in Italy in recent decades.[5][6][7]

References[edit]

  1. ^ a b Ferrari, Luciano (2005). «Straciatella Gelato». Gelato and Gourmet Frozen Desserts — A professional learning guide. Lulu.com. p. 61. ISBN 978-1-4092-8850-3.
  2. ^ King, Carol (2013). «Top Five Italian Gelato Flavors». Retrieved 17 April 2016.
  3. ^ n/a, Anders (6 November 2012). «Quick Stracciatella». Retrieved 17 April 2016.
  4. ^ Torre, Paul (14 June 2009). «Stracciatella Gelato». The Italian Chef. Archived from the original on 20 April 2016. Retrieved 4 October 2013.
  5. ^ a b c «Lutto nel mondo della ristorazione – È morto Enrico Panattoni». L’Eco di Bergamo (in Italian). 4 October 2013. Retrieved 4 October 2013.
  6. ^ «Enrico Panattoni, la sua storia». L’Eco di Bergamo (in Italian). 4 October 2013. Retrieved 4 October 2013.
  7. ^ «Inventor of ‘stracciatella’ ice cream dies at 85». Gazzetta del Sud (online). 4 October 2013. Archived from the original on 19 October 2013. Retrieved 8 October 2013.
  8. ^ «La stracciatella». La Marianna (in Italian). Retrieved 2020-12-20.
  9. ^ «Storia – La Stracciatella» (in Italian). Retrieved 2020-12-20.

From Wikipedia, the free encyclopedia

Stracciatella

Stracciatella gelato.jpg

Stracciatella over chocolate ice cream

Type Ice cream
Place of origin Italy
Region or state Lombardy
Created by
Invented 1961
Main ingredients Milk, cream, Milk chocolate
Ingredients generally used Dark chocolate

Stracciatella (Italian pronunciation: [strattʃaˈtɛlla]) is a variety of gelato, consisting of milk-based ice cream filled with fine, irregular shavings of chocolate.[1][self-published source?] It was originally created in Bergamo, northern Italy, at the Ristorante La Marianna in 1961. It was inspired by stracciatella soup, made from egg and broth, which is popular around Rome. It is one of the most renowned Italian gelato flavors.[2]

Description[edit]

Makers produce the effect by drizzling melted chocolate into plain milk ice cream towards the end of the churning process; chocolate solidifies immediately coming in contact with the cold ice cream, and is then broken up and incorporated into the ice cream with a spatula.[1] This process creates the shreds of chocolate that give stracciatella its name.[3] (Stracciatella in Italian means ‘little shred’.) While stracciatella ice cream traditionally involves milk, ice cream and milk chocolate, modern variations can also be made with vanilla and dark chocolate.[4]

Origin[edit]

Enrico Panattoni, the owner of La Marianna, a gelateria in Bergamo in northern Italy, invented the dish in 1961.[5][n 1] According to Panattoni, the idea came to him after he had grown tired of stirring eggs into broth to satisfy customers of his restaurant who kept asking for stracciatella soup.[5]

He was passionate about cooking and pastry, after various and repeated experiments, he invented a particular kind of ice cream made of a very white cream with irregular pieces of dark chocolate inside. During the creaming process of Fiordilatte, he inserted a dose of hot dark chocolate that, thanks to the whipping of the blades, shredded the chocolate while it solidified. The effect is similar to one of the most popular dishes of his restaurant, named the Roman stracciatella.[8]

The melted chocolate that solidifies and shatters in the batch freezer is reminiscent of the egg that binds in the boiling broth of the Roman stracciatella. «Roman stracciatella was the most famous consommé and, as for that soup, I was looking for an ice cream that could be loved and appreciated by my customers» said Panattoni, the inventor of stracciatella.[9]

See also[edit]

  • List of ice cream flavors

Notes and references[edit]

Explanatory notes[edit]

