Перейти к контенту
Содержание
- Как правильно пишется
- Какое правило применяется
- Примеры предложений
- Как неправильно писать
Если вы не уверены в том, как писать, «пепперони» или «пеперони», то вам необходимо определить происхождение слова, узнать его лексическое значение, затем выбрать правильное написание. Давайте вместе выполним эту задачу, выясним, какое написание является орфографической нормой.
Как правильно пишется
По правилам русской орфографии слово пишется так: пеперони.
Какое правило применяется
Слово итальянского происхождения. Первоначальное значение – острый карликовый перец, peperone. В настоящее время это слово имеет и другие значения – острая сырокопченая колбаса, пицца, в состав которой входит эта колбаса, и другое. Написание слова в разных письменных источниках варьируется: от «пеперони» до «пепперонни». Понятно, что это слово заимствованное, вследствие чего – словарное. Орфографический словарь русского языка дает единственный вариант написания – «пеперони». Следовательно, только он правильный.
Примеры предложений
- Жгучий пеперони придавал блюду пикантности.
- Пицца с пеперони мне не очень понравилась.
Проверь себя: «Дебеторская» или «дебиторская» как пишется?
Как неправильно писать
Нельзя писать слово с удвоенной согласной «п» – пепперони.
( 5 оценок, среднее 3 из 5 )
«Пепперони» или «пеперони» как пишется?
На чтение 1 мин
Если вы не уверены в том, как писать, «пепперони» или «пеперони», то вам необходимо определить происхождение слова, узнать его лексическое значение, затем выбрать правильное написание. Давайте вместе выполним эту задачу, выясним, какое написание является орфографической нормой.
Как правильно пишется
По правилам русской орфографии слово пишется так: пеперони.
Какое правило применяется
Слово итальянского происхождения. Первоначальное значение – острый карликовый перец, peperone. В настоящее время это слово имеет и другие значения – острая сырокопченая колбаса, пицца, в состав которой входит эта колбаса, и другое. Написание слова в разных письменных источниках варьируется: от «пеперони» до «пепперонни». Понятно, что это слово заимствованное, вследствие чего – словарное. Орфографический словарь русского языка дает единственный вариант написания – «пеперони». Следовательно, только он правильный.
Примеры предложений
- Жгучий пеперони придавал блюду пикантности.
- Пицца с пеперони мне не очень понравилась.
Проверь себя: «Дебеторская» или «дебиторская» как пишется?
Как неправильно писать
Нельзя писать слово с удвоенной согласной «п» – пепперони.
(Redirected from Peperoni)
Pepperoni
Packaged pepperoni |
|||||||
Place of origin | United States | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Main ingredients | Pork and beef | ||||||
Ingredients generally used | Spices | ||||||
Food energy |
460 kcal (1926 kJ) | ||||||
Nutritional value |
|
||||||
|
Pepperoni is an American variety of spicy salami made from cured pork and beef seasoned with paprika or other chili pepper.[1]
Prior to cooking, pepperoni is characteristically soft, slightly smoky, and bright red.[1] Thinly sliced pepperoni is one of the most popular pizza toppings in American pizzerias.[2]
Etymology[edit]
The term «pepperoni» is a borrowing of peperoni, the plural of peperone, the Italian word for bell pepper. The first use of «pepperoni» to refer to a sausage dates to 1919.[1] In Italian, the word peperoncino refers to hot and spicy peppers.
History[edit]
Pepperoni, an Italian-American creation,[1] is a cured dry sausage, with similarities to the spicy salamis of southern Italy on which it is based, such as salsiccia or soppressata. The main differences are that pepperoni is less spicy, has a finer grain (akin to spiceless salami from Milan), is usually softer in texture, and is usually produced with the use of an artificial casing.
Production[edit]
Pepperoni, Pork
Nutritional value per 100 g (3.5 oz) | |
---|---|
Energy | 1,940 kJ (460 kcal) |
Carbohydrates |
4 g |
Fat |
40.2 g |
Protein |
20.35 g |
|
|
†Percentages are roughly approximated using US recommendations for adults. Source: USDA FoodData Central |
Pepperoni is made from pork or from a mixture of pork and beef.[3] Turkey meat is also commonly used as a substitute, but the use of poultry in pepperoni must be appropriately labeled in the United States.[4]
Curing with nitrates or nitrites (usually used in modern curing agents to protect against botulism and other forms of microbiological decay) also contributes to pepperoni’s reddish color, by reacting with heme in the myoglobin of the proteinaceous components of the meat.[5]
Serving[edit]
According to Convenience Store Decisions, Americans consume 251.7 million pounds of pepperoni annually, on 36% of all pizzas produced nationally.[6] Pepperoni has a tendency to curl up from the edges in the heat of a pizza oven. Some pepperoni is produced in thicker slices, so that the edges curl intentionally.[7]
Pepperoni is also used as the filling of the pepperoni roll, a popular regional snack in West Virginia and neighboring areas.[8]
In the Canadian province of Nova Scotia, deep fried pepperoni served on its own (usually with a honey mustard dipping sauce) is common pub food.[9][10]
-
Pepperoni on a pizza.
-
A cooked pizza with pepperoni, showing distinct curling and darkening of color.
See also[edit]
- Linguiça
- List of dried foods
- List of sausages
References[edit]
- ^ a b c d Moskin, Julia (February 1, 2011). «Pepperoni: America’s Favorite Topping». The New York Times. Retrieved April 22, 2013.
- ^ «America’s Most Popular Pizza Toppings». Huffington Post. October 5, 2011. Retrieved April 22, 2013.
According to a survey done by Technomic’s MenuMonitor from July to September 2011 based on 235 different pizza places in America pepperoni and plain cheese were the #1 and #2 most popular pizzas ordered.
- ^ Hui, Yiu H.; Culbertson, J. D. (2006). Handbook of Food Science, Technology, and Engineering. CRC Press. p. 72-68. ISBN 978-0-8493-9848-3. Retrieved December 22, 2020.
- ^ Food Standards and Labelling Policy Book, USDA, pp. 133–134.
- ^ Flippone, Peggy Trowbridge. «A Recipe to Make Authentic Homemade Pepperoni». The Spruce. Retrieved December 12, 2017.
