Спринг ролл как пишется

Содержание

  • 1 Русский
    • 1.1 Морфологические и синтаксические свойства
    • 1.2 Произношение
    • 1.3 Семантические свойства
      • 1.3.1 Значение
      • 1.3.2 Синонимы
      • 1.3.3 Антонимы
      • 1.3.4 Гиперонимы
      • 1.3.5 Гипонимы
    • 1.4 Родственные слова
    • 1.5 Этимология
    • 1.6 Фразеологизмы и устойчивые сочетания
    • 1.7 Перевод
    • 1.8 Библиография

Русский[править]

Морфологические и синтаксические свойства[править]

падеж ед. ч. мн. ч.
Им. спринг-ро́лл спринг-ро́ллы
Р. спринг-ро́лла спринг-ро́ллов
Д. спринг-ро́ллу спринг-ро́ллам
В. спринг-ро́лл спринг-ро́ллы
Тв. спринг-ро́ллом спринг-ро́ллами
Пр. спринг-ро́лле спринг-ро́ллах

спринг-ро́лл

Существительное, неодушевлённое, мужской род, 2-е склонение (тип склонения 1a по классификации А. А. Зализняка).

Корень: -спринг-; корень: -ролл-.

Произношение[править]

  • МФА: [sprʲink ˈroɫ]

Семантические свойства[править]

Значение[править]

  1. блюдо азиатских кухонь в виде небольшого рулета с различной начинкой, завёрнутой в тонкую лепёшку из рисовой или пшеничной муки ◆ Отсутствует пример употребления (см. рекомендации).

Синонимы[править]

Антонимы[править]

Гиперонимы[править]

Гипонимы[править]

Родственные слова[править]

Ближайшее родство

Этимология[править]

От ??

Фразеологизмы и устойчивые сочетания[править]

Перевод[править]

Список переводов

Библиография[править]

Для улучшения этой статьи желательно:

  • Добавить пример словоупотребления для значения с помощью {{пример}}
  • Добавить синонимы в секцию «Семантические свойства»
  • Добавить гиперонимы в секцию «Семантические свойства»
  • Добавить сведения об этимологии в секцию «Этимология»
  • Добавить хотя бы один перевод в секцию «Перевод»

From Wikipedia, the free encyclopedia

This article is about the dish that originated in East and Southeast Asia. For the similar Chinese-American dish, see Egg roll.

«Chicken roll» redirects here. Chicken roll may also refer to Chicken fillet roll.

Spring roll

Spring rolls on sale.jpg
Type Dim sum
Course Hors d’oeuvre
Place of origin China
Region or state East Asia and Southeast Asia
Variations See below
  •   Media: Spring roll
Spring roll
Chinese 春卷
Hanyu Pinyin chūn juǎn
Cantonese Yale chēun gyún
Literal meaning Spring roll
Transcriptions
Standard Mandarin
Hanyu Pinyin chūn juǎn
Yue: Cantonese
Yale Romanization chēun gyún

Spring rolls are rolled appetizers or dim sum commonly found in Chinese and other Southeast Asian cuisines. The kind of wrapper, fillings, and cooking technique used, as well as the name, vary considerably within this large area, depending on the region’s culture.

They are filled with vegetables and other ingredients.

Regional history[edit]

East Asia[edit]

Mainland China[edit]

Spring rolls are a seasonal food consumed during the spring, and started as a pancake filled with the new season’s spring vegetables, a welcome change from the preserved foods of the long winter months.[1]
In Chinese cuisine, spring rolls are savoury rolls with cabbage and other vegetable fillings inside a thinly wrapped cylindrical pastry. They are usually eaten during the Spring Festival in mainland China, hence the name. Meat varieties, particularly pork, are also popular. Fried spring rolls are generally small and crisp. They can be sweet or savoury; the former often with red bean paste filling, and the latter are typically prepared with vegetables. They are fully wrapped before being pan-fried or deep-fried.

Non-fried spring rolls are typically bigger and more savoury. Unlike fried spring rolls, non-fried ones are typically made by filling the wrapping with pre-cooked ingredients. Traditionally, they are a festive food eaten during the Cold Food Day festival and the Tomb Sweeping Day festival in spring to remember and pay respect to ancestors. The Hakka population sometimes also eats spring rolls on the third day of the third month of the lunar calendar (三月三 sān yuè sān). The wrappings can be a flour-based mix or batter.

Hong Kong and Macau[edit]

Hong Kong-style spring rolls served with dipping sauce

Spring roll is a fried dish usually available as a dim sum.[2] They typically contain minced pork, shredded carrot, bean sprouts and other vegetables served with dipping sauce.

Taiwan[edit]

In Taiwan, the most commonly eaten non-fried spring rolls are popiah, called rùn bǐng (潤餅) in Mandarin or po̍h-piáⁿ (薄餅) in Hokkien. In northern Taiwan, the ingredients are generally flavoured with herbs, stir-fried, and sometimes topped with a finely ground peanut powder before being wrapped. In southern Taiwan, the ingredients are generally boiled or blanched in plain water. Sometimes caster or super fine sugar is added along with the peanut powder before all the ingredients are wrapped.

Southeast Asia[edit]

Cambodia, Indonesia, Malaysia, Myanmar, the Philippines, Thailand, and Singapore[edit]

Hot and spicy popiah in Malaysia

Lumpia is the name for spring rolls in Indonesia[3] and the Philippines, which was derived from Southern Chinese spring rolls. The name lumpia derives from Hokkien lunpia (Chinese: 潤餅; pinyin: rùnbǐng; Pe̍h-ōe-jī: jūn-piáⁿ, lūn-piáⁿ) and was introduced in the Philippine islands during the 17th century.[4] It is a savoury snack made of thin crepe pastry skin enveloping a mixture of savoury fillings, consists of chopped vegetables; carrots, cabbages, green beans, bamboo shoots, banana heart and leeks, or sometimes also minced meat; chicken, shrimp, pork or beef.[5] It is often served as an appetizer or snack, and might be served deep fried or fresh (unfried). In both Malaysia, Singapore and Thailand, it is called popiah similar to in Taiwan, while in Myanmar, it is referred as kawpyan (ကော်ပြန့်).[6]
In Cambodia, it is called nem jien.[7] It requires almost the same ingredients as the other recipes from its neighbouring countries but Cambodians also use vermicelli noodles and taro root or daikon radish. Cambodians also make their own tangy dipping sauce to dip the spring rolls in.[8][9]

Vietnam[edit]

Video demonstration of spring roll preparation

The fried version with minced pork is called imperial rolls or chả giò (southern Vietnam), nem cuốn, chả cuốn or Nem rán (northern Vietnam). They are often called «egg rolls» in Western countries, which is a misnomer. Central Vietnam has its own version of a fried roll called “ram”. Ram is always made from whole shell-on shrimp or chopped de-shelled shrimp and some green onions, wrapped in rice paper and deep fried. Like most speciality food items from central Vietnam, Ram is not widely available in Vietnamese restaurants overseas.

