Как правильно пишется несварение желудка

Как мы обычно привыкли действовать, если чувствуем вздутие или боль в животе? Ложимся, обнимаем подушку, принимаем Спазмалгон или Нурофен и ждем, когда все пройдет само – в этом-то кроется главная ошибка! Одно дело, если ранее вы не испытывали проблем с ЖКТ, а сегодня просто съели просроченный творожок. Другое дело – диспепсия. Это серьезное заболевание требует самого пристального внимания и комплексного лечения, чтобы жизнь не превратилась в войну с болью. Мы расскажем, что делать с несварением желудка (диспепсией) и каковы симптомы и лечение этого недуга.

Содержание

  1. Что такое несварение желудка?
  2. Формы несварения желудка
  3. Причины заболевания
  4. Симптомы несварения желудка
  5. Диагностика несварения желудка
  6. Лечение
  7. Рекомендованные лекарства

Что такое несварение желудка?

Несварение желудка представляет собой совокупность расстройств пищеварения, вызванных патологиями органов ЖКТ (гастрит, язва, опухоли и пр.), сбоями в психоэмоциональном состоянии, реакцией на прием некоторых лекарств и прочими факторами.

Формы несварения желудка

  1. Ферментативная. Появляется вследствие того, что количества пищеварительных ферментов, вырабатываемых организмом, становится недостаточно. Данная диспепсия различается по источнику нехватки ферментов: гастрогенная диспепсия относится к органам пищеварения, панкреатогенная – к поджелудочной железе, гепатогенная – к печени и энтерогенная – к кишечнику.
  2. Простая (или алиментарная). Этот вид несварения желудка у взрослого и ребенка сопровождает сбои в рационе питания, когда нарушается баланс питательных веществ в организме. Если перевес идет в сторону углеводов, то появляется бродильный тип, если преобладают белки – гнилостный тип, а при чрезмерном употреблении жиров – мыльный (жировой) тип диспепсии.
  3. Инфекционная. Причина кроется в различных инфекциях кишечника, например, дизентерии.
  4. Интоксикационная – т.е. из-за отравления организма: острого его проявления или сопутствующего хирургическим травмам и тяжелому течению общих инфекций.
  5. Появившаяся вследствие синдрома хронического нарушения всасывания питательных веществ в тонком кишечнике (мальабсорбции).

Причины заболевания

Диспепсия, появившаяся в результате заболеваний ЖКТ, называется органической. Ее причинами могут служить наличие в ЖКТ бактерии хеликобактер пилори, гастрит, язва, заболевания печени и поджелудочной железы, опухоли различного происхождения и прочие патологии ЖКТ. Также органическое несварение появляется из-за нехватки витаминов В и С, а в сочетании с понижением артериального давления – на фоне инфаркта миокарда.

Форма несварения желудка, не связанная с какими-либо органическими патологиями, носит название функциональной. Например, к ней относят различные стрессы, неправильное питание и ответ организма на получаемые лекарственные препараты (особенно антибиотики и гормональные лекарства).

Симптомы несварения желудка

Существуют стандартные и часто встречающиеся симптомы диспепсии:

  • боли, тяжесть и ощущение переполненности в желудке;
  • изжога, сопровождающаяся острым жжением;
  • отрыжка желудочным соком;
  • урчание и вздутие живота;
  • запор или диарея;
  • тошнота;
  • рвотные приступы (после рвоты при несварении желудка наступает временное облегчение).

Диагноз ставится при наличии совокупности основных критериев:

  1. Каждый месяц целую неделю ощущаются негативные проявления в верхней части живота и сопутствующие им боли.
  2. Данные клинических исследований ЖКТ (его верхних отделов) подтверждают, что в нем нет органических изменений.
  3. Дефекация не приносит облегчения присутствующих симптомов несварения желудка, качество стула и его частота не изменяются.

Диагностика несварения желудка

Как только вы почувствовали, что с животом творится что-то неладное – срочно записывайтесь на прием к гастроэнтерологу.

После внешнего осмотра и описания жалоб он назначает полное обследование, исключающее прочие заболевания ЖКТ, которые не относятся к диспепсии. Комплекс лабораторных исследований включает в себя общий анализ крови и биохимию, а также исследование кала на скрытую кровь и копрограмму. Дополнительно проводятся тест на уровень кислотности желудка и присутствие в нем бактерии хеликобактер пилори, ФГДС (при необходимости – вместе с биопсией) и консультация у эндоскописта, УЗИ брюшной полости, рентген, КТ, колоноскопию, эзофагеальную и антродуоденальную манометрию.

Исследования должны подтвердить отсутствие следующих симптомов: проблемы с проглатыванием (дисфагия), наличие крови в стуле, снижение веса и повышенная температура. Любые признаки воспалительного процесса в организме также исключают диагноз несварения желудка.

Иногда в процессе лечения симптомы исчезают слишком медленно или наоборот прогрессируют. Тогда для исключения ошибки назначают две различных диагностики наличия H.pilori в организме из перечисленных ниже:

  • метод ИФА для обнаружения бактерии в кале и изучения кала на наличие антител к H.pilori;
  • ПЦР-тест бактерии;
  • дыхательный тест на ее наличие.

После получения исчерпывающих результатов анализов гастроэнтеролог подтверждает или опровергает диагноз и назначает соответствующее лечение.

Лечение

Главное, на что направлено лечение несварения желудка – снизить частоту симптомов до полного их исчезновения, минимизировать риск рецидивов диспепсии и осложнений после заболевания. Помещение больного в стационар требуется лишь при возникновении сложностей диагностики и исследований, в остальных случаях пациент лечится в домашних условиях.

Методы лечения диспепсии

  1. Изменение образа жизни. Для сна следует отдать предпочтение большим и высоким подушкам, после еды выходить на прогулку минимум на час, отказаться от упражнения на пресс (но не от гимнастики и физкультуры в целом) и тугих ремней. Рекомендуется исключить вредные привычки (табак и алкоголь), а также любые ситуации, которые вызывают стресс и перегрузки организма, причем как эмоциональные, так и физические.
  2. Коррекция питания или диетотерапия является главным методом лечения диспепсии. Для восстановления правильного функционирования ЖКТ необходимо исключить все острое, соленое, копченое, жареное и пряное, стимулирующие изжогу компоненты, крепкие напитки и газировку. Пища не должна быть слишком горячей, холодной или твердой. Применяется дробленое питание: в течение дня должно быть 5-6 приемов с промежутком не более 3,5 ч, еду нужно очень тщательно пережевывать, а после нее отказаться от желания поваляться, а активно двигаться. И никакого переедания!
  3. Психотерапия. Помимо исключения всех возможных стрессовых ситуаций, пациенту нужно научиться правильной реакции на жизненный негатив – здесь помогут йога или плавание. Специалист в мельчайших деталях рассказывает о том, что привело к заболеванию и как оно протекает. Иногда пациенту назначают прием седативных веществ (травы валерианы или пустырника) или антидепрессантов.
  4. Прием лекарственных препаратов. Определенная форма пищеварительного расстройства диктует выбор таблеток от несварения желудка. В медикаментозной терапии применяют антациды и прокинетики, ингибиторы протонной помпы и блокаторы H2-рецепторов, антибиотики, а также препараты висмута, различные ферменты и комплексы витаминов С и группы B.

Важно! При наличии признаков диспепсии рекомендуется отказ от использования нестероидных противовоспалительных средств, так как они отрицательно влияют на состояние слизистой оболочки желудка.

Рекомендованные лекарства

Мы перечислим суспензии, порошки и таблетки от несварения желудка, которые свободно продаются в аптеке без рецепта врача.

  1. Висмута трикалия дицитрат – применяют при язвенной болезни. Он способствует быстрому заживлению язв, а его антибактериальное действие обеспечивает снижение риска рецидивов. На самом деле, существует множество препаратов висмута, одинаково эффективных при лечении диспепсии и обладающих схожим действием.
  2. Юниэнзим – содержит ферменты, помогающие быстро справиться с основными симптомами диспепсии, метеоризмом и дискомфортом в животе.
  3. Алмагель, Алмагель Нео, Алмагель А – антацид, облегчает боль и уменьшает уровень кислотности в пищеводе. Также обладает противовоспалительным, желчегонным и слабительным действием.
  4. Фосфалюгель – антацид, справляется с основными симптомами диспепсии, включая метеоризм, боль, тошноту и прочие.
  5. Маалокс – антацидное средство, направленное на избавление от болей при диспепсии, последствий от чрезмерного употребления кофе, никотина и лекарств.
  6. Гастрацид – этот антацид снижает проявления изжоги и повышенную кислотность.
  7. Гевискон – антацид, основное действие – борьба с изжогой и отрыжкой с выделением желудочной кислоты. Также эффективно борется с другими проявлениями несварения желудка.
  8. Ренни – обеспечивает быстрое и длительное избавление от воздействия избыточного желудочного сока и защищает слизистую желудка.
  9. Препараты на основе сукральфата (Вентер, Антепсин, Сукрат и пр.) – противоязвенное средство, защищает слизистую кишечника и желудка. Борется с рефлюксом, изжогой и другими симптомами заболевания.
  10. Масло облепихи – обладает выраженным ранозаживляющим действием и обволакивающим эффектом. Подходит больным гастритом и язвенной болезнью.
  11. Также широко применяются средства народной медицины, обволакивающие стенки желудка и обладающие вяжущим эффектом – зверобой, ромашка, льняное семя и лист подорожника.

Имеются противопоказания. Необходима консультация специалиста.

Источники

  • Логинов А.С., Васильев Ю.В. // Неязвенная диспепсия // Российский гастроэнтерологический журнал // 1999;
  • Маев И. В. // Синдром неязвенной диспепсии // Экспер. и клин. га-строэнтерол. // 2000.

Информация представлена в ознакомительных целях и не является медицинской консультацией или руководством к лечению со стороны uteka.ru.

From Wikipedia, the free encyclopedia

«Dyspepsia» redirects here. For the Negativland album, see Dispepsi.