  1. ^ The youngest member of a family of peasant farmers from Altopascio di Lucca in Tuscany, Enrico Panattoni (1927–2013) came to Bergamo in 1946 where, after initially managing to set up a bar selling castagnaccio (a simple chestnut-flour cake), he opened La Marianna, which became renowned for its gelato, including stracciatella, as well as its upper-storey Tuscan restaurant, then a novelty in Bergamo. In 1973, Panattoni’s son Mirko was kidnapped and later released by an unknown criminal group — the first of a series of children held to ransom in Italy in recent decades.[5][6][7]

References[edit]

  1. ^ a b Ferrari, Luciano (2005). «Straciatella Gelato». Gelato and Gourmet Frozen Desserts — A professional learning guide. Lulu.com. p. 61. ISBN 978-1-4092-8850-3.
  2. ^ King, Carol (2013). «Top Five Italian Gelato Flavors». Retrieved 17 April 2016.
  3. ^ n/a, Anders (6 November 2012). «Quick Stracciatella». Retrieved 17 April 2016.
  4. ^ Torre, Paul (14 June 2009). «Stracciatella Gelato». The Italian Chef. Archived from the original on 20 April 2016. Retrieved 4 October 2013.
  5. ^ a b c «Lutto nel mondo della ristorazione – È morto Enrico Panattoni». L’Eco di Bergamo (in Italian). 4 October 2013. Retrieved 4 October 2013.
  6. ^ «Enrico Panattoni, la sua storia». L’Eco di Bergamo (in Italian). 4 October 2013. Retrieved 4 October 2013.
  7. ^ «Inventor of ‘stracciatella’ ice cream dies at 85». Gazzetta del Sud (online). 4 October 2013. Archived from the original on 19 October 2013. Retrieved 8 October 2013.
  8. ^ «La stracciatella». La Marianna (in Italian). Retrieved 2020-12-20.
  9. ^ «Storia – La Stracciatella» (in Italian). Retrieved 2020-12-20.

Что Такое страчателла- Значение Слова страчателла

Русский

Морфологические и синтаксические свойства

падеж ед. ч. мн. ч.
Им. страчате́лла страчате́ллы
Р. страчате́ллы страчате́лл
Д. страчате́лле страчате́ллам
В. страчате́ллу страчате́ллы
Тв. страчате́ллой
страчате́ллою
страчате́ллами
Пр. страчате́лле страчате́ллах

страчате́лла

Существительное, неодушевлённое, женский род, 1-е склонение (тип склонения 1a по классификации А. А. Зализняка).

Корень: -страчателл-; окончание: .

Произношение

  • МФА: [strət͡ɕɪˈtɛɫ(ː)ə]

Семантические свойства

Значение

  1. сорт сыра ◆ Отсутствует пример употребления (см. рекомендации).

Синонимы

Антонимы

Гиперонимы

Гипонимы

Родственные слова

Ближайшее родство

Этимология

От итал. stracciatella.

Фразеологизмы и устойчивые сочетания

Перевод

Список переводов

Библиография

Что мы делаем. Каждая страница проходит через несколько сотен совершенствующих техник. Совершенно та же Википедия. Только лучше.

Страчателла (сыр)

Из Википедии — свободной энциклопедии

У этого термина существуют и другие значения, см. Страчателла.

Сыр страчателла

Сыр страчателла

Страчателла, Stracciatella di bufala (итальянское произношение: [strattʃaˈtɛlla di ˈbuːfala]) — мягкий сыр, производимый из молока итальянских буйволиц в провинции Фоджа, расположенной в южной части итальянского региона Апулия, с использованием технологий вытягивания (pasta filata) и измельчения[1][2].

Описание

Страчателла состоит из мелких лоскутков, отсюда его название, которое в итальянском является уменьшительным от straccia («тряпка» или «лоскуток»), что означает «маленький лоскуток». Это нежный сыр из свежего, жирного творога, белого цвета, производится круглый год[2][3], но считается, что наилучшим он получается в весенние и летние месяцы. Страчателла необычен тем, что стада буйволов и сыры, приготовленные из их молока, гораздо чаще встречаются на западной стороне Апеннин — в Лацио и Кампании.