A Vietnamese imperial roll is different from a Chinese spring roll in that it is typically smaller and contains ground or chopped meats/seafood such as pork, crab, shrimp, chicken, taro or cassava, glass noodles, wood-ear fungi or oyster mushrooms, and shredded carrots. Rice paper is traditionally used as wrappers. However, several Vietnamese restaurants in Western countries may use Chinese spring roll wrappers due to the unavailability of rice paper or ease of use.

Spring rolls or summer rolls are a Vietnamese delicacy known as “gỏi cuốn”. Depending on the region, salad rolls were made differently. Some vegetarian families make vegetarian spring rolls rather than meat spring rolls.[10] However, the typical ingredients include slivers of cooked pork (most often cha pork sausages), shrimp, sometimes chicken or tofu, fresh herbs like basil or cilantro, lettuce, cucumbers, sometimes fresh garlic, chives, rice vermicelli, all wrapped in moistened rice paper. A typical “gỏi cuốn” may only contain boiled pork, boiled rice noodles, cucumber, carrot and herbs. Fresh Vietnamese spring rolls can be made at home or found at Vietnamese restaurants[11][12] and some grocery stores. They are served at room temperature with dipping sauce. Nước chấm, tương xào, or a hoisin peanut sauce are all common dipping sauces. A typical hoisin dipping sauce includes chilli, hoisin sauce, peanut butter and sugar. A standard «nước mắm pha» (nước chấm) dipping sauce is composed of fish sauce, lime, garlic, sugar, and chillies or simply fish sauce, sugar and vinegar.

Oceania[edit]

Australia[edit]

In Australia, a diverse range of authentic Asian cuisine is available due to immigration, multiculturalism, and the abundant fresh local produce. Both dim sims and Chiko Rolls were inspired by Chinese spring rolls.

Australians also have their own version of a spring roll that can be found in many fish and chip shops in Australia and bought from a supermarket (Chiko Roll). Rather than using pastry with a rolling technique, they have a more doughy texture.

Europe[edit]

Germany, France and Poland[edit]

In Austria and Germany, deep-fried spring rolls are called Frühlingsrolle, while the Vietnamese salad rolls are called Sommerrolle («summer roll»). The French call them nem for the fried ones and rouleaux de printemps for the others, whereas in Poland, they are known as sajgonki, named after Saigon, the city from which many of the Vietnamese immigrants in Poland originated.

Netherlands and Belgium[edit]

In the Netherlands and Belgium, spring rolls are known as loempia and are deep-fried or sometimes baked. They are thought to have been introduced by immigrants (including Chinese) from Indonesia, a former colony of the Netherlands. Loempias are filled with bean sprouts, chopped omelette, and sliced chicken or crab. It’s also getting more common for loempias to appear with sweet and spicy sauces.

United Kingdom[edit]

In the United Kingdom spring rolls used to be, and sometimes still are, known as pancake rolls, though these tend to be somewhat larger than those described as spring rolls.

Northern Europe[edit]

In the Nordic countries, they are known as vårrullar/er (Swedish/Norwegian),[13][14] forårsruller (Danish), or kevätkääryle (Finnish).

Latin America[edit]

Brazil[edit]

In Brazil, spring rolls are called either rolinhos-primavera (IPA: [ʁoˈlĩɲus pɾimɐˈvɛɾɐ]), which is an approximate free translation from English, or as it is called in Japanese restaurants and among people who are used to the plate by the way it came to Brazil from Japanese immigrants, «spring roll» (春巻き, harumaki) (IPA: [haɾɯmaki]). They can be found mostly in Chinese restaurants, usually served with a molho agridoce (sweet and sour sauce) to dip, usually bright red and hot, made with ketchup, vinegar, sugar and sometimes spices such as star anise, which accompanies some other kinds of dishes, and can include onion and sweet pepper. Some Japanese restaurants also serve spring rolls in Brazil, but generally plain or with soy sauce to dip (molho agridoce is also available in some). They are also found in buffet-like fast food restaurants, and can be called either by the Japanese or Brazilian Portuguese name, but most often the latter.

Chile[edit]

In Chile, spring rolls are called arrollado primavera, and supermarkets, street vendors and Chinese restaurants sell them. (However, in other countries, «arrollado primavera» refers to a savoury pinwheel-type roll made with thin sponge cake and should not be confused with the Chilean version.)

Costa Rica[edit]

In Costa Rica, spring rolls are called in Spanish rollito de primavera («little spring roll»), but are popularly known as «Taco Chino» and are offered in almost all Chinese restaurants as an entree or appetizer.

Mexico[edit]

In Mexico, spring rolls are called rollos primavera (which translates directly to «spring rolls») and are sold in many Chinese restaurants and fast-food establishments accompanied with sweet and sour or soy sauces. On the northwest border with the US, especially in Mexicali, Baja California, the spring rolls are known as chunkun; this name could be related to the Korean chungwon (춘권). They are deep-fried and usually served with ketchup topped with a dot of hot mustard as a dipping sauce.

Argentina and Uruguay[edit]

In Argentina and Uruguay, spring rolls are commonly known as empanaditas chinas (Chinese turnover) and also arrolladitos primavera (which translates directly to «spring rolls»), and supermarkets and Chinese restaurants sell them. They are a common treat carried by catering services and are usually served with a small bowl of sweet and sour sauce to dip them in.