- ^ «Pizza Palates Changing». Convenience Store Decisions. June 1, 2009. Retrieved April 25, 2013.[permanent dead link]
- ^ López-Alt, J. Kenji (December 2012). «The Food Lab: Why Does Pepperoni Curl?». Serious Eats. Retrieved April 22, 2013.
- ^ Edge, John T. (September 29, 2009). «United Tastes — Pepperoni Rolls, a Piece of West Virginia Culinary History: Fast Food Even Before Fast Food». The New York Times. New York, NY. Style Section: Dining & Wine. Retrieved November 3, 2010.
- ^ Eat This Town (February 1, 2016). «Nova Scotia Food Profiles: Pepperoni». Eat This Town. Retrieved January 7, 2018.
- ^ Brown, Lola (April 2, 2013). «You Must Try: Delicious Deep Fried Pepperoni in Halifax, Nova Scotia». Travel Mindset. Retrieved January 7, 2018.
Further reading[edit]
- Smith, Andrew F. (2007) «Pepperoni». The Oxford Companion to American Food and Drink. p. 447. ISBN 0195307968.
- Palumbo, S. A., et al. (January 1976). «Microbiology and Technology of the Pepperoni Process» (abstract). Journal of Food Science. Volume 41, Issue 1. pages 12–17. (subscription required)
- Palumbo, S. A. et al. (July 1977). «Kinetics of Pepperoni Drying» (abstract). Journal of Food Science. Volume 42, Issue 4. pages 1029–1033. (subscription required)
External links[edit]
- The dictionary definition of pepperoni at Wiktionary
(Redirected from Peperoni)
Pepperoni
Packaged pepperoni |
|||||||
Place of origin | United States | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Main ingredients | Pork and beef | ||||||
Ingredients generally used | Spices | ||||||
Food energy |
460 kcal (1926 kJ) | ||||||
Nutritional value |
|
||||||
|
Pepperoni is an American variety of spicy salami made from cured pork and beef seasoned with paprika or other chili pepper.[1]
Prior to cooking, pepperoni is characteristically soft, slightly smoky, and bright red.[1] Thinly sliced pepperoni is one of the most popular pizza toppings in American pizzerias.[2]
Etymology[edit]
The term «pepperoni» is a borrowing of peperoni, the plural of peperone, the Italian word for bell pepper. The first use of «pepperoni» to refer to a sausage dates to 1919.[1] In Italian, the word peperoncino refers to hot and spicy peppers.
History[edit]
Pepperoni, an Italian-American creation,[1] is a cured dry sausage, with similarities to the spicy salamis of southern Italy on which it is based, such as salsiccia or soppressata. The main differences are that pepperoni is less spicy, has a finer grain (akin to spiceless salami from Milan), is usually softer in texture, and is usually produced with the use of an artificial casing.
Production[edit]
Pepperoni, Pork
Nutritional value per 100 g (3.5 oz) | |
---|---|
Energy | 1,940 kJ (460 kcal) |
Carbohydrates |
4 g |
Fat |
40.2 g |
Protein |
20.35 g |
|
|
†Percentages are roughly approximated using US recommendations for adults. Source: USDA FoodData Central |
Pepperoni is made from pork or from a mixture of pork and beef.[3] Turkey meat is also commonly used as a substitute, but the use of poultry in pepperoni must be appropriately labeled in the United States.[4]
Curing with nitrates or nitrites (usually used in modern curing agents to protect against botulism and other forms of microbiological decay) also contributes to pepperoni’s reddish color, by reacting with heme in the myoglobin of the proteinaceous components of the meat.[5]
Serving[edit]
According to Convenience Store Decisions, Americans consume 251.7 million pounds of pepperoni annually, on 36% of all pizzas produced nationally.[6] Pepperoni has a tendency to curl up from the edges in the heat of a pizza oven. Some pepperoni is produced in thicker slices, so that the edges curl intentionally.[7]
Pepperoni is also used as the filling of the pepperoni roll, a popular regional snack in West Virginia and neighboring areas.[8]
In the Canadian province of Nova Scotia, deep fried pepperoni served on its own (usually with a honey mustard dipping sauce) is common pub food.[9][10]
-
Pepperoni on a pizza.
-
A cooked pizza with pepperoni, showing distinct curling and darkening of color.
See also[edit]
- Linguiça
- List of dried foods
- List of sausages
References[edit]
- ^ a b c d Moskin, Julia (February 1, 2011). «Pepperoni: America’s Favorite Topping». The New York Times. Retrieved April 22, 2013.
- ^ «America’s Most Popular Pizza Toppings». Huffington Post. October 5, 2011. Retrieved April 22, 2013.
According to a survey done by Technomic’s MenuMonitor from July to September 2011 based on 235 different pizza places in America pepperoni and plain cheese were the #1 and #2 most popular pizzas ordered.
- ^ Hui, Yiu H.; Culbertson, J. D. (2006). Handbook of Food Science, Technology, and Engineering. CRC Press. p. 72-68. ISBN 978-0-8493-9848-3. Retrieved December 22, 2020.
- ^ Food Standards and Labelling Policy Book, USDA, pp. 133–134.
- ^ Flippone, Peggy Trowbridge. «A Recipe to Make Authentic Homemade Pepperoni». The Spruce. Retrieved December 12, 2017.
- ^ «Pizza Palates Changing». Convenience Store Decisions. June 1, 2009. Retrieved April 25, 2013.[permanent dead link]
- ^ López-Alt, J. Kenji (December 2012). «The Food Lab: Why Does Pepperoni Curl?». Serious Eats. Retrieved April 22, 2013.
- ^ Edge, John T. (September 29, 2009). «United Tastes — Pepperoni Rolls, a Piece of West Virginia Culinary History: Fast Food Even Before Fast Food». The New York Times. New York, NY. Style Section: Dining & Wine. Retrieved November 3, 2010.
- ^ Eat This Town (February 1, 2016). «Nova Scotia Food Profiles: Pepperoni». Eat This Town. Retrieved January 7, 2018.
- ^ Brown, Lola (April 2, 2013). «You Must Try: Delicious Deep Fried Pepperoni in Halifax, Nova Scotia». Travel Mindset. Retrieved January 7, 2018.
Further reading[edit]
- Smith, Andrew F. (2007) «Pepperoni». The Oxford Companion to American Food and Drink. p. 447. ISBN 0195307968.