Indigestion
Other names Dyspepsia
Specialty Gastroenterology
Symptoms Upper abdominal pain[1]
Frequency Common[1]

Indigestion, also known as dyspepsia or upset stomach, is a condition of impaired digestion.[2] Symptoms may include upper abdominal fullness, heartburn, nausea, belching, or upper abdominal pain.[3] People may also experience feeling full earlier than expected when eating.[4] Indigestion is relatively common, affecting 20% of people at some point during their life, and is frequently caused by gastroesophageal reflux disease (GERD) or gastritis.[1][5]

Indigestion is subcategorized as «organic» or «functional», but making the diagnosis can prove challenging for physicians.[6] Organic indigestion is the result of an underlying disease, such as gastritis, peptic ulcer disease (an ulcer of the stomach or duodenum), or cancer.[6] Functional indigestion (previously called nonulcer dyspepsia)[7] is indigestion without evidence of underlying disease.[8] Functional indigestion is estimated to affect about 15% of the general population in western countries and accounts for a majority of dyspepsia cases.[7][9]

In elderly patients (60 years of age or older) or with worrisome symptoms such as trouble swallowing, weight loss, or blood loss, an endoscopy (a procedure whereby a camera attached to a flexible tube is inserted down the throat and into the stomach) is recommended to further assess and find a potential cause.[1] In patients younger than 60 years of age, testing for the bacteria H. pylori and if positive, treatment of the infection is recommended.[1] More details about how indigestion is diagnosed and treated can be found below.

Signs and symptoms[edit]

Symptoms[edit]

Patients experiencing indigestion likely report one, a combination of, or all of the following symptoms:[6][10]

  • upper abdominal pain or discomfort
  • bloating
  • early satiety
  • postprandial fullness
  • nausea with or without vomiting
  • anorexia
  • regurgitation
  • belching

Signs[edit]

There may be abdominal tenderness, but this finding is nonspecific and is not required to make a diagnosis.[10] However, there are physical exam signs that may point to a different diagnosis and underlying cause for a patient’s reported discomfort. A positive Carnett sign (focal tenderness that increases with abdominal wall contraction and palpation) suggests an etiology involving the abdominal wall musculature. Cutaneous dermatomal distribution of pain may suggest a thoracic polyradiculopathy. Tenderness to palpation over the right upper quadrant, or Murphy’s sign, may suggest cholecystitis or gallbladder inflammation.[11]

Alarm symptoms[edit]

Also known as Alarm features, alert features, red flags, or warning signs in gastrointestinal (GI) literature.

Alarm features are thought to be associated with serious gastroenterologic disease and include:[12]

  • chronic gastrointestinal bleeding
  • progressive unintentional weight loss
  • progressive difficulty swallowing (dysphagia)
  • persistent vomiting
  • Iron deficiency anemia
  • Vitamin B12 deficiency (Pernicious anemia)
  • epigastric mass

Cause[edit]

Indigestion is a diagnosis related to a combination of symptoms that can be attributed to «organic» or «functional» causes.[13] Organic dyspepsia should have pathological findings upon endoscopy, like an ulcer in the stomach lining in peptic ulcer disease.[13] Functional dyspepsia is unlikely to be detected on endoscopy but can be broken down into two subtypes, epigastric pain syndrome (EPS) and post-prandial distress syndrome (PDS).[14] In addition, indigestion could be caused by medications, food, or other disease processes.

Psychosomatic and cognitive factors are important in the evaluation of people with chronic dyspepsia. Studies have shown a high occurrence of mental disorders, notably anxiety and depression, amongst patients with dyspepsia; however, there is little evidence to prove causation.[15]

Organic Dyspepsia[edit]

Esophagitis[edit]

Esophagitis is an inflammation of the esophagus, most commonly caused by gastroesophageal reflux disease (GERD).[6] It is defined by the sensation of «heartburn» or a burning sensation in the chest as a result of inappropriate relaxation of the lower esophageal sphincter at the site where the esophagus connects to the stomach. It is often treated with proton pump inhibitors. If left untreated, the chronic damage to the esophageal tissues poses a risk of developing cancer.[6] A meta-analysis showed risk factors for developing GERD included age equal to or greater than 50, smoking, the use of non-steroid anti-inflammatory medications, and obesity.[16]

Gastritis[edit]

Common causes of gastritis include peptic ulcer disease, infection, or medications.

Peptic Ulcer Disease[edit]

Gastric and/or duodenal ulcers are the defining feature of peptic ulcer disease (PUD). PUD is most commonly caused by an infection with H. pylori or NSAID use.[17]

Helicobacter pylori (H.pylori) infection[edit]

The role of H. pylori in functional dyspepsia is controversial, and treatment for H. pylori may not lead to complete improvement of a patient’s dyspepsia.[6] However, a recent systemic review and meta-analysis of 29 studies published in 2022 suggests that successful treatment of H. pylori modestly improves indigestion symptoms.[18]

Pancreatobiliary Disease[edit]

These include cholelithiasis, chronic pancreatitis, and pancreatic cancer.

Duodenal micro-inflammation[edit]

Duodenal micro-inflammation caused by an altered duodenal gut microbiota, reactions to foods (mainly gluten proteins) or infections may induce dyspepsia symptoms in a subset of people.[19]

Functional Dyspepsia[edit]

Functional dyspepsia is a common cause of chronic heartburn. More than 70% of people have no obvious organic cause for their symptoms after evaluation.[13] Symptoms may arise from a complex interaction of increased visceral afferent sensitivity, gastric delayed emptying (gastroparesis) or impaired accommodation to food. Diagnostic criteria for functional dyspepsia categorize it into two subtypes by symptom: epigastric pain syndrome and post-prandial distress syndrome.[14] Anxiety is also associated with functional dyspepsia. In some people, it appears before the onset of gut symptoms; in other cases, anxiety develops after onset of the disorder, which suggests that a gut-driven brain disorder may be a possible cause.[14] Although benign, these symptoms may be chronic and difficult to treat.[20]

Epigastric Pain Syndrome (EPS)[edit]

Defined by stomach pain and/or burning that interferes with daily life, without any evidence of organic disease.[21]

Post-Prandial Distress Syndrome (PDS)[edit]

Defined by post-prandial fullness or early satiation that interferes with daily life, without any evidence of organic disease.[21]

Food, herb, or drug intolerance[edit]

Acute, self-limited dyspepsia may be caused by overeating, eating too quickly, eating high-fat foods, eating during stressful situations, or drinking too much alcohol or coffee. Many medications cause dyspepsia, including aspirin, nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs), antibiotics (metronidazole, macrolides), bronchodilators (theophylline), diabetes drugs (acarbose, metformin, Alpha-glucosidase inhibitor, amylin analogs, GLP-1 receptor antagonists), antihypertensive medications (angiotensin converting enzyme [ACE] inhibitors, Angiotensin II receptor antagonist), cholesterol-lowering agents (niacin, fibrates), neuropsychiatric medications (cholinesterase inhibitors [donepezil, rivastigmine]), SSRIs (fluoxetine, sertraline), serotonin-norepinephrine-reuptake inhibitors (venlafaxine, duloxetine), Parkinson drugs (Dopamine agonist, monoamine oxidase [MAO]-B inhibitors), weight-loss medications (orlistat), corticosteroids, estrogens, digoxin, iron, and opioids.[22][23] Common herbs have also been show to cause indigestion, like white willow berry, garlic, ginkgo, chaste tree berry, saw palmetto, and feverfew.[22] Studies have shown that wheat and dietary fats can contribute to indigestion and suggest foods high in short-chain carbohydrates (FODMAP) may be associated with dyspepsia.[24] This suggests reducing or consuming a gluten-free, low-fat, and/or FODMAP diet may improve symptoms.[24][25] Additionally, some people may experience dyspepsia when eating certain spices or spicy food as well as foods like peppers, chocolate, citrus, and fish.[6]

Systemic Diseases[edit]

There are a number of systemic diseases that may involve dyspepsia, including coronary disease, congestive heart failure, diabetes mellitus, hyperparathyroidism, thyroid disease, and chronic kidney disease.

Post-infectious Causes of Dyspepsia[edit]

Gastroenteritis increases the risk of developing chronic dyspepsia. Post-infectious dyspepsia is the term given when dyspepsia occurs after an acute gastroenteritis infection. It is believed that the underlying causes of post-infectious IBS and post-infectious dyspepsia may be similar and represent different aspects of the same pathophysiology.[26]

Pathophysiology[edit]

The pathophysiology for indigestion is not well understood; however, there are many theories. For example, there are studies that suggest a gut-brain interaction, as patients who received an antibiotic saw a reduction in their indigestion symptoms.[27] Other theories propose issues with gut motility, a hypersensitivity of gut viscera, and imbalance of the microbiome.[9] A genetic predisposition is plausible, but there is limited evidence to support this theory.[28]

Diagnosis[edit]

Simplified diagram of how indigestion is diagnosed and treatment(s) determined

A diagnosis for indigestion is based on symptoms, with a possible need for more diagnostic tests. In younger patients (less than 60 years of age) without red flags (e.g., weight loss), it is recommended to test for H. pylori noninvasively, followed by treatment with antibiotics in those who test positively. A negative test warrants discussing additional treatments, like proton pump inhibitors, with your doctor.[1] An upper GI endoscopy may also be recommended.[29] In older patients (60 or older), an endoscopy is often the next step in finding out the cause of newly onset indigestion regardless of the presence of alarm symptoms.[1] However, for all patients regardless of age, an official diagnosis requires symptoms to have started at least 6 months ago with a frequency of at least once a week over the last 3 months.[10]

Treatment[edit]

Functional and organic dyspepsia have similar treatments. Traditional therapies used for this diagnosis include lifestyle modification (e.g., diet), antacids, proton-pump inhibitors (PPIs), H2-receptor antagonists (H2-RAs), prokinetic agents, and antiflatulents. PPIs and H2-RAs are often first-line therapies for treating dyspepsia, having shown to be better than placebo medications.[30] Anti-depressants, notably tricyclic antidepressants, have also been shown to be effective treatments for patients who do not respond to traditional therapies.[30]

Diet[edit]

A lifestyle change that may help with indigestion is a change in diet, such as a stable and consistent eating schedule and slowing the pace of eating.[31] Additionally, there are studies that support a reduction in the consumption of fats may also alleviate dyspepsia.[31] While some studies suggest a correlation between dyspepsia and celiac disease, not everyone with indigestion needs to refrain from gluten in their diet. However, a gluten-free diet can relieve the symptoms in some patients without celiac disease.[19][31] Lastly, a FODMAPs diet or diet low/free from certain complex sugars and sugar alcohols has also been shown to be potentially beneficial in patients with indigestion.[31]

Acid suppression[edit]

Proton pump inhibitors (PPIs) were found to be better than placebo in a literature review, especially when looking at long-term symptom reduction.[32][33] H2 receptor antagonists (H2-RAs) have similar effect on symptoms reduction when compared to PPIs.[32] However, there is little evidence to support prokinetic agents are an appropriate treatment for dyspepsia.[34]

Currently, PPIs are FDA indicated for erosive esophagitis, gastroesophageal reflux disease (GERD), Zollinger-Ellison syndrome, eradication of H. pylori, duodenal and gastric ulcers, and NSAID-induced ulcer healing and prevention, but not functional dyspepsia.[35]