Venezuela[edit]

In Venezuela, spring rolls are called lumpia as in the Philippines and Indonesia. Many Chinese restaurants sell them, and they are usually served with sweet and sour or soy sauce.

See also[edit]

  • Chả giò
  • Egg roll
  • Dim sum
  • List of stuffed dishes
  • Lumpia
  • Pastel
  • Popiah
  • Sambousa
  • Summer roll

References[edit]

  1. ^ Sri Owen (2014). Sri Owen’s Indonesian Food. Pavilion Books. ISBN 9781909815476. Archived from the original on 23 February 2016. Retrieved 16 February 2016.
  2. ^
    yeinjee (23 January 2008). «Maxim’s Chinese Restaurant, Hong Kong International Airport». yeinjee.com. Archived from the original on 21 September 2011. Retrieved 13 August 2012.
  3. ^ Tony Tan. «Indonesian spring rolls (Lumpia)». Gourmet Traveller Australia. Archived from the original on 5 March 2016. Retrieved 25 February 2016.
  4. ^ «Filipino lumpia gets an American flair». American Food Roots. Retrieved 30 December 2018.
  5. ^ Amy Besa; Romy Dorotan (2014). Memories of Philippine Kitchens. Abrams. ISBN 9781613128084. Archived from the original on 24 February 2016.
  6. ^ Suchitthra Vasu (2018). «Popiah». Singapore: National Library Board. Archived from the original on 24 September 2019. Retrieved 16 October 2019.
  7. ^ «Nyum Bai — Crispy Pork Egg Rolls (Nem Jien)».
  8. ^ mitziebella fly. «CAMBODIAN EGG ROLLS».
  9. ^ Lara Dunston (5 January 2021). «CAMBODIAN FRIED SPRING ROLLS RECIPE FOR CRISPY DEEP-FRIED EGG ROLLS JUST LIKE IN CAMBODIA».
  10. ^ Dolinsky, Steve. «Vietnamese spring rolls at Saigon Bistro, 6244 N. California Ave». ABC7 Chicago. Archived from the original on 14 April 2016. Retrieved 4 May 2018.
  11. ^ Clements, Miles (7 October 2010). «The Find: Dat Thanh in Westminster». Los Angeles Times. Archived from the original on 19 May 2012.
  12. ^ Jacobson, Max (25 September 1997). «A Real Meal for Under $4? It’s True». Los Angeles Times. Archived from the original on 18 May 2012.
  13. ^ Mat, Allt om. «recept – Allt om Mat». www.alltommat.se. Archived from the original on 4 May 2018. Retrieved 4 May 2018.
  14. ^ «vårrull». 29 September 2014. Archived from the original on 9 March 2016. Retrieved 4 May 2018 – via Store norske leksikon.

From Wikipedia, the free encyclopedia

This article is about the dish that originated in East and Southeast Asia. For the similar Chinese-American dish, see Egg roll.

«Chicken roll» redirects here. Chicken roll may also refer to Chicken fillet roll.

Spring roll

Spring rolls on sale.jpg
Type Dim sum
Course Hors d’oeuvre
Place of origin China
Region or state East Asia and Southeast Asia
Variations See below
  •   Media: Spring roll
Spring roll
Chinese 春卷
Hanyu Pinyin chūn juǎn
Cantonese Yale chēun gyún
Literal meaning Spring roll
Transcriptions
Standard Mandarin
Hanyu Pinyin chūn juǎn
Yue: Cantonese
Yale Romanization chēun gyún

Spring rolls are rolled appetizers or dim sum commonly found in Chinese and other Southeast Asian cuisines. The kind of wrapper, fillings, and cooking technique used, as well as the name, vary considerably within this large area, depending on the region’s culture.

They are filled with vegetables and other ingredients.

Regional history[edit]

East Asia[edit]

Mainland China[edit]

Spring rolls are a seasonal food consumed during the spring, and started as a pancake filled with the new season’s spring vegetables, a welcome change from the preserved foods of the long winter months.[1]
In Chinese cuisine, spring rolls are savoury rolls with cabbage and other vegetable fillings inside a thinly wrapped cylindrical pastry. They are usually eaten during the Spring Festival in mainland China, hence the name. Meat varieties, particularly pork, are also popular. Fried spring rolls are generally small and crisp. They can be sweet or savoury; the former often with red bean paste filling, and the latter are typically prepared with vegetables. They are fully wrapped before being pan-fried or deep-fried.

Non-fried spring rolls are typically bigger and more savoury. Unlike fried spring rolls, non-fried ones are typically made by filling the wrapping with pre-cooked ingredients. Traditionally, they are a festive food eaten during the Cold Food Day festival and the Tomb Sweeping Day festival in spring to remember and pay respect to ancestors. The Hakka population sometimes also eats spring rolls on the third day of the third month of the lunar calendar (三月三 sān yuè sān). The wrappings can be a flour-based mix or batter.

Hong Kong and Macau[edit]

Hong Kong-style spring rolls served with dipping sauce

Spring roll is a fried dish usually available as a dim sum.[2] They typically contain minced pork, shredded carrot, bean sprouts and other vegetables served with dipping sauce.

Taiwan[edit]

In Taiwan, the most commonly eaten non-fried spring rolls are popiah, called rùn bǐng (潤餅) in Mandarin or po̍h-piáⁿ (薄餅) in Hokkien. In northern Taiwan, the ingredients are generally flavoured with herbs, stir-fried, and sometimes topped with a finely ground peanut powder before being wrapped. In southern Taiwan, the ingredients are generally boiled or blanched in plain water. Sometimes caster or super fine sugar is added along with the peanut powder before all the ingredients are wrapped.