- Palumbo, S. A., et al. (January 1976). «Microbiology and Technology of the Pepperoni Process» (abstract). Journal of Food Science. Volume 41, Issue 1. pages 12–17. (subscription required)
- Palumbo, S. A. et al. (July 1977). «Kinetics of Pepperoni Drying» (abstract). Journal of Food Science. Volume 42, Issue 4. pages 1029–1033. (subscription required)
External links[edit]
- The dictionary definition of pepperoni at Wiktionary
Как правильно пишется слово «пеперони»
пеперо́ни
пеперо́ни, нескл., м. и с.
Источник: Орфографический
академический ресурс «Академос» Института русского языка им. В.В. Виноградова РАН (словарная база
2020)
Делаем Карту слов лучше вместе
Привет! Меня зовут Лампобот, я компьютерная программа, которая помогает делать
Карту слов. Я отлично
умею считать, но пока плохо понимаю, как устроен ваш мир. Помоги мне разобраться!
Спасибо! Я стал чуточку лучше понимать мир эмоций.
Вопрос: музыкознание — это что-то нейтральное, положительное или отрицательное?
Синонимы к слову «пеперони»
Предложения со словом «пеперони»
- Добавьте к 80 % мягкой сладости паприки 20 % остроты пеперони.
- В августе 2005 года, как раз к моему дню рождения, увидело свет первое издание книги «Стратегия пеперони».
- Однако с пеперони следует быть особо внимательным и осторожным: активные вещества, содержащиеся в нём, могут нанести вред организму.
- (все предложения)
Отправить комментарий
Дополнительно
Смотреть что такое ПЕПЕРОНИ в других словарях:
ПЕПЕРОНИ
пеперони
сущ., кол-во синонимов: 1
• перец (46)
Словарь синонимов ASIS.В.Н. Тришин.2013.
.
Синонимы:
перец
ПЕПЕРОНИ
ПЕПЕРОНИ(ит.). Варений в уксусе с сахаром испанский перец.Словарь иностранных слов, вошедших в состав русского языка.- Чудинов А.Н.,1910.ПЕПЕРОНИитал. … смотреть
ПЕПЕРОНИ
1) Орфографическая запись слова: пеперони2) Ударение в слове: пепер`они3) Деление слова на слоги (перенос слова): пеперони4) Фонетическая транскрипция … смотреть
ПЕПЕРОНИ
Пеперони
Пеперони — карликовый острый красный перец.
Словарь кулинарных терминов.2012.
Синонимы: перец
ПЕПЕРОНИ
пепер’они, нескл., муж. и. ср. (соус)
Синонимы: перец
ПЕПЕРОНИ
Ударение в слове: пепер`ониУдарение падает на букву: оБезударные гласные в слове: пепер`они
Перейти к контенту
Содержание
- Как правильно пишется
- Какое правило применяется
- Примеры предложений
- Как неправильно писать
Если вы не уверены в том, как писать, «пепперони» или «пеперони», то вам необходимо определить происхождение слова, узнать его лексическое значение, затем выбрать правильное написание. Давайте вместе выполним эту задачу, выясним, какое написание является орфографической нормой.
Как правильно пишется
По правилам русской орфографии слово пишется так: пеперони.
Какое правило применяется
Слово итальянского происхождения. Первоначальное значение – острый карликовый перец, peperone. В настоящее время это слово имеет и другие значения – острая сырокопченая колбаса, пицца, в состав которой входит эта колбаса, и другое. Написание слова в разных письменных источниках варьируется: от «пеперони» до «пепперонни». Понятно, что это слово заимствованное, вследствие чего – словарное. Орфографический словарь русского языка дает единственный вариант написания – «пеперони». Следовательно, только он правильный.
Примеры предложений
- Жгучий пеперони придавал блюду пикантности.
- Пицца с пеперони мне не очень понравилась.
Проверь себя: «Дебеторская» или «дебиторская» как пишется?
Как неправильно писать
Нельзя писать слово с удвоенной согласной «п» – пепперони.
( 5 оценок, среднее 3 из 5 )
From Wikipedia, the free encyclopedia
Pepperoni
Packaged pepperoni |
|||||||
Place of origin | United States | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Main ingredients | Pork and beef | ||||||
Ingredients generally used | Spices | ||||||
Food energy |
460 kcal (1926 kJ) | ||||||
Nutritional value |
|
||||||
|
Pepperoni is an American variety of spicy salami made from cured pork and beef seasoned with paprika or other chili pepper.[1]
Prior to cooking, pepperoni is characteristically soft, slightly smoky, and bright red.[1] Thinly sliced pepperoni is one of the most popular pizza toppings in American pizzerias.[2]
Etymology[edit]
The term «pepperoni» is a borrowing of peperoni, the plural of peperone, the Italian word for bell pepper. The first use of «pepperoni» to refer to a sausage dates to 1919.[1] In Italian, the word peperoncino refers to hot and spicy peppers.
History[edit]
Pepperoni, an Italian-American creation,[1] is a cured dry sausage, with similarities to the spicy salamis of southern Italy on which it is based, such as salsiccia or soppressata. The main differences are that pepperoni is less spicy, has a finer grain (akin to spiceless salami from Milan), is usually softer in texture, and is usually produced with the use of an artificial casing.
Production[edit]
Pepperoni, Pork
Nutritional value per 100 g (3.5 oz) | |
---|---|
Energy | 1,940 kJ (460 kcal) |
Carbohydrates |
4 g |
Fat |
40.2 g |
Protein |
20.35 g |
|
|
†Percentages are roughly approximated using US recommendations for adults. Source: USDA FoodData Central |
Pepperoni is made from pork or from a mixture of pork and beef.[3] Turkey meat is also commonly used as a substitute, but the use of poultry in pepperoni must be appropriately labeled in the United States.[4]
Curing with nitrates or nitrites (usually used in modern curing agents to protect against botulism and other forms of microbiological decay) also contributes to pepperoni’s reddish color, by reacting with heme in the myoglobin of the proteinaceous components of the meat.[5]
Serving[edit]
According to Convenience Store Decisions, Americans consume 251.7 million pounds of pepperoni annually, on 36% of all pizzas produced nationally.[6] Pepperoni has a tendency to curl up from the edges in the heat of a pizza oven. Some pepperoni is produced in thicker slices, so that the edges curl intentionally.[7]
Pepperoni is also used as the filling of the pepperoni roll, a popular regional snack in West Virginia and neighboring areas.[8]
In the Canadian province of Nova Scotia, deep fried pepperoni served on its own (usually with a honey mustard dipping sauce) is common pub food.[9][10]
-
Pepperoni on a pizza.