Prokinetics[edit]

Prokinetics (medications focused on increasing gut motility), such as metoclopramide or erythromycin, has a history of use as a secondary treatment for dyspepsia.[6] While multiple studies show that it is more effective than placebo, there are multiple concerns about the side effects surrounding the long-term use of these medications.[6]

Alternative medicine[edit]

A 2021 meta-analysis concluded that herbal remedies, like menthacarin (a combination of peppermint and caraway oils), ginger, artichoke, licorice, and jollab (a combination of rose water, saffron, and candy sugar), may be as beneficial as conventional therapies when treating dyspepsia symptoms.[36] However, it is important to note that herbal products are not regulated by the FDA and therefore it is difficult to assess the quality and safety of the ingredients found in alternative medications.[37]

Epidemiology[edit]

Indigestion is a common problem and frequent reason for primary care physicians to refer patients to GI specialists.[38] Worldwide, dyspepsia affects about a third of the population.[39] It can affect a person’s quality of life even if the symptoms within themselves are usually not life-threatening. Additionally, the financial burden on the patient and healthcare system is costly — patients with dyspepsia were more likely to have lower work productivity and higher healthcare costs compared to those without indigestion.[40] Risk factors include NSAID-use, H. pylori infection, and smoking.[41]

See also[edit]

  • Functional bowel disorder

References[edit]

  1. ^ a b c d e f g Eusebi, Leonardo H; Black, Christopher J; Howden, Colin W; Ford, Alexander C (11 December 2019). «Effectiveness of management strategies for uninvestigated dyspepsia: systematic review and network meta-analysis». BMJ. 367: l6483. doi:10.1136/bmj.l6483. PMC 7190054. PMID 31826881.
  2. ^ «dyspepsia» at Dorland’s Medical Dictionary
  3. ^ Duvnjak, Marko (2011). Dyspepsia in clinical practice (1. Aufl. ed.). New York: Springer. p. 2. ISBN 9781441917300.
  4. ^ Talley NJ, Vakil N (October 2005). «Guidelines for the management of dyspepsia». Am. J. Gastroenterol. 100 (10): 2324–37. doi:10.1111/j.1572-0241.2005.00225.x. PMID 16181387. S2CID 16499689.
  5. ^ Zajac, P; Holbrook, A; Super, ME; Vogt, M (March–April 2013). «An overview: Current clinical guidelines for the evaluation, diagnosis, treatment, and management of dyspepsia». Osteopathic Family Physician. 5 (2): 79–85. doi:10.1016/j.osfp.2012.10.005.
  6. ^ a b c d e f g h i Greenberger, Norton; Blumberg, R.S.; Burakoff, Robert (2016). Current diagnosis & treatment. Gastroenterology, hepatology, and endoscopy (3 ed.). New York. ISBN 978-1-259-25097-2. OCLC 925478002.
  7. ^ a b Saad RJ, Chey WD (August 2006). «Review article: current and emerging therapies for functional dyspepsia» (PDF). Aliment. Pharmacol. Ther. 24 (3): 475–92. doi:10.1111/j.1365-2036.2006.03005.x. hdl:2027.42/74835. PMID 16886913.
  8. ^ van Kerkhoven LA, van Rossum LG, van Oijen MG, Tan AC, Laheij RJ, Jansen JB (September 2006). «Upper gastrointestinal endoscopy does not reassure people with functional dyspepsia» (PDF). Endoscopy. 38 (9): 879–85. doi:10.1055/s-2006-944661. PMID 16981103. Archived from the original (PDF) on 2011-07-27.
  9. ^ a b Ford, Alexander C.; Mahadeva, Sanjiv; Carbone, M. Florencia; Lacy, Brian E.; Talley, Nicholas J. (2020-11-21). «Functional dyspepsia». The Lancet. 396 (10263): 1689–1702. doi:10.1016/S0140-6736(20)30469-4. ISSN 0140-6736. PMID 33049222. S2CID 222254300.
  10. ^ a b c «Rome IV Criteria». Rome Foundation. Retrieved 2022-01-19.
  11. ^ Flier, SN; S, Rose (2006). «Is functional dyspepsia of particular concern in women? A review of gender differences in epidemiology, pathophysiologic mechanism, clinical presentation and management». Am J Gastroenterol. 101 (12 Suppl): S644–53. doi:10.1111/j.1572-0241.2006.01015.x. PMID 17177870. S2CID 27922893.
  12. ^ Vakil, Nimish (2006). «Limited Value of Alarm Features in the Diagnosis of Upper Gastrointestinal Malignancy: Systematic Review and Meta-analysis». Gastroenterology. 131 (2): 390–401. doi:10.1053/j.gastro.2006.04.029. PMID 16890592.
  13. ^ a b c Barberio, Brigida; Mahadeva, Sanjiv; Black, Christopher J.; Savarino, Edoardo V.; Ford, Alexander C. (2020-07-28). «Systematic review with meta-analysis: global prevalence of uninvestigated dyspepsia according to the Rome criteria». Alimentary Pharmacology & Therapeutics. 52 (5): 762–773. doi:10.1111/apt.16006. ISSN 0269-2813. PMID 32852839. S2CID 221344221.
  14. ^ a b c Sayuk, Gregory S.; Gyawali, C. Prakash (2020-09-01). «Functional Dyspepsia: Diagnostic and Therapeutic Approaches». Drugs. 80 (13): 1319–1336. doi:10.1007/s40265-020-01362-4. ISSN 1179-1950. PMID 32691294. S2CID 220656815.
  15. ^ Holtmann, Gerald; Shah, Ayesha; Morrison, Mark (2017). «Pathophysiology of Functional Gastrointestinal Disorders: A Holistic Overview». Digestive Diseases. 35 (S1): 5–13. doi:10.1159/000485409. ISSN 0257-2753. PMID 29421808. S2CID 3556796.
  16. ^ Eusebi, Leonardo H.; Ratnakumaran, Raguprakash; Yuan, Yuhong; Solaymani-Dodaran, Masoud; Bazzoli, Franco; Ford, Alexander C. (March 2018). «Global prevalence of, and risk factors for, gastro-oesophageal reflux symptoms: a meta-analysis». Gut. 67 (3): 430–440. doi:10.1136/gutjnl-2016-313589. ISSN 1468-3288. PMID 28232473. S2CID 3496003.
  17. ^ Fashner, Julia; Gitu, Alfred C. (2015-02-15). «Diagnosis and Treatment of Peptic Ulcer Disease and H. pylori Infection». American Family Physician. 91 (4): 236–242. ISSN 1532-0650. PMID 25955624.
  18. ^ Ford, Alexander C.; Tsipotis, Evangelos; Yuan, Yuhong; Leontiadis, Grigorios I.; Moayyedi, Paul (2022-01-12). «Efficacy of Helicobacter pylori eradication therapy for functional dyspepsia: updated systematic review and meta-analysis». Gut. 71 (10): gutjnl–2021–326583. doi:10.1136/gutjnl-2021-326583. ISSN 1468-3288. PMID 35022266. S2CID 245922275.
  19. ^ a b Jung HK, Talley NJ (2018). «Role of the Duodenum in the Pathogenesis of Functional Dyspepsia: A Paradigm Shift». J Neurogastroenterol Motil (Review). 24 (3): 345–354. doi:10.5056/jnm18060. PMC 6034675. PMID 29791992.
  20. ^ Talley NJ, Ford AC (Nov 5, 2015). «Functional Dyspepsia» (PDF). N Engl J Med (Review). 373 (19): 1853–63. doi:10.1056/NEJMra1501505. PMID 26535514.
  21. ^ a b Stanghellini, Vincenzo; Chan, Francis K. L.; Hasler, William L.; Malagelada, Juan R.; Suzuki, Hidekazu; Tack, Jan; Talley, Nicholas J. (May 2016). «Gastroduodenal Disorders». Gastroenterology. 150 (6): 1380–1392. doi:10.1053/j.gastro.2016.02.011. ISSN 1528-0012. PMID 27147122.
  22. ^ a b Mounsey, Anne; Barzin, Amir; Rietz, Ashley (2020-01-15). «Functional Dyspepsia: Evaluation and Management». American Family Physician. 101 (2): 84–88. ISSN 1532-0650. PMID 31939638.
  23. ^ Ford AC, Moayyedi P (2013). «Dysepsia». BMJ. 347: f5059. doi:10.1136/bmj.f5059. PMID 23990632. S2CID 220190440. Archived from the original on 2014-12-21. Retrieved 2014-12-21.
  24. ^ a b Duncanson, K. R.; Talley, N. J.; Walker, M. M.; Burrows, T. L. (June 2018). «Food and functional dyspepsia: a systematic review». Journal of Human Nutrition and Dietetics. 31 (3): 390–407. doi:10.1111/jhn.12506. ISSN 1365-277X. PMID 28913843. S2CID 22800900.
  25. ^ Duncanson KR, Talley NJ, Walker MM, Burrows TL (2017). «Food and functional dyspepsia: a systematic review». J Hum Nutr Diet (Systematic Review). 31 (3): 390–407. doi:10.1111/jhn.12506. PMID 28913843. S2CID 22800900.
  26. ^ Futagami S, Itoh T, Sakamoto C (2015). «Systematic review with meta-analysis: post-infectious functional dyspepsia». Aliment. Pharmacol. Ther. 41 (2): 177–88. doi:10.1111/apt.13006. PMID 25348873.
  27. ^ Tan, V. P. Y.; Liu, K. S. H.; Lam, F. Y. F.; Hung, I. F. N.; Yuen, M. F.; Leung, W. K. (2017-01-23). «Randomised clinical trial: rifaximin versus placebo for the treatment of functional dyspepsia». Alimentary Pharmacology & Therapeutics. 45 (6): 767–776. doi:10.1111/apt.13945. ISSN 0269-2813. PMID 28112426. S2CID 207052951.
  28. ^ Enck, Paul; Azpiroz, Fernando; Boeckxstaens, Guy; Elsenbruch, Sigrid; Feinle-Bisset, Christine; Holtmann, Gerald; Lackner, Jeffrey M.; Ronkainen, Jukka; Schemann, Michael; Stengel, Andreas; Tack, Jan (2017-11-03). «Functional dyspepsia». Nature Reviews. Disease Primers. 3: 17081. doi:10.1038/nrdp.2017.81. ISSN 2056-676X. PMID 29099093. S2CID 4929427.
  29. ^ Milivojevic, Vladimir; Rankovic, Ivan; Krstic, Miodrag N.; Milosavljevic, Tomica (2021-06-14). «Dyspepsia-challenge in primary care gastroenterology». Digestive Diseases. S. Karger AG. 40 (3): 270–275. doi:10.1159/000517668. ISSN 0257-2753. PMID 34126614.
  30. ^ a b Ford, Alexander C.; Moayyedi, Paul; Black, Christopher J.; Yuan, Yuhong; Veettil, Sajesh K.; Mahadeva, Sanjiv; Kengkla, Kirati; Chaiyakunapruk, Nathorn; Lee, Yeong Yeh (2020-09-16). «Systematic review and network meta-analysis: efficacy of drugs for functional dyspepsia». Alimentary Pharmacology & Therapeutics. 53 (1): 8–21. doi:10.1111/apt.16072. ISSN 0269-2813. PMID 32936964. S2CID 221768794.
  31. ^ a b c d Duboc, Henri; Latrache, Sofya; Nebunu, Nicoleta; Coffin, Benoit (2020). «The Role of Diet in Functional Dyspepsia Management». Frontiers in Psychiatry. 11: 23. doi:10.3389/fpsyt.2020.00023. ISSN 1664-0640. PMC 7012988. PMID 32116840.
  32. ^ a b Pinto-Sanchez, Maria Ines; Yuan, Yuhong; Hassan, Ahmed; Bercik, Premysl; Moayyedi, Paul (2017-11-21). «Proton pump inhibitors for functional dyspepsia». The Cochrane Database of Systematic Reviews. 11 (3): CD011194. doi:10.1002/14651858.CD011194.pub3. ISSN 1469-493X. PMC 6485982. PMID 29161458.
  33. ^ Huang, Xinyi; Oshima, Tadayuki; Tomita, Toshihiko; Fukui, Hirokazu; Miwa, Hiroto (November 2021). «Meta-Analysis: Placebo Response and Its Determinants in Functional Dyspepsia». American Journal of Gastroenterology. 116 (11): 2184–2196. doi:10.14309/ajg.0000000000001397. ISSN 0002-9270. PMID 34404084. S2CID 237199057.
  34. ^ Pittayanon, Rapat; Yuan, Yuhong; Bollegala, Natasha P; Khanna, Reena; Leontiadis, Grigorios I; Moayyedi, Paul (2018-10-18). Cochrane Upper GI and Pancreatic Diseases Group (ed.). «Prokinetics for functional dyspepsia». Cochrane Database of Systematic Reviews. 2018 (10): CD009431. doi:10.1002/14651858.CD009431.pub3. PMC 6516965. PMID 30335201.
  35. ^ «Proton Pump Inhibitors: Use in Adults» (PDF). Centers for Medicare & Medicaid Services. 2015. Retrieved 2022-01-27.
  36. ^ Heiran, Alireza; Bagheri Lankarani, Kamran; Bradley, Ryan; Simab, Alireza; Pasalar, Mehdi (2021-12-01). «Efficacy of herbal treatments for functional dyspepsia: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials». Phytotherapy Research. 36 (2): 686–704. doi:10.1002/ptr.7333. ISSN 1099-1573. PMID 34851546. S2CID 244774488.
  37. ^ Kanfer, Isadore; Patnala, Srinivas (2021-01-01), Henkel, Ralf; Agarwal, Ashok (eds.), «Chapter 7 — Regulations for the use of herbal remedies», Herbal Medicine in Andrology, Academic Press, pp. 189–206, doi:10.1016/b978-0-12-815565-3.00007-2, ISBN 978-0-12-815565-3, S2CID 234186151, retrieved 2022-01-27
  38. ^ Rodrigues, David M; Motomura, Douglas I; Tripp, Dean A; Beyak, Michael J (2021-06-16). «Are psychological interventions effective in treating functional dyspepsia? A systematic review and meta‐analysis». Journal of Gastroenterology and Hepatology. 36 (8): 2047–2057. doi:10.1111/jgh.15566. ISSN 0815-9319. PMID 34105186. S2CID 235379735.
  39. ^ Esterita, Tasia; Dewi, Sheilla; Suryatenggara, Felicia Grizelda; Glenardi, Glenardi (2021-06-18). «Association of Functional Dyspepsia with Depression and Anxiety: A Systematic Review». Journal of Gastrointestinal and Liver Diseases: JGLD. 30 (2): 259–266. doi:10.15403/jgld-3325. ISSN 1842-1121. PMID 33951117. S2CID 233868221.
  40. ^ Esterita, Tasia; Dewi, Sheilla; Suryatenggara, Felicia Grizelda; Glenardi, Glenardi (2021-06-18). «Association of Functional Dyspepsia with Depression and Anxiety: A Systematic Review». Journal of Gastrointestinal and Liver Diseases. 30 (2): 259–266. doi:10.15403/jgld-3325. ISSN 1842-1121. PMID 33951117. S2CID 233868221.
  41. ^ Tsukanov, V. V.; Vasyutin, A. V.; Tonkikh, Ju. L. (2020-10-22). «Modern aspects of the pathogenesis and treatment of dyspepsia». Meditsinskiy Sovet = Medical Council (15): 40–46. doi:10.21518/2079-701x-2020-15-40-46. ISSN 2658-5790. S2CID 226340276.