При смешивании с густыми сливками, страчателла также используется для приготовления сыра буррата (по-итальянски «масляный») — это жирный сыр с мягкой, неоднородной структурой, который поставляется вместе с моцареллой и, как считается, первоначально был создан в начале XX века в Андрии на плато Мурджа.

Благодаря своим вкусовым качествам, мягкие сыры обрели популярность и за пределами Италии.

Нежные сливочные сыры, к которым относится страчателла, буррата являются натуральными продуктами и не могут храниться долго, поэтому их необходимо употреблять быстро, пока они ещё мягкие и свежие[1].

Подаются к столу и как дополнение с овощам, салатам, десертам, и как самостоятельное блюдо. Перед подачей сыр можно слегка полить оливковым маслом, бальзамическим уксусом, трюфельным маслом и тп.

См. также

  • Буррата
  • Моцарелла
  • Раскера

Ссылки

  1. 1 2 Ottogalli, Giorgio. Atlante dei formaggi: guida a oltre 600 formaggi e latticini provenienti da tutto il mondo :  [итал.]. — Milan : Hoepli Editore, 2001. — P. 211. — ISBN 978-88-203-2822-1. Архивная копия от 14 декабря 2013 на Wayback Machine
  2. 1 2 Stracciatella di bufala (итал.). prodottitipici.com. Дата обращения: 4 октября 2013. Архивировано 23 января 2019 года.
  3. I cento di Milano e Lombardia 2013. I 50 migliori ristoranti Stefano Cavallito, Stefano Cavallito, Alessandro Lamacchia e Luca Iaccarino, Alessandro Lamacchia — 2012 p17 «Così la melanzana caramellata, Grana Padano riserva D’O caldo e freddo è un antipasto, eppure ricorda una tarte Tatin, pomodoro, basilico e spaghetti fritti e un dessert, mentre stracciatella di bufala, ananas ghiacciato..»


Эта страница в последний раз была отредактирована 2 марта 2023 в 03:17.

Как только страница обновилась в Википедии она обновляется в Вики 2.
Обычно почти сразу, изредка в течении часа.


На основании Вашего запроса эти примеры могут содержать грубую лексику.


На основании Вашего запроса эти примеры могут содержать разговорную лексику.


The larger is an apple muffin with vanilla, you can also see another with chocolate chips, other of cherry and of chocolate with stracciatella ice cream.



Чем больше яблоко сдобы с ванилью, вы также можете увидеть другой с шоколадной стружкой, другой из вишни и шоколада с stracciatella мороженого.


And I’m quite glad to see a menu that doesn’t make a fetish of stracciatella and pollo sorpreso.



Так что я рада, если уже не делают культа из «Полло Сорпресо» и «Страчиателлы».


A two-day workshop by Italian cheese maker Andrea Marasco will take place at School of Cheesemaking of Olesya Shevchuk on May 20 and 21, where participants will be taught how to make mozzarella, burrata, stracchino, caciocavallo, and stracciatella.



В Школе сыроделия Олеси Шевчук 20 и 21 мая пройдет двухдневный курс итальянского сыродела Андреа Мараско, где можно будет освоить технологию приготовления моцареллы, бурраты, страккино, качокавалло и страчателлы.

Ничего не найдено для этого значения.

Результатов: 6. Точных совпадений: 6. Затраченное время: 18 мс

Documents

Корпоративные решения

Спряжение

Синонимы

Корректор

Справка и о нас

Индекс слова: 1-300, 301-600, 601-900

Индекс выражения: 1-400, 401-800, 801-1200

Индекс фразы: 1-400, 401-800, 801-1200

Понравилась статья? Поделить с друзьями:
  • Как пишется страховка каско
  • Как пишется страховая компания или кампания
  • Как пишется страх на английском
  • Как пишется страусиная ферма правильно
  • Как пишется страус или страуз