-
A cooked pizza with pepperoni, showing distinct curling and darkening of color.
See also[edit]
- Linguiça
- List of dried foods
- List of sausages
References[edit]
- ^ a b c d Moskin, Julia (February 1, 2011). «Pepperoni: America’s Favorite Topping». The New York Times. Retrieved April 22, 2013.
- ^ «America’s Most Popular Pizza Toppings». Huffington Post. October 5, 2011. Retrieved April 22, 2013.
According to a survey done by Technomic’s MenuMonitor from July to September 2011 based on 235 different pizza places in America pepperoni and plain cheese were the #1 and #2 most popular pizzas ordered.
- ^ Hui, Yiu H.; Culbertson, J. D. (2006). Handbook of Food Science, Technology, and Engineering. CRC Press. p. 72-68. ISBN 978-0-8493-9848-3. Retrieved December 22, 2020.
- ^ Food Standards and Labelling Policy Book, USDA, pp. 133–134.
- ^ Flippone, Peggy Trowbridge. «A Recipe to Make Authentic Homemade Pepperoni». The Spruce. Retrieved December 12, 2017.
- ^ «Pizza Palates Changing». CStore Decisions. May 31, 2009. Archived from the original on September 28, 2022. Retrieved April 25, 2013.
Pepperoni is by far America’s favorite topping, (36% of all pizza orders). Approximately 251.7 million pounds of pepperoni are consumed on pizzas annually.
- ^ López-Alt, J. Kenji (December 2012). «The Food Lab: Why Does Pepperoni Curl?». Serious Eats. Retrieved April 22, 2013.
- ^ Edge, John T. (September 29, 2009). «United Tastes — Pepperoni Rolls, a Piece of West Virginia Culinary History: Fast Food Even Before Fast Food». The New York Times. New York, NY. Style Section: Dining & Wine. Retrieved November 3, 2010.
- ^ Eat This Town (February 1, 2016). «Nova Scotia Food Profiles: Pepperoni». Eat This Town. Retrieved January 7, 2018.
- ^ Brown, Lola (April 2, 2013). «You Must Try: Delicious Deep Fried Pepperoni in Halifax, Nova Scotia». Travel Mindset. Retrieved January 7, 2018.
Further reading[edit]
- Smith, Andrew F. (2007) «Pepperoni». The Oxford Companion to American Food and Drink. p. 447. ISBN 0195307968.
- Palumbo, S. A., et al. (January 1976). «Microbiology and Technology of the Pepperoni Process» (abstract). Journal of Food Science. Volume 41, Issue 1. pages 12–17. (subscription required)
- Palumbo, S. A. et al. (July 1977). «Kinetics of Pepperoni Drying» (abstract). Journal of Food Science. Volume 42, Issue 4. pages 1029–1033. (subscription required)
External links[edit]
- The dictionary definition of pepperoni at Wiktionary
From Wikipedia, the free encyclopedia
Pepperoni
Packaged pepperoni |
|||||||
Place of origin | United States | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Main ingredients | Pork and beef | ||||||
Ingredients generally used | Spices | ||||||
Food energy |
460 kcal (1926 kJ) | ||||||
Nutritional value |
|
||||||
|
Pepperoni is an American variety of spicy salami made from cured pork and beef seasoned with paprika or other chili pepper.[1]
Prior to cooking, pepperoni is characteristically soft, slightly smoky, and bright red.[1] Thinly sliced pepperoni is one of the most popular pizza toppings in American pizzerias.[2]
Etymology[edit]
The term «pepperoni» is a borrowing of peperoni, the plural of peperone, the Italian word for bell pepper. The first use of «pepperoni» to refer to a sausage dates to 1919.[1] In Italian, the word peperoncino refers to hot and spicy peppers.
History[edit]
Pepperoni, an Italian-American creation,[1] is a cured dry sausage, with similarities to the spicy salamis of southern Italy on which it is based, such as salsiccia or soppressata. The main differences are that pepperoni is less spicy, has a finer grain (akin to spiceless salami from Milan), is usually softer in texture, and is usually produced with the use of an artificial casing.
Production[edit]
Pepperoni, Pork
Nutritional value per 100 g (3.5 oz) | |
---|---|
Energy | 1,940 kJ (460 kcal) |
Carbohydrates |
4 g |
Fat |
40.2 g |
Protein |
20.35 g |
|
|
†Percentages are roughly approximated using US recommendations for adults. Source: USDA FoodData Central |
Pepperoni is made from pork or from a mixture of pork and beef.[3] Turkey meat is also commonly used as a substitute, but the use of poultry in pepperoni must be appropriately labeled in the United States.[4]
Curing with nitrates or nitrites (usually used in modern curing agents to protect against botulism and other forms of microbiological decay) also contributes to pepperoni’s reddish color, by reacting with heme in the myoglobin of the proteinaceous components of the meat.[5]
Serving[edit]
According to Convenience Store Decisions, Americans consume 251.7 million pounds of pepperoni annually, on 36% of all pizzas produced nationally.[6] Pepperoni has a tendency to curl up from the edges in the heat of a pizza oven. Some pepperoni is produced in thicker slices, so that the edges curl intentionally.[7]
Pepperoni is also used as the filling of the pepperoni roll, a popular regional snack in West Virginia and neighboring areas.[8]
In the Canadian province of Nova Scotia, deep fried pepperoni served on its own (usually with a honey mustard dipping sauce) is common pub food.[9][10]
-
Pepperoni on a pizza.
-
A cooked pizza with pepperoni, showing distinct curling and darkening of color.
See also[edit]
- Linguiça
- List of dried foods
- List of sausages
References[edit]
- ^ a b c d Moskin, Julia (February 1, 2011). «Pepperoni: America’s Favorite Topping». The New York Times. Retrieved April 22, 2013.
- ^ «America’s Most Popular Pizza Toppings». Huffington Post. October 5, 2011. Retrieved April 22, 2013.