External links[edit]

Look up indigestion in Wiktionary, the free dictionary.

From Wikipedia, the free encyclopedia

«Dyspepsia» redirects here. For the Negativland album, see Dispepsi.

Indigestion
Other names Dyspepsia
Specialty Gastroenterology
Symptoms Upper abdominal pain[1]
Frequency Common[1]

Indigestion, also known as dyspepsia or upset stomach, is a condition of impaired digestion.[2] Symptoms may include upper abdominal fullness, heartburn, nausea, belching, or upper abdominal pain.[3] People may also experience feeling full earlier than expected when eating.[4] Indigestion is relatively common, affecting 20% of people at some point during their life, and is frequently caused by gastroesophageal reflux disease (GERD) or gastritis.[1][5]

Indigestion is subcategorized as «organic» or «functional», but making the diagnosis can prove challenging for physicians.[6] Organic indigestion is the result of an underlying disease, such as gastritis, peptic ulcer disease (an ulcer of the stomach or duodenum), or cancer.[6] Functional indigestion (previously called nonulcer dyspepsia)[7] is indigestion without evidence of underlying disease.[8] Functional indigestion is estimated to affect about 15% of the general population in western countries and accounts for a majority of dyspepsia cases.[7][9]

In elderly patients (60 years of age or older) or with worrisome symptoms such as trouble swallowing, weight loss, or blood loss, an endoscopy (a procedure whereby a camera attached to a flexible tube is inserted down the throat and into the stomach) is recommended to further assess and find a potential cause.[1] In patients younger than 60 years of age, testing for the bacteria H. pylori and if positive, treatment of the infection is recommended.[1] More details about how indigestion is diagnosed and treated can be found below.

Signs and symptoms[edit]

Symptoms[edit]

Patients experiencing indigestion likely report one, a combination of, or all of the following symptoms:[6][10]

  • upper abdominal pain or discomfort
  • bloating
  • early satiety
  • postprandial fullness
  • nausea with or without vomiting
  • anorexia
  • regurgitation
  • belching

Signs[edit]

There may be abdominal tenderness, but this finding is nonspecific and is not required to make a diagnosis.[10] However, there are physical exam signs that may point to a different diagnosis and underlying cause for a patient’s reported discomfort. A positive Carnett sign (focal tenderness that increases with abdominal wall contraction and palpation) suggests an etiology involving the abdominal wall musculature. Cutaneous dermatomal distribution of pain may suggest a thoracic polyradiculopathy. Tenderness to palpation over the right upper quadrant, or Murphy’s sign, may suggest cholecystitis or gallbladder inflammation.[11]

Alarm symptoms[edit]

Also known as Alarm features, alert features, red flags, or warning signs in gastrointestinal (GI) literature.

Alarm features are thought to be associated with serious gastroenterologic disease and include:[12]

  • chronic gastrointestinal bleeding
  • progressive unintentional weight loss
  • progressive difficulty swallowing (dysphagia)
  • persistent vomiting
  • Iron deficiency anemia
  • Vitamin B12 deficiency (Pernicious anemia)
  • epigastric mass

Cause[edit]

Indigestion is a diagnosis related to a combination of symptoms that can be attributed to «organic» or «functional» causes.[13] Organic dyspepsia should have pathological findings upon endoscopy, like an ulcer in the stomach lining in peptic ulcer disease.[13] Functional dyspepsia is unlikely to be detected on endoscopy but can be broken down into two subtypes, epigastric pain syndrome (EPS) and post-prandial distress syndrome (PDS).[14] In addition, indigestion could be caused by medications, food, or other disease processes.

Psychosomatic and cognitive factors are important in the evaluation of people with chronic dyspepsia. Studies have shown a high occurrence of mental disorders, notably anxiety and depression, amongst patients with dyspepsia; however, there is little evidence to prove causation.[15]

Organic Dyspepsia[edit]

Esophagitis[edit]

Esophagitis is an inflammation of the esophagus, most commonly caused by gastroesophageal reflux disease (GERD).[6] It is defined by the sensation of «heartburn» or a burning sensation in the chest as a result of inappropriate relaxation of the lower esophageal sphincter at the site where the esophagus connects to the stomach. It is often treated with proton pump inhibitors. If left untreated, the chronic damage to the esophageal tissues poses a risk of developing cancer.[6] A meta-analysis showed risk factors for developing GERD included age equal to or greater than 50, smoking, the use of non-steroid anti-inflammatory medications, and obesity.[16]

Gastritis[edit]

Common causes of gastritis include peptic ulcer disease, infection, or medications.

Peptic Ulcer Disease[edit]

Gastric and/or duodenal ulcers are the defining feature of peptic ulcer disease (PUD). PUD is most commonly caused by an infection with H. pylori or NSAID use.[17]

Helicobacter pylori (H.pylori) infection[edit]

The role of H. pylori in functional dyspepsia is controversial, and treatment for H. pylori may not lead to complete improvement of a patient’s dyspepsia.[6] However, a recent systemic review and meta-analysis of 29 studies published in 2022 suggests that successful treatment of H. pylori modestly improves indigestion symptoms.[18]

Pancreatobiliary Disease[edit]

These include cholelithiasis, chronic pancreatitis, and pancreatic cancer.