Southeast Asia[edit]

Cambodia, Indonesia, Malaysia, Myanmar, the Philippines, Thailand, and Singapore[edit]

Hot and spicy popiah in Malaysia

Lumpia is the name for spring rolls in Indonesia[3] and the Philippines, which was derived from Southern Chinese spring rolls. The name lumpia derives from Hokkien lunpia (Chinese: 潤餅; pinyin: rùnbǐng; Pe̍h-ōe-jī: jūn-piáⁿ, lūn-piáⁿ) and was introduced in the Philippine islands during the 17th century.[4] It is a savoury snack made of thin crepe pastry skin enveloping a mixture of savoury fillings, consists of chopped vegetables; carrots, cabbages, green beans, bamboo shoots, banana heart and leeks, or sometimes also minced meat; chicken, shrimp, pork or beef.[5] It is often served as an appetizer or snack, and might be served deep fried or fresh (unfried). In both Malaysia, Singapore and Thailand, it is called popiah similar to in Taiwan, while in Myanmar, it is referred as kawpyan (ကော်ပြန့်).[6]
In Cambodia, it is called nem jien.[7] It requires almost the same ingredients as the other recipes from its neighbouring countries but Cambodians also use vermicelli noodles and taro root or daikon radish. Cambodians also make their own tangy dipping sauce to dip the spring rolls in.[8][9]

Vietnam[edit]

Video demonstration of spring roll preparation

The fried version with minced pork is called imperial rolls or chả giò (southern Vietnam), nem cuốn, chả cuốn or Nem rán (northern Vietnam). They are often called «egg rolls» in Western countries, which is a misnomer. Central Vietnam has its own version of a fried roll called “ram”. Ram is always made from whole shell-on shrimp or chopped de-shelled shrimp and some green onions, wrapped in rice paper and deep fried. Like most speciality food items from central Vietnam, Ram is not widely available in Vietnamese restaurants overseas.

A Vietnamese imperial roll is different from a Chinese spring roll in that it is typically smaller and contains ground or chopped meats/seafood such as pork, crab, shrimp, chicken, taro or cassava, glass noodles, wood-ear fungi or oyster mushrooms, and shredded carrots. Rice paper is traditionally used as wrappers. However, several Vietnamese restaurants in Western countries may use Chinese spring roll wrappers due to the unavailability of rice paper or ease of use.

Spring rolls or summer rolls are a Vietnamese delicacy known as “gỏi cuốn”. Depending on the region, salad rolls were made differently. Some vegetarian families make vegetarian spring rolls rather than meat spring rolls.[10] However, the typical ingredients include slivers of cooked pork (most often cha pork sausages), shrimp, sometimes chicken or tofu, fresh herbs like basil or cilantro, lettuce, cucumbers, sometimes fresh garlic, chives, rice vermicelli, all wrapped in moistened rice paper. A typical “gỏi cuốn” may only contain boiled pork, boiled rice noodles, cucumber, carrot and herbs. Fresh Vietnamese spring rolls can be made at home or found at Vietnamese restaurants[11][12] and some grocery stores. They are served at room temperature with dipping sauce. Nước chấm, tương xào, or a hoisin peanut sauce are all common dipping sauces. A typical hoisin dipping sauce includes chilli, hoisin sauce, peanut butter and sugar. A standard «nước mắm pha» (nước chấm) dipping sauce is composed of fish sauce, lime, garlic, sugar, and chillies or simply fish sauce, sugar and vinegar.

Oceania[edit]

Australia[edit]

In Australia, a diverse range of authentic Asian cuisine is available due to immigration, multiculturalism, and the abundant fresh local produce. Both dim sims and Chiko Rolls were inspired by Chinese spring rolls.

Australians also have their own version of a spring roll that can be found in many fish and chip shops in Australia and bought from a supermarket (Chiko Roll). Rather than using pastry with a rolling technique, they have a more doughy texture.

Europe[edit]

Germany, France and Poland[edit]

In Austria and Germany, deep-fried spring rolls are called Frühlingsrolle, while the Vietnamese salad rolls are called Sommerrolle («summer roll»). The French call them nem for the fried ones and rouleaux de printemps for the others, whereas in Poland, they are known as sajgonki, named after Saigon, the city from which many of the Vietnamese immigrants in Poland originated.

Netherlands and Belgium[edit]

In the Netherlands and Belgium, spring rolls are known as loempia and are deep-fried or sometimes baked. They are thought to have been introduced by immigrants (including Chinese) from Indonesia, a former colony of the Netherlands. Loempias are filled with bean sprouts, chopped omelette, and sliced chicken or crab. It’s also getting more common for loempias to appear with sweet and spicy sauces.

United Kingdom[edit]

In the United Kingdom spring rolls used to be, and sometimes still are, known as pancake rolls, though these tend to be somewhat larger than those described as spring rolls.

Northern Europe[edit]

In the Nordic countries, they are known as vårrullar/er (Swedish/Norwegian),[13][14] forårsruller (Danish), or kevätkääryle (Finnish).

Latin America[edit]

Brazil[edit]

In Brazil, spring rolls are called either rolinhos-primavera (IPA: [ʁoˈlĩɲus pɾimɐˈvɛɾɐ]), which is an approximate free translation from English, or as it is called in Japanese restaurants and among people who are used to the plate by the way it came to Brazil from Japanese immigrants, «spring roll» (春巻き, harumaki) (IPA: [haɾɯmaki]). They can be found mostly in Chinese restaurants, usually served with a molho agridoce (sweet and sour sauce) to dip, usually bright red and hot, made with ketchup, vinegar, sugar and sometimes spices such as star anise, which accompanies some other kinds of dishes, and can include onion and sweet pepper. Some Japanese restaurants also serve spring rolls in Brazil, but generally plain or with soy sauce to dip (molho agridoce is also available in some). They are also found in buffet-like fast food restaurants, and can be called either by the Japanese or Brazilian Portuguese name, but most often the latter.

Chile[edit]

In Chile, spring rolls are called arrollado primavera, and supermarkets, street vendors and Chinese restaurants sell them. (However, in other countries, «arrollado primavera» refers to a savoury pinwheel-type roll made with thin sponge cake and should not be confused with the Chilean version.)

Costa Rica[edit]

In Costa Rica, spring rolls are called in Spanish rollito de primavera («little spring roll»), but are popularly known as «Taco Chino» and are offered in almost all Chinese restaurants as an entree or appetizer.