According to a survey done by Technomic’s MenuMonitor from July to September 2011 based on 235 different pizza places in America pepperoni and plain cheese were the #1 and #2 most popular pizzas ordered.
- ^ Hui, Yiu H.; Culbertson, J. D. (2006). Handbook of Food Science, Technology, and Engineering. CRC Press. p. 72-68. ISBN 978-0-8493-9848-3. Retrieved December 22, 2020.
- ^ Food Standards and Labelling Policy Book, USDA, pp. 133–134.
- ^ Flippone, Peggy Trowbridge. «A Recipe to Make Authentic Homemade Pepperoni». The Spruce. Retrieved December 12, 2017.
- ^ «Pizza Palates Changing». CStore Decisions. May 31, 2009. Archived from the original on September 28, 2022. Retrieved April 25, 2013.
Pepperoni is by far America’s favorite topping, (36% of all pizza orders). Approximately 251.7 million pounds of pepperoni are consumed on pizzas annually.
- ^ López-Alt, J. Kenji (December 2012). «The Food Lab: Why Does Pepperoni Curl?». Serious Eats. Retrieved April 22, 2013.
- ^ Edge, John T. (September 29, 2009). «United Tastes — Pepperoni Rolls, a Piece of West Virginia Culinary History: Fast Food Even Before Fast Food». The New York Times. New York, NY. Style Section: Dining & Wine. Retrieved November 3, 2010.
- ^ Eat This Town (February 1, 2016). «Nova Scotia Food Profiles: Pepperoni». Eat This Town. Retrieved January 7, 2018.
- ^ Brown, Lola (April 2, 2013). «You Must Try: Delicious Deep Fried Pepperoni in Halifax, Nova Scotia». Travel Mindset. Retrieved January 7, 2018.
Further reading[edit]
- Smith, Andrew F. (2007) «Pepperoni». The Oxford Companion to American Food and Drink. p. 447. ISBN 0195307968.
- Palumbo, S. A., et al. (January 1976). «Microbiology and Technology of the Pepperoni Process» (abstract). Journal of Food Science. Volume 41, Issue 1. pages 12–17. (subscription required)
- Palumbo, S. A. et al. (July 1977). «Kinetics of Pepperoni Drying» (abstract). Journal of Food Science. Volume 42, Issue 4. pages 1029–1033. (subscription required)
External links[edit]
- The dictionary definition of pepperoni at Wiktionary
Пицца с пепперони
Пепперони (англ. pepperoni) — острая разновидность салями итало-американского происхождения. Обычно делается из свинины, хотя встречаются американские разновидности, приготовленные из смеси говядины, курицы и свинины. Происходит от острой салями, изготовляемой в южной Италии, такой как salsiccia Napoletana piccante, острой копченой колбасы из Неаполя или Сопрессата из Калабрии. Пепперони — это популярный ингредиент пиццы в пиццериях американского стиля. Иногда также используется при изготовлении сэндвичей.
Слово пепперони — искажение слова peperoni, множественного числа от peperone, которое в итальянском означает стручковый перец[1], в итало-американской же кухне это слово стало обозначать острую колбасу. Чтобы заказать американскую версию пепперони в Италии, нужно просить salame piccante или salamino piccante (острое салями, распространенное в Калабрии). Итальянское название пиццы с пепперони — это pizza alla diavola (с острой колбасой).
В то же время в континентальной Европе пеперони — это собственно и есть слово, обозначающее различные виды стручкового перца, в том числе паприки и маленьких острых, часто маринованных перцев, известных как «паприка, острый красный перец» (итал. peperoncino) или «сладкий пикантный перец» (итал. peperone piccante) в Италии. В США — это pepperoncini или банановые перцы.
Примечания
- ↑ Dizionario pratico italiano-russo. 3-е изд., Москва, Из-во «Русский язык», 1984, 544 с.
Ссылки
- nytimes.com: Pepperoni: On Top (англ.) (Пепперони: Сверху)
Если вы думаете, что пепперони, который вы заказываете на пицце или на тарелке с закусками в пиццерии или в итальянском (как правило, более вероятно итальянско-американском) ресторане, “Штаты” звучит по-итальянски, это действительно так.
Пряная разновидность сухой салями (американское написание), которая обычно готовится из свинины и говядины и повсеместно используется в американской пицце, на самом деле, итало-американское творение, родившееся в Штатах, чье название происходит от итальянского слова peperone , что означает «перец»: зеленый или красный висячий овощ, выращиваемый во всем мире, чье множество сорта острые. Пеперончино , свежее или сушеное и молотое, – это маленький горячий сорт.
Содержание
- Peperone to Pepperoni
- Американизированные итальянские продукты
- Салуми: заказывайте как изысканный
Peperone to Pepperoni
Создавая новую американскую колбасу, новые итальянские иммигранты, конечно же, думали о своих дальних родственниках и пряных сосисках, которые они оставили. Но по мере того, как они перестраивали свою жизнь в своей новой стране, их в основном южные диалекты смешивались, сливались и трансформировались в гибрид, и оригинальное итальянское слово peperone превратилось в «пепперони», отличавшееся написанием и произношением от слово, которое вдохновило его.
На самом деле, обратите внимание, перец пишется peperoni (единственное число peperone ), с одним p , а если вы закажете пепперони на пиццу в Италии, вы получите пиццу с перцем, так как колбасы пепперони нет.
Американизированные итальянские продукты
Пепперони стоит среди множества продуктов, которые в Штатах считаются итальянскими, но чье название, происхождение и сама природа были фальсифицирован расстоянием, временем и американским вкусом. Итало-американские общины по всей территории Соединенных Штатов в поисках связи с домом и традициями воссоздали свои версии продуктов, которые, резко изменяя и обогащая американский кулинарный ландшафт и сохраняя ностальгические связи с родиной, на самом деле имеют мало общего с оригинал (а с течением времени они все меньше и меньше имели к нему отношение). Они стали их собственным итальянско-американским делом, и их называют по именам, основанным на итальянско-американских диалектах. Какие еще?