Duodenal micro-inflammation[edit]

Duodenal micro-inflammation caused by an altered duodenal gut microbiota, reactions to foods (mainly gluten proteins) or infections may induce dyspepsia symptoms in a subset of people.[19]

Functional Dyspepsia[edit]

Functional dyspepsia is a common cause of chronic heartburn. More than 70% of people have no obvious organic cause for their symptoms after evaluation.[13] Symptoms may arise from a complex interaction of increased visceral afferent sensitivity, gastric delayed emptying (gastroparesis) or impaired accommodation to food. Diagnostic criteria for functional dyspepsia categorize it into two subtypes by symptom: epigastric pain syndrome and post-prandial distress syndrome.[14] Anxiety is also associated with functional dyspepsia. In some people, it appears before the onset of gut symptoms; in other cases, anxiety develops after onset of the disorder, which suggests that a gut-driven brain disorder may be a possible cause.[14] Although benign, these symptoms may be chronic and difficult to treat.[20]

Epigastric Pain Syndrome (EPS)[edit]

Defined by stomach pain and/or burning that interferes with daily life, without any evidence of organic disease.[21]

Post-Prandial Distress Syndrome (PDS)[edit]

Defined by post-prandial fullness or early satiation that interferes with daily life, without any evidence of organic disease.[21]

Food, herb, or drug intolerance[edit]

Acute, self-limited dyspepsia may be caused by overeating, eating too quickly, eating high-fat foods, eating during stressful situations, or drinking too much alcohol or coffee. Many medications cause dyspepsia, including aspirin, nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs), antibiotics (metronidazole, macrolides), bronchodilators (theophylline), diabetes drugs (acarbose, metformin, Alpha-glucosidase inhibitor, amylin analogs, GLP-1 receptor antagonists), antihypertensive medications (angiotensin converting enzyme [ACE] inhibitors, Angiotensin II receptor antagonist), cholesterol-lowering agents (niacin, fibrates), neuropsychiatric medications (cholinesterase inhibitors [donepezil, rivastigmine]), SSRIs (fluoxetine, sertraline), serotonin-norepinephrine-reuptake inhibitors (venlafaxine, duloxetine), Parkinson drugs (Dopamine agonist, monoamine oxidase [MAO]-B inhibitors), weight-loss medications (orlistat), corticosteroids, estrogens, digoxin, iron, and opioids.[22][23] Common herbs have also been show to cause indigestion, like white willow berry, garlic, ginkgo, chaste tree berry, saw palmetto, and feverfew.[22] Studies have shown that wheat and dietary fats can contribute to indigestion and suggest foods high in short-chain carbohydrates (FODMAP) may be associated with dyspepsia.[24] This suggests reducing or consuming a gluten-free, low-fat, and/or FODMAP diet may improve symptoms.[24][25] Additionally, some people may experience dyspepsia when eating certain spices or spicy food as well as foods like peppers, chocolate, citrus, and fish.[6]

Systemic Diseases[edit]

There are a number of systemic diseases that may involve dyspepsia, including coronary disease, congestive heart failure, diabetes mellitus, hyperparathyroidism, thyroid disease, and chronic kidney disease.

Post-infectious Causes of Dyspepsia[edit]

Gastroenteritis increases the risk of developing chronic dyspepsia. Post-infectious dyspepsia is the term given when dyspepsia occurs after an acute gastroenteritis infection. It is believed that the underlying causes of post-infectious IBS and post-infectious dyspepsia may be similar and represent different aspects of the same pathophysiology.[26]

Pathophysiology[edit]

The pathophysiology for indigestion is not well understood; however, there are many theories. For example, there are studies that suggest a gut-brain interaction, as patients who received an antibiotic saw a reduction in their indigestion symptoms.[27] Other theories propose issues with gut motility, a hypersensitivity of gut viscera, and imbalance of the microbiome.[9] A genetic predisposition is plausible, but there is limited evidence to support this theory.[28]

Diagnosis[edit]

Simplified diagram of how indigestion is diagnosed and treatment(s) determined

A diagnosis for indigestion is based on symptoms, with a possible need for more diagnostic tests. In younger patients (less than 60 years of age) without red flags (e.g., weight loss), it is recommended to test for H. pylori noninvasively, followed by treatment with antibiotics in those who test positively. A negative test warrants discussing additional treatments, like proton pump inhibitors, with your doctor.[1] An upper GI endoscopy may also be recommended.[29] In older patients (60 or older), an endoscopy is often the next step in finding out the cause of newly onset indigestion regardless of the presence of alarm symptoms.[1] However, for all patients regardless of age, an official diagnosis requires symptoms to have started at least 6 months ago with a frequency of at least once a week over the last 3 months.[10]

Treatment[edit]

Functional and organic dyspepsia have similar treatments. Traditional therapies used for this diagnosis include lifestyle modification (e.g., diet), antacids, proton-pump inhibitors (PPIs), H2-receptor antagonists (H2-RAs), prokinetic agents, and antiflatulents. PPIs and H2-RAs are often first-line therapies for treating dyspepsia, having shown to be better than placebo medications.[30] Anti-depressants, notably tricyclic antidepressants, have also been shown to be effective treatments for patients who do not respond to traditional therapies.[30]

Diet[edit]

A lifestyle change that may help with indigestion is a change in diet, such as a stable and consistent eating schedule and slowing the pace of eating.[31] Additionally, there are studies that support a reduction in the consumption of fats may also alleviate dyspepsia.[31] While some studies suggest a correlation between dyspepsia and celiac disease, not everyone with indigestion needs to refrain from gluten in their diet. However, a gluten-free diet can relieve the symptoms in some patients without celiac disease.[19][31] Lastly, a FODMAPs diet or diet low/free from certain complex sugars and sugar alcohols has also been shown to be potentially beneficial in patients with indigestion.[31]

Acid suppression[edit]

Proton pump inhibitors (PPIs) were found to be better than placebo in a literature review, especially when looking at long-term symptom reduction.[32][33] H2 receptor antagonists (H2-RAs) have similar effect on symptoms reduction when compared to PPIs.[32] However, there is little evidence to support prokinetic agents are an appropriate treatment for dyspepsia.[34]

Currently, PPIs are FDA indicated for erosive esophagitis, gastroesophageal reflux disease (GERD), Zollinger-Ellison syndrome, eradication of H. pylori, duodenal and gastric ulcers, and NSAID-induced ulcer healing and prevention, but not functional dyspepsia.[35]

Prokinetics[edit]

Prokinetics (medications focused on increasing gut motility), such as metoclopramide or erythromycin, has a history of use as a secondary treatment for dyspepsia.[6] While multiple studies show that it is more effective than placebo, there are multiple concerns about the side effects surrounding the long-term use of these medications.[6]

Alternative medicine[edit]

A 2021 meta-analysis concluded that herbal remedies, like menthacarin (a combination of peppermint and caraway oils), ginger, artichoke, licorice, and jollab (a combination of rose water, saffron, and candy sugar), may be as beneficial as conventional therapies when treating dyspepsia symptoms.[36] However, it is important to note that herbal products are not regulated by the FDA and therefore it is difficult to assess the quality and safety of the ingredients found in alternative medications.[37]

Epidemiology[edit]

Indigestion is a common problem and frequent reason for primary care physicians to refer patients to GI specialists.[38] Worldwide, dyspepsia affects about a third of the population.[39] It can affect a person’s quality of life even if the symptoms within themselves are usually not life-threatening. Additionally, the financial burden on the patient and healthcare system is costly — patients with dyspepsia were more likely to have lower work productivity and higher healthcare costs compared to those without indigestion.[40] Risk factors include NSAID-use, H. pylori infection, and smoking.[41]

See also[edit]

  • Functional bowel disorder

References[edit]