Mexico[edit]

In Mexico, spring rolls are called rollos primavera (which translates directly to «spring rolls») and are sold in many Chinese restaurants and fast-food establishments accompanied with sweet and sour or soy sauces. On the northwest border with the US, especially in Mexicali, Baja California, the spring rolls are known as chunkun; this name could be related to the Korean chungwon (춘권). They are deep-fried and usually served with ketchup topped with a dot of hot mustard as a dipping sauce.

Argentina and Uruguay[edit]

In Argentina and Uruguay, spring rolls are commonly known as empanaditas chinas (Chinese turnover) and also arrolladitos primavera (which translates directly to «spring rolls»), and supermarkets and Chinese restaurants sell them. They are a common treat carried by catering services and are usually served with a small bowl of sweet and sour sauce to dip them in.

Venezuela[edit]

In Venezuela, spring rolls are called lumpia as in the Philippines and Indonesia. Many Chinese restaurants sell them, and they are usually served with sweet and sour or soy sauce.

See also[edit]

  • Chả giò
  • Egg roll
  • Dim sum
  • List of stuffed dishes
  • Lumpia
  • Pastel
  • Popiah
  • Sambousa
  • Summer roll

References[edit]

  1. ^ Sri Owen (2014). Sri Owen’s Indonesian Food. Pavilion Books. ISBN 9781909815476. Archived from the original on 23 February 2016. Retrieved 16 February 2016.
  2. ^
    yeinjee (23 January 2008). «Maxim’s Chinese Restaurant, Hong Kong International Airport». yeinjee.com. Archived from the original on 21 September 2011. Retrieved 13 August 2012.
  3. ^ Tony Tan. «Indonesian spring rolls (Lumpia)». Gourmet Traveller Australia. Archived from the original on 5 March 2016. Retrieved 25 February 2016.
  4. ^ «Filipino lumpia gets an American flair». American Food Roots. Retrieved 30 December 2018.
  5. ^ Amy Besa; Romy Dorotan (2014). Memories of Philippine Kitchens. Abrams. ISBN 9781613128084. Archived from the original on 24 February 2016.
  6. ^ Suchitthra Vasu (2018). «Popiah». Singapore: National Library Board. Archived from the original on 24 September 2019. Retrieved 16 October 2019.
  7. ^ «Nyum Bai — Crispy Pork Egg Rolls (Nem Jien)».
  8. ^ mitziebella fly. «CAMBODIAN EGG ROLLS».
  9. ^ Lara Dunston (5 January 2021). «CAMBODIAN FRIED SPRING ROLLS RECIPE FOR CRISPY DEEP-FRIED EGG ROLLS JUST LIKE IN CAMBODIA».
  10. ^ Dolinsky, Steve. «Vietnamese spring rolls at Saigon Bistro, 6244 N. California Ave». ABC7 Chicago. Archived from the original on 14 April 2016. Retrieved 4 May 2018.
  11. ^ Clements, Miles (7 October 2010). «The Find: Dat Thanh in Westminster». Los Angeles Times. Archived from the original on 19 May 2012.
  12. ^ Jacobson, Max (25 September 1997). «A Real Meal for Under $4? It’s True». Los Angeles Times. Archived from the original on 18 May 2012.
  13. ^ Mat, Allt om. «recept – Allt om Mat». www.alltommat.se. Archived from the original on 4 May 2018. Retrieved 4 May 2018.
  14. ^ «vårrull». 29 September 2014. Archived from the original on 9 March 2016. Retrieved 4 May 2018 – via Store norske leksikon.

Слово «спринг-ролл»

Слово состоит из 11 букв, начинается и заканчивается на согласную, первая буква — «с», вторая буква — «п», третья буква — «р», четвёртая буква — «и», пятая буква — «н», шестая буква — «г», седьмая буква — «-», восьмая буква — «р», девятая буква — «о», 10-я буква — «л», последняя буква — «л».

  • Написание слова наоборот
  • Написание слова в транслите
  • Написание слова шрифтом Брайля
  • Передача слова на азбуке Морзе
  • Произношение слова на дактильной азбуке
  • Остальные слова из 11 букв

Видео СПРИНГ РОЛЛЫ С КРЕВЕТКАМИ (автор: На Кухне)13:51

СПРИНГ РОЛЛЫ С КРЕВЕТКАМИ

Видео Популярная АЗИАТСКАЯ закуска - СПРИНГ РОЛЛЫ, 7 вариантов начинок (автор: Alina UMAMI)10:29

Популярная АЗИАТСКАЯ закуска — СПРИНГ РОЛЛЫ, 7 вариантов начинок

Видео КАК ПРИГОТОВИТЬ СПРИНГ РОЛЛЫ (автор: Pochavkaem)02:52

КАК ПРИГОТОВИТЬ СПРИНГ РОЛЛЫ

Видео Как готовить ЖАРЕНЫЕ СПРИНГ РОЛЛЫ ???? Рецепт от ОЛЕГА БАЖЕНОВА #24 [FOODIES.ACADEMY] (автор: FOODIES.ACADEMY – Академия Гурмэ)06:21

Как готовить ЖАРЕНЫЕ СПРИНГ РОЛЛЫ ???? Рецепт от ОЛЕГА БАЖЕНОВА #24 [FOODIES.ACADEMY]

Видео Спринг-роллы с курицей. Интересный способ приготовления который должен знать каждый (автор: ВКУСНО и ПОЛЕЗНО)05:37

Спринг-роллы с курицей. Интересный способ приготовления который должен знать каждый

Видео СПРИНГ РОЛЛЫ С КРЕВЕТКАМИ - ВКУСНЯТИНА НА ЗАКУСКУ! (автор: Кухарим)07:30

СПРИНГ РОЛЛЫ С КРЕВЕТКАМИ — ВКУСНЯТИНА НА ЗАКУСКУ!

Написание слова «спринг-ролл» наоборот

Как это слово пишется в обратной последовательности.

ллор-гнирпс 😀

Написание слова «спринг-ролл» в транслите

Как это слово пишется в транслитерации.