Для спагетти не бывает “подливки”; это называется суго или сальса (и его не нужно варить в течение трех дней); собственное имя того, что в Штатах называется capicola или gabagool (а-ля Тони Сопрано), – capocollo (в Тоскана, или коппа в Северной Италии); салями – это саляме ; Самое близкое к американской болонье (название города Болонья) – мортаделла (болоньи нет). Куриный пармезан … вам будет сложно найти его в Италии. Запеченные зити, вы их тоже не найдете (есть, конечно, лазанья, но есть также паста аль форно и тимбалло , в зависимости от того, где вы находитесь) , или спагетти и фрикадельки (фрикадельки называются polpette , и их подают как второе блюдо с contorno или гарниром, но не на макароны). И soppressata и ricotta , ну, вот как вы пишете и произносите их. И прошутто: не projoot (а-ля Тони Сопрано).
И нет ничего, что называется “тарелкой антипасто”: антипасто , как вы знаете, это курс закуски. Если вы хотите то, что в Америке известно как тарелка антипасто, закажите antipasto misto , в который будут входить вяленое и соленое мясо, сыры и кростини или брускетта . И, к сожалению, чесночного хлеба тоже нет!
Салуми : заказывайте как изысканный
Итак, для тех, кто едет в Италию и хочет попробовать настоящую итальянскую версию американского родственника пепперони, в зависимости от того, где вы находитесь, вам следует попросить salame или salamino piccante или salsiccia piccante (острая салям или сушеная колбаса), характерные в основном для юга. Вы не будете разочарованы.
Помните, что итальянская кухня является типично региональной, вплоть до городской специализации, и почти в каждом регионе Италии есть несколько разновидностей саляме – и почти все другие виды вяленого или соленого мяса (в целом называемые салуми ). Их вариации и уникальность зависят от таких факторов, как тип используемого животного (много кабана и свиньи, а иногда и лошадь), помол или обработка мяса, процент жира, ароматизаторы, оболочка и метод посола. и длина.
Итак, возможно, лучше всего вообще забыть о пепперони и попробовать местные предложения, из которых в случае salumi (и salame !) существует так много видов, что существуют региональные конкурсы и организации, посвященные сохранению их уникальных местных производственных традиций и вкусов: от брезаола на лардо , сопресса , говор и карпаччо на север, до culatello , guanciale и finocchiona в Centro Italia, до soppressata и capocollo на юге. И вариации между ними. Вы найдете уникальные соленые и вяленые продукты с такими любопытными названиями, как baffetto , cardosella , lonzino , пиндула и пеццента . И, конечно же, десятки видов вяленого саляме и прошутто: достаточно, чтобы спланировать особенное кулинарное путешествие!
Итак, оставьте пепперони дома и хорошего аппетита!
(Redirected from Peperoni)
Pepperoni
Packaged pepperoni |
|||||||
Place of origin | United States | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Main ingredients | Pork and beef | ||||||
Ingredients generally used | Spices | ||||||
Food energy |
460 kcal (1926 kJ) | ||||||
Nutritional value |
|
||||||
|
Pepperoni is an American variety of spicy salami made from cured pork and beef seasoned with paprika or other chili pepper.[1]
Prior to cooking, pepperoni is characteristically soft, slightly smoky, and bright red.[1] Thinly sliced pepperoni is one of the most popular pizza toppings in American pizzerias.[2]
Etymology[edit]
The term «pepperoni» is a borrowing of peperoni, the plural of peperone, the Italian word for bell pepper. The first use of «pepperoni» to refer to a sausage dates to 1919.[1] In Italian, the word peperoncino refers to hot and spicy peppers.
History[edit]
Pepperoni, an Italian-American creation,[1] is a cured dry sausage, with similarities to the spicy salamis of southern Italy on which it is based, such as salsiccia or soppressata. The main differences are that pepperoni is less spicy, has a finer grain (akin to spiceless salami from Milan), is usually softer in texture, and is usually produced with the use of an artificial casing.
Production[edit]
Pepperoni, Pork
Nutritional value per 100 g (3.5 oz) | |
---|---|
Energy | 1,940 kJ (460 kcal) |
Carbohydrates |
4 g |
Fat |
40.2 g |
Protein |
20.35 g |
|
|
†Percentages are roughly approximated using US recommendations for adults. Source: USDA FoodData Central |
Pepperoni is made from pork or from a mixture of pork and beef.[3] Turkey meat is also commonly used as a substitute, but the use of poultry in pepperoni must be appropriately labeled in the United States.[4]
Curing with nitrates or nitrites (usually used in modern curing agents to protect against botulism and other forms of microbiological decay) also contributes to pepperoni’s reddish color, by reacting with heme in the myoglobin of the proteinaceous components of the meat.[5]
Serving[edit]
According to Convenience Store Decisions, Americans consume 251.7 million pounds of pepperoni annually, on 36% of all pizzas produced nationally.[6] Pepperoni has a tendency to curl up from the edges in the heat of a pizza oven. Some pepperoni is produced in thicker slices, so that the edges curl intentionally.[7]
Pepperoni is also used as the filling of the pepperoni roll, a popular regional snack in West Virginia and neighboring areas.[8]
In the Canadian province of Nova Scotia, deep fried pepperoni served on its own (usually with a honey mustard dipping sauce) is common pub food.[9][10]
-
Pepperoni on a pizza.
-
A cooked pizza with pepperoni, showing distinct curling and darkening of color.
See also[edit]
- Linguiça
- List of dried foods
- List of sausages
References[edit]
- ^ a b c d Moskin, Julia (February 1, 2011). «Pepperoni: America’s Favorite Topping». The New York Times. Retrieved April 22, 2013.
- ^ «America’s Most Popular Pizza Toppings». Huffington Post. October 5, 2011. Retrieved April 22, 2013.
According to a survey done by Technomic’s MenuMonitor from July to September 2011 based on 235 different pizza places in America pepperoni and plain cheese were the #1 and #2 most popular pizzas ordered.
- ^ Hui, Yiu H.; Culbertson, J. D. (2006). Handbook of Food Science, Technology, and Engineering. CRC Press. p. 72-68. ISBN 978-0-8493-9848-3. Retrieved December 22, 2020.
- ^ Food Standards and Labelling Policy Book, USDA, pp. 133–134.
- ^ Flippone, Peggy Trowbridge. «A Recipe to Make Authentic Homemade Pepperoni». The Spruce. Retrieved December 12, 2017.
- ^ «Pizza Palates Changing». Convenience Store Decisions. June 1, 2009. Retrieved April 25, 2013.[permanent dead link]
- ^ López-Alt, J. Kenji (December 2012). «The Food Lab: Why Does Pepperoni Curl?». Serious Eats. Retrieved April 22, 2013.