  1. ^ a b c d e f g Eusebi, Leonardo H; Black, Christopher J; Howden, Colin W; Ford, Alexander C (11 December 2019). «Effectiveness of management strategies for uninvestigated dyspepsia: systematic review and network meta-analysis». BMJ. 367: l6483. doi:10.1136/bmj.l6483. PMC 7190054. PMID 31826881.
  2. ^ «dyspepsia» at Dorland’s Medical Dictionary
  3. ^ Duvnjak, Marko (2011). Dyspepsia in clinical practice (1. Aufl. ed.). New York: Springer. p. 2. ISBN 9781441917300.
  4. ^ Talley NJ, Vakil N (October 2005). «Guidelines for the management of dyspepsia». Am. J. Gastroenterol. 100 (10): 2324–37. doi:10.1111/j.1572-0241.2005.00225.x. PMID 16181387. S2CID 16499689.
  5. ^ Zajac, P; Holbrook, A; Super, ME; Vogt, M (March–April 2013). «An overview: Current clinical guidelines for the evaluation, diagnosis, treatment, and management of dyspepsia». Osteopathic Family Physician. 5 (2): 79–85. doi:10.1016/j.osfp.2012.10.005.
  6. ^ a b c d e f g h i Greenberger, Norton; Blumberg, R.S.; Burakoff, Robert (2016). Current diagnosis & treatment. Gastroenterology, hepatology, and endoscopy (3 ed.). New York. ISBN 978-1-259-25097-2. OCLC 925478002.
  7. ^ a b Saad RJ, Chey WD (August 2006). «Review article: current and emerging therapies for functional dyspepsia» (PDF). Aliment. Pharmacol. Ther. 24 (3): 475–92. doi:10.1111/j.1365-2036.2006.03005.x. hdl:2027.42/74835. PMID 16886913.
  8. ^ van Kerkhoven LA, van Rossum LG, van Oijen MG, Tan AC, Laheij RJ, Jansen JB (September 2006). «Upper gastrointestinal endoscopy does not reassure people with functional dyspepsia» (PDF). Endoscopy. 38 (9): 879–85. doi:10.1055/s-2006-944661. PMID 16981103. Archived from the original (PDF) on 2011-07-27.
  9. ^ a b Ford, Alexander C.; Mahadeva, Sanjiv; Carbone, M. Florencia; Lacy, Brian E.; Talley, Nicholas J. (2020-11-21). «Functional dyspepsia». The Lancet. 396 (10263): 1689–1702. doi:10.1016/S0140-6736(20)30469-4. ISSN 0140-6736. PMID 33049222. S2CID 222254300.
  10. ^ a b c «Rome IV Criteria». Rome Foundation. Retrieved 2022-01-19.
  11. ^ Flier, SN; S, Rose (2006). «Is functional dyspepsia of particular concern in women? A review of gender differences in epidemiology, pathophysiologic mechanism, clinical presentation and management». Am J Gastroenterol. 101 (12 Suppl): S644–53. doi:10.1111/j.1572-0241.2006.01015.x. PMID 17177870. S2CID 27922893.
  12. ^ Vakil, Nimish (2006). «Limited Value of Alarm Features in the Diagnosis of Upper Gastrointestinal Malignancy: Systematic Review and Meta-analysis». Gastroenterology. 131 (2): 390–401. doi:10.1053/j.gastro.2006.04.029. PMID 16890592.
  13. ^ a b c Barberio, Brigida; Mahadeva, Sanjiv; Black, Christopher J.; Savarino, Edoardo V.; Ford, Alexander C. (2020-07-28). «Systematic review with meta-analysis: global prevalence of uninvestigated dyspepsia according to the Rome criteria». Alimentary Pharmacology & Therapeutics. 52 (5): 762–773. doi:10.1111/apt.16006. ISSN 0269-2813. PMID 32852839. S2CID 221344221.
  14. ^ a b c Sayuk, Gregory S.; Gyawali, C. Prakash (2020-09-01). «Functional Dyspepsia: Diagnostic and Therapeutic Approaches». Drugs. 80 (13): 1319–1336. doi:10.1007/s40265-020-01362-4. ISSN 1179-1950. PMID 32691294. S2CID 220656815.
  15. ^ Holtmann, Gerald; Shah, Ayesha; Morrison, Mark (2017). «Pathophysiology of Functional Gastrointestinal Disorders: A Holistic Overview». Digestive Diseases. 35 (S1): 5–13. doi:10.1159/000485409. ISSN 0257-2753. PMID 29421808. S2CID 3556796.
  16. ^ Eusebi, Leonardo H.; Ratnakumaran, Raguprakash; Yuan, Yuhong; Solaymani-Dodaran, Masoud; Bazzoli, Franco; Ford, Alexander C. (March 2018). «Global prevalence of, and risk factors for, gastro-oesophageal reflux symptoms: a meta-analysis». Gut. 67 (3): 430–440. doi:10.1136/gutjnl-2016-313589. ISSN 1468-3288. PMID 28232473. S2CID 3496003.
  17. ^ Fashner, Julia; Gitu, Alfred C. (2015-02-15). «Diagnosis and Treatment of Peptic Ulcer Disease and H. pylori Infection». American Family Physician. 91 (4): 236–242. ISSN 1532-0650. PMID 25955624.
  18. ^ Ford, Alexander C.; Tsipotis, Evangelos; Yuan, Yuhong; Leontiadis, Grigorios I.; Moayyedi, Paul (2022-01-12). «Efficacy of Helicobacter pylori eradication therapy for functional dyspepsia: updated systematic review and meta-analysis». Gut. 71 (10): gutjnl–2021–326583. doi:10.1136/gutjnl-2021-326583. ISSN 1468-3288. PMID 35022266. S2CID 245922275.
  19. ^ a b Jung HK, Talley NJ (2018). «Role of the Duodenum in the Pathogenesis of Functional Dyspepsia: A Paradigm Shift». J Neurogastroenterol Motil (Review). 24 (3): 345–354. doi:10.5056/jnm18060. PMC 6034675. PMID 29791992.
  20. ^ Talley NJ, Ford AC (Nov 5, 2015). «Functional Dyspepsia» (PDF). N Engl J Med (Review). 373 (19): 1853–63. doi:10.1056/NEJMra1501505. PMID 26535514.
  21. ^ a b Stanghellini, Vincenzo; Chan, Francis K. L.; Hasler, William L.; Malagelada, Juan R.; Suzuki, Hidekazu; Tack, Jan; Talley, Nicholas J. (May 2016). «Gastroduodenal Disorders». Gastroenterology. 150 (6): 1380–1392. doi:10.1053/j.gastro.2016.02.011. ISSN 1528-0012. PMID 27147122.
  22. ^ a b Mounsey, Anne; Barzin, Amir; Rietz, Ashley (2020-01-15). «Functional Dyspepsia: Evaluation and Management». American Family Physician. 101 (2): 84–88. ISSN 1532-0650. PMID 31939638.
  23. ^ Ford AC, Moayyedi P (2013). «Dysepsia». BMJ. 347: f5059. doi:10.1136/bmj.f5059. PMID 23990632. S2CID 220190440. Archived from the original on 2014-12-21. Retrieved 2014-12-21.
  24. ^ a b Duncanson, K. R.; Talley, N. J.; Walker, M. M.; Burrows, T. L. (June 2018). «Food and functional dyspepsia: a systematic review». Journal of Human Nutrition and Dietetics. 31 (3): 390–407. doi:10.1111/jhn.12506. ISSN 1365-277X. PMID 28913843. S2CID 22800900.
  25. ^ Duncanson KR, Talley NJ, Walker MM, Burrows TL (2017). «Food and functional dyspepsia: a systematic review». J Hum Nutr Diet (Systematic Review). 31 (3): 390–407. doi:10.1111/jhn.12506. PMID 28913843. S2CID 22800900.
  26. ^ Futagami S, Itoh T, Sakamoto C (2015). «Systematic review with meta-analysis: post-infectious functional dyspepsia». Aliment. Pharmacol. Ther. 41 (2): 177–88. doi:10.1111/apt.13006. PMID 25348873.
  27. ^ Tan, V. P. Y.; Liu, K. S. H.; Lam, F. Y. F.; Hung, I. F. N.; Yuen, M. F.; Leung, W. K. (2017-01-23). «Randomised clinical trial: rifaximin versus placebo for the treatment of functional dyspepsia». Alimentary Pharmacology & Therapeutics. 45 (6): 767–776. doi:10.1111/apt.13945. ISSN 0269-2813. PMID 28112426. S2CID 207052951.
  28. ^ Enck, Paul; Azpiroz, Fernando; Boeckxstaens, Guy; Elsenbruch, Sigrid; Feinle-Bisset, Christine; Holtmann, Gerald; Lackner, Jeffrey M.; Ronkainen, Jukka; Schemann, Michael; Stengel, Andreas; Tack, Jan (2017-11-03). «Functional dyspepsia». Nature Reviews. Disease Primers. 3: 17081. doi:10.1038/nrdp.2017.81. ISSN 2056-676X. PMID 29099093. S2CID 4929427.
  29. ^ Milivojevic, Vladimir; Rankovic, Ivan; Krstic, Miodrag N.; Milosavljevic, Tomica (2021-06-14). «Dyspepsia-challenge in primary care gastroenterology». Digestive Diseases. S. Karger AG. 40 (3): 270–275. doi:10.1159/000517668. ISSN 0257-2753. PMID 34126614.
  30. ^ a b Ford, Alexander C.; Moayyedi, Paul; Black, Christopher J.; Yuan, Yuhong; Veettil, Sajesh K.; Mahadeva, Sanjiv; Kengkla, Kirati; Chaiyakunapruk, Nathorn; Lee, Yeong Yeh (2020-09-16). «Systematic review and network meta-analysis: efficacy of drugs for functional dyspepsia». Alimentary Pharmacology & Therapeutics. 53 (1): 8–21. doi:10.1111/apt.16072. ISSN 0269-2813. PMID 32936964. S2CID 221768794.
  31. ^ a b c d Duboc, Henri; Latrache, Sofya; Nebunu, Nicoleta; Coffin, Benoit (2020). «The Role of Diet in Functional Dyspepsia Management». Frontiers in Psychiatry. 11: 23. doi:10.3389/fpsyt.2020.00023. ISSN 1664-0640. PMC 7012988. PMID 32116840.
  32. ^ a b Pinto-Sanchez, Maria Ines; Yuan, Yuhong; Hassan, Ahmed; Bercik, Premysl; Moayyedi, Paul (2017-11-21). «Proton pump inhibitors for functional dyspepsia». The Cochrane Database of Systematic Reviews. 11 (3): CD011194. doi:10.1002/14651858.CD011194.pub3. ISSN 1469-493X. PMC 6485982. PMID 29161458.
  33. ^ Huang, Xinyi; Oshima, Tadayuki; Tomita, Toshihiko; Fukui, Hirokazu; Miwa, Hiroto (November 2021). «Meta-Analysis: Placebo Response and Its Determinants in Functional Dyspepsia». American Journal of Gastroenterology. 116 (11): 2184–2196. doi:10.14309/ajg.0000000000001397. ISSN 0002-9270. PMID 34404084. S2CID 237199057.
  34. ^ Pittayanon, Rapat; Yuan, Yuhong; Bollegala, Natasha P; Khanna, Reena; Leontiadis, Grigorios I; Moayyedi, Paul (2018-10-18). Cochrane Upper GI and Pancreatic Diseases Group (ed.). «Prokinetics for functional dyspepsia». Cochrane Database of Systematic Reviews. 2018 (10): CD009431. doi:10.1002/14651858.CD009431.pub3. PMC 6516965. PMID 30335201.
  35. ^ «Proton Pump Inhibitors: Use in Adults» (PDF). Centers for Medicare & Medicaid Services. 2015. Retrieved 2022-01-27.
  36. ^ Heiran, Alireza; Bagheri Lankarani, Kamran; Bradley, Ryan; Simab, Alireza; Pasalar, Mehdi (2021-12-01). «Efficacy of herbal treatments for functional dyspepsia: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials». Phytotherapy Research. 36 (2): 686–704. doi:10.1002/ptr.7333. ISSN 1099-1573. PMID 34851546. S2CID 244774488.
  37. ^ Kanfer, Isadore; Patnala, Srinivas (2021-01-01), Henkel, Ralf; Agarwal, Ashok (eds.), «Chapter 7 — Regulations for the use of herbal remedies», Herbal Medicine in Andrology, Academic Press, pp. 189–206, doi:10.1016/b978-0-12-815565-3.00007-2, ISBN 978-0-12-815565-3, S2CID 234186151, retrieved 2022-01-27
  38. ^ Rodrigues, David M; Motomura, Douglas I; Tripp, Dean A; Beyak, Michael J (2021-06-16). «Are psychological interventions effective in treating functional dyspepsia? A systematic review and meta‐analysis». Journal of Gastroenterology and Hepatology. 36 (8): 2047–2057. doi:10.1111/jgh.15566. ISSN 0815-9319. PMID 34105186. S2CID 235379735.
  39. ^ Esterita, Tasia; Dewi, Sheilla; Suryatenggara, Felicia Grizelda; Glenardi, Glenardi (2021-06-18). «Association of Functional Dyspepsia with Depression and Anxiety: A Systematic Review». Journal of Gastrointestinal and Liver Diseases: JGLD. 30 (2): 259–266. doi:10.15403/jgld-3325. ISSN 1842-1121. PMID 33951117. S2CID 233868221.
  40. ^ Esterita, Tasia; Dewi, Sheilla; Suryatenggara, Felicia Grizelda; Glenardi, Glenardi (2021-06-18). «Association of Functional Dyspepsia with Depression and Anxiety: A Systematic Review». Journal of Gastrointestinal and Liver Diseases. 30 (2): 259–266. doi:10.15403/jgld-3325. ISSN 1842-1121. PMID 33951117. S2CID 233868221.
  41. ^ Tsukanov, V. V.; Vasyutin, A. V.; Tonkikh, Ju. L. (2020-10-22). «Modern aspects of the pathogenesis and treatment of dyspepsia». Meditsinskiy Sovet = Medical Council (15): 40–46. doi:10.21518/2079-701x-2020-15-40-46. ISSN 2658-5790. S2CID 226340276.