в армянской🇦🇲 սպրինգ-րոլլ

в греческой🇬🇷 σπρειγγ-ρολλ

в грузинской🇬🇪 სპრინგ-როლლ

в еврейской🇮🇱 ספרינג-רולל

в латинской🇬🇧 spring-roll

Как это слово пишется в пьюникоде — Punycode, ACE-последовательность IDN

xn—-etbooaijdjee

Как это слово пишется в английской Qwerty-раскладке клавиатуры.

cghbyu-hjkk

Написание слова «спринг-ролл» шрифтом Брайля

Как это слово пишется рельефно-точечным тактильным шрифтом.

⠎⠏⠗⠊⠝⠛⠤⠗⠕⠇⠇

Передача слова «спринг-ролл» на азбуке Морзе

Как это слово передаётся на морзянке.

⋅ ⋅ ⋅ ⋅ – – ⋅ ⋅ – ⋅ ⋅ ⋅ – ⋅ – – ⋅ – ⋅ ⋅ ⋅ ⋅ – ⋅ – ⋅ – – – ⋅ – ⋅ ⋅ ⋅ – ⋅ ⋅

Произношение слова «спринг-ролл» на дактильной азбуке

Как это слово произносится на ручной азбуке глухонемых (но не на языке жестов).

Передача слова «спринг-ролл» семафорной азбукой

Как это слово передаётся флажковой сигнализацией.

ejpdaf-pgää

Остальные слова из 11 букв

Какие ещё слова состоят из такого же количества букв.

  • аароновский
  • аароновщина
  • аббасидский
  • аббревиация
  • аббревиируя
  • абверовский
  • абдукторный
  • аберрация
  • аберрировав
  • аберрируясь
  • абзелиловец
  • абзелиловка
  • абзимология
  • абиджанский
  • абиетиновая
  • абиетиновый
  • абиотически
  • абиссальная
  • абиссальные
  • абиссальный
  • абиссинская
  • абиссинский
  • абиссинское
  • аблировавши

1

×

Здравствуйте!

У вас есть вопрос или вам нужна помощь?

Спасибо, ваш вопрос принят.

Ответ на него появится на сайте в ближайшее время.

Народный словарь великого и могучего живого великорусского языка.

Онлайн-словарь слов и выражений русского языка. Ассоциации к словам, синонимы слов, сочетаемость фраз. Морфологический разбор: склонение существительных и прилагательных, а также спряжение глаголов. Морфемный разбор по составу словоформ.

По всем вопросам просьба обращаться в письмошную.

Спринг-роллы
— азиатские рулетики из рисовой бумаги,
в которую завернута начинка. В Китае,
откуда блюдо родом, эта закуска типична для всевозможных весенних карнавалов,
отсюда и слово
spring («весна») в названии. Но на самом деле эти хрустящие
рулетики — и есть сама весна. Тончайшая рисовая бумага как полупрозрачная
подарочная обертка: сквозь нее таинственно просвечивают зеленые всполохи овощей,
розоватая мякоть креветки, оранжевые искорки манго, маслянистый бок авокадо. Это
блюдо-сюрприз, в котором нет никаких жестких правил. Фокус спринг-роллов чем-то
схож с трюками, которые используют
японцы в своих суши. Где простота рецепта — рис снаружи и максимально свежие, в большинстве сырые ингредиенты внутри — обыгрывается на уровне многообразия
тактильных ощущений. Удобно и то, что любой спринг-ролл можно собрать за
секунды, если иметь под рукой все необходимое. С точки зрения кухонной практики, в спринг-роллах есть только одна опасность: передержать бумагу из риса в воде — тогда она излишне размякнет и порвется, слишком быстро раскрыв содержимое, и
никакого сюрприза не получится.

Шеф-повар ресторана «Сахалин» Алексей Когай за
свою жизнь скрутил тысячи спринг-роллов, поэтому завернуть этот весенний букет
у него получается играючи.
Следите за руками
— в природе найдется мало блюд, сборка которых выглядит так же красиво.

20 рецептов спринг-роллов, которые придутся по вкусу каждому
Фото: Bbivirys, AdobeStock

Спринг-роллы – идеальный перекус в азиатской кухне. Особенно они популярны в Японии, Индонезии и Таиланде. От привычных суши-роллов их отличает в первую очередь то, что они заворачиваются в рисовую бумагу. Подают спринг-роллы обычно со сладковатым и в то же время острым соусом чили. Делимся 20 вкусными рецептами приготовления!

1. Спринг-роллы с курицей и овощами

Спринг-роллы с курицей и овощами

Фото: ladylifestyle.ru

Готовые спринг-роллы подавай прямо так или сначала обжарь их на сковороде.

Тебе понадобится: 10 листов рисовой бумаги, 200 г куриного филе, 1 огурец, 60 г пекинской капусты, 1 болгарский перец, 1 морковь, соевый соус, специи.

Приготовление: Нарежь курицу полосками и обжарь ее в соевом соусе и специях до готовности. Нарежь тонкой соломкой все овощи. Смочи рисовую бумагу водой до мягкости, выложи начинку, подверни края и заверни роллы.

2. Овощные спринг-роллы

Овощные спринг-роллы

Фото: blogspot.com

Полезный и низкокалорийный рецепт для поклонников ПП.

Тебе понадобится: 10 листов рисовой бумаги, 1 морковь, 1 огурец, 1 авокадо, 50 г краснокочанной капусты, базилик, кинза, мята.

Приготовление: Нарежь все овощи тонкой соломкой и измельчи зелень. Смочи листы рисовой бумаги водой, выложи начинку, подверни края и скрути плотные роллы.

3. Спринг-роллы с крабовыми палочками и овощами

Спринг-роллы с крабовыми палочками и овощами

Фото: bjcxzd.com

Один из самых универсальных вариантов спринг-роллов для подачи с любым соусом.

Тебе понадобится: 100 г крабовых палочек, рисовая бумага, 1 морковь, 2 огурца, 1 болгарский перец, 1 авокадо, 100 мл сметаны, 2 ст.л. соевого соуса, чеснок.

Приготовление: Смешай сметану, соевый соус и давленый чеснок. Нарежь все ингредиенты для начинки тонкими полосками. Смочи рисовую бумагу в воде, выложи начинку, полей соусом и заверни спринг-ролл.

4. Спринг-роллы с индейкой и авокадо

Спринг-роллы с индейкой и авокадо

Фото: lacademie.com

По желанию советуем добавить немного рубленого тимьяна или розмарина.