- ^ Edge, John T. (September 29, 2009). «United Tastes — Pepperoni Rolls, a Piece of West Virginia Culinary History: Fast Food Even Before Fast Food». The New York Times. New York, NY. Style Section: Dining & Wine. Retrieved November 3, 2010.
- ^ Eat This Town (February 1, 2016). «Nova Scotia Food Profiles: Pepperoni». Eat This Town. Retrieved January 7, 2018.
- ^ Brown, Lola (April 2, 2013). «You Must Try: Delicious Deep Fried Pepperoni in Halifax, Nova Scotia». Travel Mindset. Retrieved January 7, 2018.
Further reading[edit]
- Smith, Andrew F. (2007) «Pepperoni». The Oxford Companion to American Food and Drink. p. 447. ISBN 0195307968.
- Palumbo, S. A., et al. (January 1976). «Microbiology and Technology of the Pepperoni Process» (abstract). Journal of Food Science. Volume 41, Issue 1. pages 12–17. (subscription required)
- Palumbo, S. A. et al. (July 1977). «Kinetics of Pepperoni Drying» (abstract). Journal of Food Science. Volume 42, Issue 4. pages 1029–1033. (subscription required)
External links[edit]
- The dictionary definition of pepperoni at Wiktionary
(Redirected from Peperoni)
Pepperoni
Packaged pepperoni |
|||||||
Place of origin | United States | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Main ingredients | Pork and beef | ||||||
Ingredients generally used | Spices | ||||||
Food energy |
460 kcal (1926 kJ) | ||||||
Nutritional value |
|
||||||
|
Pepperoni is an American variety of spicy salami made from cured pork and beef seasoned with paprika or other chili pepper.[1]
Prior to cooking, pepperoni is characteristically soft, slightly smoky, and bright red.[1] Thinly sliced pepperoni is one of the most popular pizza toppings in American pizzerias.[2]
Etymology[edit]
The term «pepperoni» is a borrowing of peperoni, the plural of peperone, the Italian word for bell pepper. The first use of «pepperoni» to refer to a sausage dates to 1919.[1] In Italian, the word peperoncino refers to hot and spicy peppers.
History[edit]
Pepperoni, an Italian-American creation,[1] is a cured dry sausage, with similarities to the spicy salamis of southern Italy on which it is based, such as salsiccia or soppressata. The main differences are that pepperoni is less spicy, has a finer grain (akin to spiceless salami from Milan), is usually softer in texture, and is usually produced with the use of an artificial casing.
Production[edit]
Pepperoni, Pork
Nutritional value per 100 g (3.5 oz) | |
---|---|
Energy | 1,940 kJ (460 kcal) |
Carbohydrates |
4 g |
Fat |
40.2 g |
Protein |
20.35 g |
|
|
†Percentages are roughly approximated using US recommendations for adults. Source: USDA FoodData Central |
Pepperoni is made from pork or from a mixture of pork and beef.[3] Turkey meat is also commonly used as a substitute, but the use of poultry in pepperoni must be appropriately labeled in the United States.[4]
Curing with nitrates or nitrites (usually used in modern curing agents to protect against botulism and other forms of microbiological decay) also contributes to pepperoni’s reddish color, by reacting with heme in the myoglobin of the proteinaceous components of the meat.[5]
Serving[edit]
According to Convenience Store Decisions, Americans consume 251.7 million pounds of pepperoni annually, on 36% of all pizzas produced nationally.[6] Pepperoni has a tendency to curl up from the edges in the heat of a pizza oven. Some pepperoni is produced in thicker slices, so that the edges curl intentionally.[7]
Pepperoni is also used as the filling of the pepperoni roll, a popular regional snack in West Virginia and neighboring areas.[8]
In the Canadian province of Nova Scotia, deep fried pepperoni served on its own (usually with a honey mustard dipping sauce) is common pub food.[9][10]
-
Pepperoni on a pizza.
-
A cooked pizza with pepperoni, showing distinct curling and darkening of color.
See also[edit]
- Linguiça
- List of dried foods
- List of sausages
References[edit]
- ^ a b c d Moskin, Julia (February 1, 2011). «Pepperoni: America’s Favorite Topping». The New York Times. Retrieved April 22, 2013.
- ^ «America’s Most Popular Pizza Toppings». Huffington Post. October 5, 2011. Retrieved April 22, 2013.
According to a survey done by Technomic’s MenuMonitor from July to September 2011 based on 235 different pizza places in America pepperoni and plain cheese were the #1 and #2 most popular pizzas ordered.
- ^ Hui, Yiu H.; Culbertson, J. D. (2006). Handbook of Food Science, Technology, and Engineering. CRC Press. p. 72-68. ISBN 978-0-8493-9848-3. Retrieved December 22, 2020.
- ^ Food Standards and Labelling Policy Book, USDA, pp. 133–134.
- ^ Flippone, Peggy Trowbridge. «A Recipe to Make Authentic Homemade Pepperoni». The Spruce. Retrieved December 12, 2017.
- ^ «Pizza Palates Changing». Convenience Store Decisions. June 1, 2009. Retrieved April 25, 2013.[permanent dead link]
- ^ López-Alt, J. Kenji (December 2012). «The Food Lab: Why Does Pepperoni Curl?». Serious Eats. Retrieved April 22, 2013.
- ^ Edge, John T. (September 29, 2009). «United Tastes — Pepperoni Rolls, a Piece of West Virginia Culinary History: Fast Food Even Before Fast Food». The New York Times. New York, NY. Style Section: Dining & Wine. Retrieved November 3, 2010.
- ^ Eat This Town (February 1, 2016). «Nova Scotia Food Profiles: Pepperoni». Eat This Town. Retrieved January 7, 2018.
- ^ Brown, Lola (April 2, 2013). «You Must Try: Delicious Deep Fried Pepperoni in Halifax, Nova Scotia». Travel Mindset. Retrieved January 7, 2018.
Further reading[edit]
- Smith, Andrew F. (2007) «Pepperoni». The Oxford Companion to American Food and Drink. p. 447. ISBN 0195307968.