External links[edit]

Look up indigestion in Wiktionary, the free dictionary.

О заболевании

Диспепсия сегодня чрезвычайно широко распространена – с ее симптомами периодически сталкивается 40% жителей развитых стран. 80% из них не обращаются сразу за помощью к врачу, а лечатся самостоятельно, чем нередко усугубляют проблему. Возникает диспепсия чаще у взрослых от 17 до 35 лет.

В большинстве случаев эта патология не приводит к серьезным осложнениям, но ее проявления и без того доставляют пациенту существенные неудобства. 2/3 ее случаев носят функциональный характер – во время обследования не удается выявить структурные изменения со стороны органов пищеварительной или иной системы.

Виды

По природе диспепсии выделяют 2 ее вида: функциональную (до 70% случаев) и органическую.

В зависимости от причинного фактора различают 6 типов патологии:

  • алиментарную (связанную с нарушением усвояемости отдельных видов питательных веществ: белков (гнилостная), углеводов (бродильная), жиров (жировая, мыльная));
  • ферментативную (возникает из-за нарушения выработки пищеварительных ферментов в том или ином органе ЖКТ; такая диспепсия может быть гастрогенной (желудочной), энтерогенной (кишечной), панкрео- и гепатогенной);
  • инфекционную (в ее основе – кишечные инфекции (сальмонеллез, дизентерия и другие));
  • при синдроме мальабсорбции (из-за нарушения процессов всасывания питательных веществ в тонкой или толстой кишке);
  • индуцированную приемом лекарственных средств (в частности, НПВС, глюкокортикоидов);
  • интоксикационную диспепсию (становится результатом тяжелых инфекционных болезней, острых отравлений).

Практическое применение получила классификация диспепсии в зависимости от преобладающей симптоматики:

  • рефлюксоподобная;
  • язвенноподобная;
  • дискинетическая;
  • смешанная, или неопределенная.

Симптомы

Ведущий признак этой патологии – чувство дискомфорта, тяжести, боли в области эпигастрия (верхнего отдела живота). Может сопровождаться иными симптомами:

  • изжогой;
  • отрыжкой;
  • тошнотой, рвотой;
  • вздутием живота и отхождением газов;
  • нарушением ритма дефекации (диарея) или характера каловых масс (например, при мыльной диспепсии он содержит большое количество непереваренных жиров, из-за чего имеет блестящую поверхность и плохо смывается со стенок унитаза).

Проявления болезни могут возникать после приема пищи или вне связи с едой и не облегчаются после опорожнения кишечника.

Рефлюксоподобный вариант диспепсии характеризуется болью жгущего характера за грудиной, отрыжкой, срыгиваниями кислого содержимого желудка.

При язвенноподобной форме патологии пациент отмечает наличие умеренно и значительно выраженных ночных или в ранние утренние часы болей в области желудка, сопровождающихся чувством страха и постоянных мыслей о тяжелой болезни, возникающих чаще после стресса или эмоционального переутомления.

При дискинетическом варианте диспепсии ведущими симптомами становятся тяжесть в области эпигастрия, ощущение переполненности желудка, вздутие живота, тошнота, а порой и рвота, которая облегчает состояние пациента.

При смешанной форме болезни ее проявления нельзя отнести к одному из указанных выше вариантов, они разнообразны.

Причины

Самые частые причины органической диспепсии желудка и кишечника:

  • ГЭРБ, или гастроэзофагеальная рефлюксная болезнь;
  • язвенная болезнь желудка или двенадцатиперстной кишки;
  • спазм пищевода;
  • целиакия;
  • рак пищевода, желудка;
  • ишемия миокарда;
  • замедленное опорожнение желудка в результате соматических болезней (сахарного диабета, вирусных инфекций) либо влияния лекарственных препаратов;
    медикаменты (НПВС, препараты железа, некоторые антибиотики, эстрогены и прочие лекарства).

Причиной функциональной диспепсии являются особенности вегетативной регуляции работы органов пищеварительного тракта в сочетании с психоэмоциональными стрессами и развитием у пациента иных связанных со стрессом расстройств (тревожного, депрессивного и прочих).

Факторами риска являются:

  • малоподвижный образ жизни;
  • неправильное питание (большое количество жирных, жареных, пряных продуктов, сладостей в рационе);
  • гиповитаминоз С, группы В;
  • курение, злоупотребление алкоголем;
  • бесконтрольный прием лекарств, потенциально повреждающих слизистую оболочку ЖКТ;
  • наличие в желудке бактерии Хеликобактер пилори;
  • частые стрессовые ситуации;
  • переутомление, несоблюдение режима труда и отдыха;
  • частая смена часовых поясов.

Диагностика

Пациенты с признаками диспепсии первично обращаются к терапевту или гастроэнтерологу. Диагностический поиск включает последовательно сменяющие друг друга этапы:

  • Сбор жалоб. Пациент подробно описывает беспокоящие его проявления болезни, отмечает их связь с приемом пищи, лекарств или иные важные для постановки диагноза тонкости.
  • Сбор анамнеза. Врач уточняет, когда впервые появились описываемые пациентом симптомы, как они видоизменялись с течением времени, возникают ежедневно или пациент может отметить наличие светлых промежутков в своем состоянии. Специалист анализирует факторы, которые потенциально могли бы вызвать усиление проявлений диспепсии у пациента (стрессы, конкретная пища, алкоголь, физическая активность) или, напротив, облегчающие ее. Также доктор интересуется перенесенными ранее болезнями пищеварительной системы и в целом соматическим состоянием организма пациента, наличием каких-либо хронических болезней (стенокардии, сахарного диабета), изучает имеющиеся у пациента на руках результаты исследований.
  • Объективное обследование. Врач осматривает пациента, пальпирует живот, оценивая наличие болезненности, урчания кишечника, патологических образований и иных проявлений нездоровья. Он выслушивает сердце, стремясь обнаружить тахикардию (учащение сердечного ритма) или перебои в его работе.

В зависимости от предполагаемого специалистом диагноза пациенту могут быть рекомендованы следующие методы дообследования, позволяющие его подтвердить или исключить:

  • клинический анализ крови;
  • общий анализ мочи;
  • биохимический анализ крови (уровень сахара, липидограмма, маркеры работы печени, сердца, ферритин);
  • электрокардиография (ЭКГ);
  • мочевинный дыхательный тест;
  • анализ кала на скрытую кровь;
  • копрограмма;
  • УЗИ органов брюшной полости;
  • рентгенография с контрастированием пищевода, желудка;
  • эндоскопическое исследование пищевода, желудка, двенадцатиперстной кишки (ЭФГДС);
  • колоноскопия (эндоскопическое исследование толстой кишки);
  • биопсия в процессе проведения ЭФГДС или колоноскопии для последующего цитологического и гистологического исследования взятого материала;
  • пищеводная или антродуоденальная манометрия;
  • внутрижелудочная рН-метрия;
  • консультация кардиолога, психотерапевта и врачей иного профиля для уточнения диагноза;
  • пробное лечение препаратами группы ИПП (ингибиторами протонной помпы).

Лечение

Минимизировать проявления органической диспепсии поможет лечение основного заболевания – того, симптомом которого она является.

  • При болезнях ЖКТ пациенту могут быть назначены антибиотики, спазмолитики, ингибиторы протонной помпы, препараты, снижающие кислотность желудочного сока (антациды), цитопротекторы, гастропротекторы, прокинетики и другие средства.
  • При сахарном диабете важна адекватная инсулинотерапия или правильно подобранные дозы пероральных сахароснижающих средств в сочетании с терапией, направленной на коррекцию осложнений этого заболевания.
  • Если причиной желудочно-кишечных симптомов стала ишемия миокарда, пациент может быть экстренно госпитализирован в отделение кардиологии для специфического лечения нитратами, сердечными гликозидами, адекватной корректирующей артериальное давление терапией и другими препаратами.

Пациентам с функциональной диспепсией могут быть назначены:

  • симптоматическое лечение ингибиторами протонной помпы, прокинетиками;
  • психотерапия;
  • антидепрессанты;
  • противотревожные средства.

Немедикаментозное лечение любого вида диспепсии желудка и кишечника у взрослых включает:

  • коррекцию системы питания с исключением из рациона продуктов, обостряющих симптоматику, а также жирных, жареных, острых, пряных блюд, алкоголя;
  • соблюдение режима труда и отдыха;
  • минимизацию стрессов.

Профилактика

Предотвратить появление симптомов синдрома диспепсии можно, соблюдая такие рекомендации:

  • правильное, здоровое, сбалансированное питание;
  • отказ от вредных привычек (курения, употребления спиртных напитков);
  • развитие стрессоустойчивости при невозможности повлиять на количество стрессовых ситуаций;
  • полноценный, качественный сон;
  • активный образ жизни;
  • внимательное отношение к здоровью – обращение к врачу при появлении первых признаков патологии для ранней диагностики проблемы и своевременного начала адекватного ее лечения.

Реабилитация

Пациенты, которые прошли курс лечения синдрома диспепсии, в реабилитации не нуждаются.

Маев И.В., Драпкина О.М., Лазебник Л.Б. от имени рабочей группы. Положения к алгоритму по ведению первичных необследованных пациентов с симптомами диспепсии на этапе первичной медико-санитарной помощи. Профилактическая медицина. 2019;22(1):35-42.

Harrison’s Principles of Internal Medicine, 18ed. Part 2, section 6, chapter 39 – Nausea, Vomiting, and Indigestion.

Диспепсия. Jonathan Gotfried, MD, Lewis Katz School of Medicine at Temple University. https://www.msdmanuals.com/.

Общие сведения о расстройстве желудка (несварении)

Расстройством (несварением) желудка называют дискомфорт и боль в верхней части живота (диспепсию) или жжение за грудиной (изжогу).

Диспепсия и изжога могут возникать изолированно или вместе. Как правило, расстройство желудка наступает после еды или питья, реже — между приемами пищи.

Помимо болей и изжоги, расстройство желудка проявляется:

  • тяжесть в животе;
  • тошнотой;
  • отрыжкой только что съеденным или выпитым.

Как правило, расстройство желудка длится недолго и проходит самостоятельно, без специального лечения. Однако в некоторых случаях следует обратиться за медицинской помощью.