Тебе понадобится: 8 листов рисовой бумаги, 200 г индейки, 1/2 болгарского перца, 1/2 авокадо, 1/2 моркови, 1/2 фиолетовой луковицы, 1/2 огурца, 2 салатных листа, специи.

Приготовление: Отбей индейку, натри ее специями, обжарь на сильном огне и тонко нарежь. Нашинкуй соломкой все овощи. Замочи рисовую бумагу в воде на пару секунд, выложи начинку, подверни края и заверни роллы. Обжарь их со всех сторон на сковороде.

5. Спринг-роллы с креветками и рисовой лапшой

Спринг-роллы с креветками и рисовой лапшой

Фото: pikabu.monster

Вместо рисовой лапши можно взять фунчозу – главное, чтобы начинка была тонкая.

Тебе понадобится: 10 листов рисовой бумаги, 20 креветок, 10 листьев салата, 150 г рисовой лапши, 50 г краснокочанной капусты, 2 моркови, 1 горсть ростков.

Приготовление: Отвари креветки пару минут в кипящей воде, очисти и разрежь пополам. Приготовь рисовую лапшу по инструкции и тонко нашинкуй все овощи. Смочи листы рисовой бумаги водой, выложи начинку и сверни плотные спринг-роллы.

6. Спринг-роллы с жареными овощами и фунчозой

Спринг-роллы с жареными овощами и фунчозой

Фото: wokiroll.ru

Хороший зимний рецепт, когда хочется теплой еды.

Тебе понадобится: 15 листов рисовой бумаги, 100 г фунчозы, 1/2 пекинской капусты, 1 морковь, 2 стебля сельдерея, 1/2 болгарского перца, 2 зубчика чеснока, имбирь, 1 ст.л. рисового уксуса, 1 ст.л. соевого соуса, кунжутное масло.

Приготовление: Запарь фунчозу по инструкции. Нарежь все овощи соломкой. На кунжутном масле обжарь рубленый чеснок и имбирь, добавь все овощи, и обжарь пару минут на сильном огне.

Добавь соевый соус и рисовый уксус, и жарь еще минуту. Смочи рисовую бумагу водой, выложи начинку, подверни края и сверни плотные спринг-роллы. Отдельно обжарь их на сковороде пару минут с каждой стороны.

7. Спринг-роллы с цукини и арахисом

Спринг-роллы с цукини и арахисом

Фото: kimchicafe.ru

Если у тебя сырой арахис, то сначала обжарь его на сухой сковороде.

Тебе понадобится: 12 листов рисовой бумаги, 100 г фунчозы, 1 цукини, 1 морковь, 1 болгарский перец, 80 г арахиса, 1 ст.л. меда.

Приготовление: Запарь фунчозу по инструкции и нарежь. Отдельно нарежь тонкими брусочками все овощи. Измельчи арахис в блендере. Замочи в воде рисовую бумагу до мягкости, выложи начинку, капни немного меда и посыпь арахисом. Сверни плотные роллы и обжарь их во фритюре.

8. Спринг-роллы с фетой и клубникой

Спринг-роллы с фетой и клубникой

Фото: sadlion.ru

Очень оригинальный вариант для любителей необычных закусок. Подавай такие спринг-роллы с бальзамиком.

Тебе понадобится: 8 листов рисовой бумаги, 200 г клубники, 90 г шпината, 60 г феты, 40 г жареных орехов по вкусу.

Приготовление: Смочи рисовую бумагу водой и выложи мелко нарезанную клубнику, шпинат, немного феты и рубленые орехи. Сверни плотный спринг-ролл.

9. Спринг-роллы с креветками и помело

Спринг-роллы с креветками и помело

Фото: pinterest.ru

Если не найдется помело, то легко можешь взять грейпфрут.

Тебе понадобится: 16 листов рисовой бумаги, 200 г очищенных вареных креветок, 3 огурца, 3 дольки помело, 1 морковь, 1 болгарский перец, 4 стебля сельдерея, 4 пера зеленого лука, 3 горсти ростков.

Приготовление: Разломай помело на сегменты, нарежь соломкой сладкий перец, морковь и сельдерей с огурцами, измельчи зеленый лук. По необходимости нарежь креветки. Замочи рисовую бумагу в воде на 10-15 секунд, выложи всю начинку и сверни тугие роллы.

10. Спринг-роллы со свеклой и редиской

Спринг-роллы со свеклой и редиской

Фото: pinterest.com

Сюда идут свежие овощи, и весь секрет в тончайшей нарезке слайсами.

Тебе понадобится: 8 листов рисовой бумаги, 10 штук редиса, 1 свекла, 1 авокадо, 3 моркови, 300 г краснокочанной капусты, кинза и базилик.

Приготовление: Тонко нашинкуй краснокочанную капусту и морковь, нарежь авокадо пластинками, а свеклу и редис – очень тонкими кружочками. Наруби зелень. Замочи рисовую бумагу на пару секунд в воде, аккуратно разложи всю начинку и сверни спринг-роллы.

11. Спринг-роллы с крабовыми палочками и грибами

Спринг-роллы с крабовыми палочками и грибами

Фото: recipe-catalog.ru

Для этого рецепта лучше всего взять вешенки или шиитаке.

Тебе понадобится: 10 листов рисовой бумаги, 200 г болгарского перца, 200 г крабовых палочек, 200 г кабачка, 200 г грибов, зелень.

Приготовление: Тонко нарежь грибы и обжарь их до готовности. Отдельно нарежь соломкой болгарский перец и кабачок, и обжарь их тоже. Нарежь полосками крабовые палочки и наруби зелень. Замочи рисовую бумагу в воде на пару секунд, выложи на нее всю начинку, сверни спринг-роллы и обжарь.

12. Спринг-роллы на пару

Спринг-роллы на пару

Фото: attuale.ru

Еще один интересный способ приготовления теплых спринг-роллов!

Тебе понадобится: 10 листов рисовой бумаги, 100 г фунчозы, 1 морковь, 1 кабачок, 1 болгарский перец, 1 пучок зеленого лука, соевый соус, сок лайма.