- Palumbo, S. A., et al. (January 1976). «Microbiology and Technology of the Pepperoni Process» (abstract). Journal of Food Science. Volume 41, Issue 1. pages 12–17. (subscription required)
- Palumbo, S. A. et al. (July 1977). «Kinetics of Pepperoni Drying» (abstract). Journal of Food Science. Volume 42, Issue 4. pages 1029–1033. (subscription required)
External links[edit]
- The dictionary definition of pepperoni at Wiktionary
Как правильно пишется слово «пеперони»
пеперо́ни
пеперо́ни, нескл., м. и с.
Источник: Орфографический
академический ресурс «Академос» Института русского языка им. В.В. Виноградова РАН (словарная база
2020)
Делаем Карту слов лучше вместе
Привет! Меня зовут Лампобот, я компьютерная программа, которая помогает делать
Карту слов. Я отлично
умею считать, но пока плохо понимаю, как устроен ваш мир. Помоги мне разобраться!
Спасибо! Я стал чуточку лучше понимать мир эмоций.
Вопрос: карабахский — это что-то нейтральное, положительное или отрицательное?
Синонимы к слову «пеперони»
Предложения со словом «пеперони»
- Добавьте к 80 % мягкой сладости паприки 20 % остроты пеперони.
- В августе 2005 года, как раз к моему дню рождения, увидело свет первое издание книги «Стратегия пеперони».
- Однако с пеперони следует быть особо внимательным и осторожным: активные вещества, содержащиеся в нём, могут нанести вред организму.
- (все предложения)
Отправить комментарий
Дополнительно
пеперони
- пеперони
Русский орфографический словарь. / Российская академия наук. Ин-т рус. яз. им. В. В. Виноградова. — М.: «Азбуковник».
.
1999.
Синонимы:
Смотреть что такое «пеперони» в других словарях:
-
ПЕПЕРОНИ — (ит.). Варений в уксусе с сахаром испанский перец. Словарь иностранных слов, вошедших в состав русского языка. Чудинов А.Н., 1910. ПЕПЕРОНИ итал. Вареный в сахаре испанский перец. Объяснение 25000 иностранных слов, вошедших в употребление в… … Словарь иностранных слов русского языка
-
Пеперони — карликовый острый красный перец. Словарь кулинарных терминов. 2012 … Кулинарный словарь
-
пеперони — сущ., кол во синонимов: 1 • перец (46) Словарь синонимов ASIS. В.Н. Тришин. 2013 … Словарь синонимов
-
Лук-шалот с бальзамико и пеперони — Тип блюда: Категория: Время приготовления (минуты): 1 Продукты: Рецепт приготовления … Энциклопедия кулинарных рецептов
-
карликовый перец пеперони — небольшие красные маринованные стручки пеперони (острого красного перца). * * * (Источник: «Объединенный словарь кулинарных терминов») … Кулинарный словарь
-
Кростини с оливками и пеперони — Тип блюда: Категория: Продукты: Рецепт приготовления … Энциклопедия кулинарных рецептов
-
— Тип блюда: Категория: Рецепт приготовления … Энциклопедия кулинарных рецептов
-
Филе морской камбалы с шафрановым кускусом и морковью — Тип блюда: Категория: Время приготовления (минуты): 10 Продукты: Рецепт приготовления … Энциклопедия кулинарных рецептов
-
кайенский перец — (чили) сухие молотые стручки с куста кайенского перца, растения, родственного красному перцу, но стручки которого намного меньше. Кайенский перец самая острая из всех знакомых нам пряностей. Зеленые, еще не вызревшие стручки этого перца… … Кулинарный словарь
-
The Secret of Monkey Island — Разработчик Lucasfilm Games Издатель … Википедия
Содержание
- 1 Русский
- 1.1 Морфологические и синтаксические свойства
- 1.2 Произношение
- 1.3 Семантические свойства
- 1.3.1 Значение
- 1.3.2 Синонимы
- 1.3.3 Антонимы
- 1.3.4 Гиперонимы
- 1.3.5 Гипонимы
- 1.4 Родственные слова
- 1.5 Этимология
- 1.6 Фразеологизмы и устойчивые сочетания
- 1.7 Перевод
- 1.8 Библиография
Русский[править]
Морфологические и синтаксические свойства[править]
падеж | ед. ч. | мн. ч. |
---|---|---|
Им. | пеперо́ни | пеперо́ни |
Р. | пеперо́ни | пеперо́ни |
Д. | пеперо́ни | пеперо́ни |
В. | пеперо́ни | пеперо́ни |
Тв. | пеперо́ни | пеперо́ни |
Пр. | пеперо́ни | пеперо́ни |
пе—пе—ро́—ни
Существительное, неодушевлённое, средний род (может согласовываться с другими частями речи как мужского, так и среднего рода), несклоняемое (тип склонения 0 по классификации А. А. Зализняка).
Корень: -пеперони-.
Произношение[править]
- МФА: [pʲɪpʲɪˈronʲɪ]
Семантические свойства[править]
Значение[править]
- сорт итальянской копчёной колбасы с перцем ◆ Отсутствует пример употребления (см. рекомендации).
Синонимы[править]
Антонимы[править]
Гиперонимы[править]
- колбаса
Гипонимы[править]
Родственные слова[править]
Ближайшее родство | |
Этимология[править]
Происходит от ??
Фразеологизмы и устойчивые сочетания[править]
Перевод[править]
Список переводов | |
Библиография[править]
- Новые слова и значения. Словарь-справочник по материалам прессы и литературы 90-х годов XX века. — СПб. : Дмитрий Буланин, 2014. — ISBN 978-5-86007-637-2.
- Русский орфографический словарь / Под ред. В. В. Лопатина, О. Е. Ивановой. — 4-е изд., испр. и доп. — М. : АСТ-Пресс Книга, 2012.
|
Для улучшения этой статьи желательно:
|
Слова русского языка,
поиск и разбор слов онлайн
пеперони
Правильно слово пишется: пеперо́ни
Ударение падает на 3-й слог с буквой о.
Всего в слове 8 букв, 4 гласных, 4 согласных, 4 слога.
Гласные: е, е, о, и;
Согласные: п, п, р, н.
Номера букв в слове
Номера букв в слове «пеперони» в прямом и обратном порядке:
- 8
п
1 - 7
е
2 - 6
п
3 - 5
е
4 - 4
р
5 - 3
о
6 - 2
н
7 - 1
и
8