Причины расстройства желудка (несварения)

Расстройство желудка обычно бывает вызвано действием кислоты пищеварительного сока на чувствительную слизистую оболочку желудка и пищевода. Соляная кислота желудочного сока способна разрушать клетки слизистой оболочки, вызывая раздражение и боль.

У большинства людей с несварением желудка не находят воспаления в пищеварительной системе. Полагают, что их симптомы связаны с повышенной чувствительностью слизистой оболочки пищеварительной системы к кислоте.

Самыми частыми причинами расстройства желудка являются: нарушение приема пищи (переедание, пропуск приема пищи, питание всухомятку), курение, алкоголь, беременность, стресс или некоторые лекарственные препараты.

Лекарственные препараты

Некоторые виды медикаментов, такие как нитраты (используются для расширения сосудов при стенокардии), нестероидные противовоспалительные средства (НПВС, используют для снятия боли, температуры и воспаления) и некоторые другие, могут вызывать несварение желудка.

Не принимайте НПВС, если у вас уже есть или были в прошлом такие болезни, как язва желудка. Детям до 16 лет нельзя использовать аспирин.

Если вы считаете, что симптомы несварения могут быть связаны с приемом лекарств, обратитесь к терапевту, чтобы врач отменил лечение и назначил вместо него аналогичное.

Ожирение и ГЭРБ

У людей с избыточной массой тела повышается риск расстройства желудка, так как внутри живота создается повышенное давление. В результате создаются условия для заброса (рефлюкса) кислого содержимого желудка в пищевод. Прочитайте подробнее про изжогу и гастроэзофагеальную рефлюксную болезнь (ГЭРБ).

Зная, как правильно худеть, вы сможете постепенно избавиться от симптомов несварения. Если самостоятельно справиться с лишним весом не удается, вы можете найти хорошего диетолога.

Стресс и нервозность

Постоянная тревога, нервозность, переживания и стресс негативно влияют на кровообращение в желудке, что способствует повреждению его слизистой оболочки и появлению симптомов несварения.

В борьбе со стрессом вам могут помочь психолог или психотерапевт. Прочитайте подробнее, чем отличаются эти врачебные специальности.

Диафрагмальная грыжа

Грыжа пищеводного отверстия диафрагмы — это выпячивание части желудка в грудную полость, через отверстие в диафрагме — тонкой мышечной перегородке, разделяющей грудь и живот, участвующей в дыхании.

Для лечения диафрагмальной грыжи найдите гастроэнтеролога. При необходимости оперативного лечения врач направит вас на консультацию к абдоминальному хирургу.

Хеликобактер пилори и гастрит

Хеликобактер пилори — бактерия, которая заселяет желудок человека. Эта инфекция широко распространена, однако только в редких случаях вызывает симптомы расстройства желудка. Иногда бактерия может привести к развитию гастрита, язвы желудка и даже рака.

Если при обследовании будет обнаружена инфекция хеликобактер пилори, потребуется лечение антибиотиками. Тем не менее уничтожение бактерии не всегда спасает человека от симптомов несварения желудка. Прочитайте подробнее о том, как лечить гастрит.

Язва желудка и двенадцатиперстной кишки

Язва желудка — это глубокий дефект слизистой оболочки желудка. Язва может развиваться и в двенадцатиперстной кишке. Симптомы язвы желудка и двенадцатиперстной кишки схожи с расстройством желудка.

Прочитайте подробнее о диагностике и лечении язвенной болезни.

Рак желудка

В некоторых случаях повторяющиеся приступы несварения могут быть симптомами рака желудка. Раковые клетки нарушают защитные механизмы и позволяют кислоте пищеварительного сока вступать в контакт со слизистой оболочкой.

Прочитайте подробнее о симптомах и лечении рака желудка.

Когда обращаться к врачу

Обратитесь к врачу, если вас часто беспокоит несварение желудка, вам больше 55 лет, а также есть следующие симптомы:

  • потеря веса без видимой причины;
  • затруднения при глотании (дисфагия);
  • упорная рвота;
  • есть признаки железодефицитной анемии;
  • в животе прощупывается припухлость, уплотнение;
  • рвота с кровью или кал с кровью.

Эти признаки с большой долей вероятности говорят о развитии серьезного заболевания, например, язвы или рака желудка. Для того чтобы исключить эти состояния, необходимо обследование.

Поскольку у несварения множество причин, вы можете сначала обратиться к врачу широкого профиля: терапевту или семейному врачу.

Если при обследовании будет обнаружено серьезное заболевание желудочно-кишечного тракта, вас направят к гастроэнтерологу.

Дополнительно могут потребоваться консультации врачей:

  • диетолога;
  • психолога;
  • психотерапевта;
  • абдоминального хирурга.

С помощью нашего сервиса вы можете выбрать этих специалистов самостоятельно, перейдя по ссылкам. Там же можно ознакомиться с отзывами на врачей и клиники.

Раздел «Кто это лечит» поможет вам определиться с выбором необходимой врачебной специальности.

Диагностика расстройства желудка

Существует большое множество методов диагностики, которые позволяют выявить нарушение, приведшее к расстройству желудка. Точный перечень нужных диагностических тестов определяет лечащий врач.

Врач начнет диагностику с простого расспроса и осмотра. Особое внимание при диагностике несварения желудка будет уделено обследованию живота. Для этого вам потребуется обнажить живот и прилечь на кушетку.

В ходе осмотра врач ощупает и простучит органы живота руками, чтобы определить состояние и размеры внутренних органов, найти место наибольшей болезненности и проверить ряд важных симптомов.

В некоторых случаях (жалобы на кровь в стуле, рвоту кровью, черный стул и др.) врач может предложить вам ректальное исследование (пальцевое исследование прямой кишки). Как правило, такое исследование проводится при подозрении на язвенные поражения желудочно-кишечного тракта или опухоли. Для проведения этой процедуры у терапевта и гастроэнтеролога обычно нет технической возможности, поэтому вас могут направить к хирургу.

Лабораторное обследование при несварении желудка

Наиболее часто для диагностики болезней желудочно-кишечного тракта используются следующие виды исследования:

  • общий анализ крови — может показать наличие воспаления, анемии, реже — аллергии или паразитов;
  • биохимический анализ крови — позволяет судить о работе печени, поджелудочной железы, желчного пузыря, обмена веществ;
  • общий анализ мочи — может быть назначен при подозрении на гепатиты;
  • кал на скрытую кровь — анализ выявляет следы крови в стуле;
  • копрограмма — анализ кала, косвенно отражающий функцию печени, поджелудочной железы, наличие воспаления в кишечнике и др.;
  • кал на микропейзаж (на дисбактериоз) — чаще используется у детей, показывает наличие и количество кишечной микрофлоры;
Анализ на хеликобактер (H. Pylori)
  • дыхательный уреазный тест — анализ выдыхаемого воздуха, который показывает наличие инфекции хеликобактер пилори, перед тестом нужно выпить специальный раствор;
  • анализ на антигены в стуле — исследование кала на наличие иммунный белков против бактерии;
  • анализ крови на антитела к H. pylori — это белки крови, которые образуются в организме при инфицировании для защиты от бактерии.

Инструментальные исследования при несварении желудка

Инструментальная диагностика при заболеваниях органов пищеварения играет огромную роль. Современные методы позволяют с высокой точностью отразить происходящие в животе изменения.

Фиброгастроскопия (ФГС, ФГДС)

Это эндоскопическое исследование желудка с помощью гибкого тонкого зонда, содержащего оптические волокна, которые передают изображение внутренних органов на экран компьютера. Зонд проводят через рот в пищевод, затем желудок и начальные отделы двенадцатиперстной кишки.

Перед проведением исследования с помощью местного анестетика (обычно спрея) обезболивают слизистую глотки, чтобы снизить негативные ощущения при проведении зонда в пищевод.

Во время проведения фиброгастроскопии удается рассмотреть внутреннее строение пищевода, желудка и начальных отделов кишечника. При необходимости врач может взять на анализ кусочки слизистой оболочки органов — биопсию. Этот материал затем исследуют в лаборатории на наличие хеликобактер пилори, а также для исключения различных новообразований.

УЗИ органов живота

Ультразвуковое исследование органов живота: печени, желчного пузыря, поджелудочной железы — одно из самых распространенных в гастроэнтерологии. Это безболезненный и информативный метод диагностики. УЗИ позволяет выявить наличие воспаления, изменения размеров органов, кисты, опухоли, камни и другие образования.

Рентгеновское исследование

Диагностику с помощью рентгеновских лучей проводят разными способами. Это может быть обзорный снимок брюшной полости, КТ (компьютерная томография) брюшной полости или рентгеноскопия пищевода, желудка, кишечника с барием.

Лечение расстройства желудка

Лечение расстройства желудка начинается, обычно, под руководством терапевта и зависит от причин, вызвавших несварение.

Если расстройство желудка возникает изредка и не связано с серьезными болезнями, достаточно бывает изменения образа жизни и характера питания:

  • поддерживайте нормальный вес;
  • если курите, откажитесь от этой вредной привычки;
  • избегайте еды, вызывающей расстройство желудка: жирных и пряных продуктов, напитков с кофеином, алкоголя;
  • последний прием пищи должен быть не позднее чем за 3-4 часа до сна;
  • приподнимите головной конец матраса на 5-10 см, подложив что-нибудь под ножки кровати;
  • научитесь избегать конфликтных ситуаций и стресса;
  • с осторожностью относитесь к приему медикаментов, а если лекарств, вызывающее несварение, назначено врачом, обратитесь к нему на консультацию, чтобы изменить лечение.

«Скорая помощь» при расстройстве желудка

При появлении симптомов несварения желудка вы можете воспользоваться антацидами и альгинатами — лекарствами, которые помогают снять изжогу.

Антациды нейтрализуют кислоту желудочного сока, тем самым снижая ее агрессивное действие на слизистую оболочку и уменьшая симптомы несварения. Антациды продаются в аптеке, чаще, в виде суспензии.

Альгинаты — образуют временный защитный слой на слизистой желудка и пищевода, защищая её от действия кислоты. Обычно антациды и альгинаты комбинируют в составе одного препарата.

После приема антацидов и альгинатов не рекомендуется пить или есть в течение 30-40 минут. Антациды не принимают совместно с другими препаратами. Эти препараты продаются в аптеке без рецепта. Используйте их строго по инструкции, соблюдая режим приема.

Понравилась статья? Поделить с друзьями:
  • Как правильно пишется неряшливый вид
  • Как правильно пишется нерусь
  • Как правильно пишется неровностями
  • Как правильно пишется неровная дорога
  • Как правильно пишется нерешительный