Приготовление: Отвари и нарежь фунчозу. Нарежь соломкой все овощи, измельчи зеленый лук. Замочи рисовую бумагу в воде секунд на 10, выложи начинку и сбрызни все соком лайма с соевым соусом. Сверни роллы, и готовь их 10 минут на пару на решетке.

13. Спринг-роллы с копченым лососем и пекинской капустой

Спринг-роллы с копченым лососем и пекинской капустой

Фото: pinterest.ru

Подавай их с соусом терияки и кунжутом.

Тебе понадобится: 6 листов рисовой бумаги, 6 листов пекинской капусты, 1 морковь, 1/2 огурца, 100 г копченого лосося.

Приготовление: Тонко нарежь лосось, огурец и морковь. Смочи водой рисовую бумагу и сверху выложи капустный лист. Выложи остальную начинку и заверни спринг-ролл.

14. Спринг-роллы с курицей и креветками

Спринг-роллы с курицей и креветками

Фото: pinterest.com

Смешивать все лучшее в одном – популярное решение тайской кухни.

Тебе понадобится: 20 листов рисовой бумаги, 1 яйцо, 70 г фунчозы, 100 г куриного фарша, 100 г очищенных вареных креветок, 2 листа пекинской капусты, 1 морковь, 100 г древесных грибов, 2 зубчика чеснока, 1 ст.л. соевого соуса, специи.

Приготовление: Смешай куриное филе с соевым соусом, специями и давленым чесноком, и обжарь до готовности, помешивая. По необходимости нарежь креветки. Тонко нашинкуй морковь, пекинскую капусту и грибы, и тоже слегка обжарь все вместе до мягкости.

Запарь фунчозу по инструкции. Отдельно обжарь омлет из взбитого яйца и нарежь его соломкой. Замочи рисовую бумагу в воде на 10 секунд, выложи всю начинку, подверни края и сверни спринг-роллы. Обжарь их во фритюре.

15. Спринг-роллы с фунчозой и клубникой

Спринг-роллы с фунчозой и клубникой

Фото: zen.yandex.ru

Как ни странно, клубника – довольно частый ингредиент для спринг-роллов.

Тебе понадобится: 100 г фунчозы, 200 г клубники, 1 перец чили, 1 кочан айсберга, полпучка кинзы, 1 горсть мяты, 8 листов рисовой бумаги.

Приготовление: Тонко нашинкуй салат айсберг, нарежь клубнику полосками, и измельчи кинзу, чили и мяту. Замочи рисовую бумагу в воде до мягкости, выложи всю начинку и сверни спринг-роллы.

16. Спринг-роллы со свининой

Спринг-роллы со свининой

Фото: tomesto.ru

И не забудь добавить в фарш любимые специи по вкусу!

Тебе понадобится: 10 листов рисовой бумаги, 400 г свиного фарша, 4 зубчика чеснока, 1 яйцо, 1,5 ст.л. соевого соуса, имбирь, чили.

Приготовление: Смешай фарш с яйцом, давленым чесноком, соевым соусом, имбирем, чили и специями. Замочи рисовую бумагу в воде на пару секунд, выложи фарш и скрути плотные спринг-роллы. Обжарь их во фритюре до золотистости.

17. Спринг-роллы с капустой и имбирем

Спринг-роллы с капустой и имбирем

Фото: zen.yandex.ru

По возможности рекомендуем обжаривать все на кунжутном масле.

Тебе понадобится: 7 листов рисовой бумаги, 300 г капусты, 1 морковь, 5 см имбиря, 1 перец чили, 4 зубчика чеснока, 4 пера зеленого лука, 2 ст.л. кунжута.

Приготовление: Тонко нашинкуй капусту и морковь. Мелко наруби чили, чеснок и имбирь, и слегка их обжарь. Добавь овощи и жарь, помешивая, до мягкости. Добавь рубленый зеленый лук, жарь еще 1 минуту, и потом добавь кунжут. Смочи водой рисовую бумагу, заверни начинку и обжарь спринг-роллы со всех сторон.

18. Спринг-роллы с киноа

Спринг-роллы с киноа

Фото: pinterest.ru

Один из самых сытных рецептов спринг-роллов в нашей подборке!

Тебе понадобится: 10 листов рисовой бумаги, 150 г киноа, 1-2 огурца, 2 моркови, 1 болгарский перец, 1 ст.л. соевого соуса, 1 ч.л. сока лайма, 5 веточек кинзы.

Приготовление: Нарежь все овощи соломкой, отвари киноа и наруби кинзу. Добавь в киноа соевый соус и сок лайма. Смочи рисовую бумагу водой и аккуратно разложи всю начинку с зеленью, а потом заверни ролл.

19. Спринг-роллы с курицей и шиитаке

Спринг-роллы с курицей и шиитаке

Фото: lifestyletips.in

Такие роллы удобнее обжаривать в большом количестве масла во фритюре.

Тебе понадобится: 400 г курицы, 5 листов пекинской капусты, 2 горсти ростков по вкусу, 150 г грибов шиитаке, 3 ст.л. соевого соуса, 2 ст.л. мирина, 2 ч.л. крахмала, 1 яичный белок, 20 листов рисовой бумаги, 1 пучок зеленого лука.

Приготовление: Нарежь курицу тонкими полосками и смешай с мирином, крахмалом и соевым соусом. Нарежь зеленый лук мелкими перьями, тонко нашинкуй пекинскую капусту, обжарь их отдельно с ростками до мягкости. Отдельно обжарь нарезанные полосками грибы и смешай всю начинку. Смочи водой листы рисовой бумаги, выложи начинку, сверни и обжарь роллы со всех сторон.

20. Спринг-роллы с брокколи

Спринг-роллы с брокколи

Фото: druzhba-rest.ru

Оригинальный и очень красивый вариант из простых продуктов.

Тебе понадобится: 300 г брокколи, 1 морковь, 80 г рисовой лапши, 1 луковица, рисовая бумага, соус терияки, специи.

Приготовление: Очень мелко нарежь лук, морковь и брокколи, и слегка обжарь их в специях. Добавь соус терияки. Отдельно отвари лапшу и немного измельчи. Смочи водой рисовую бумагу, выложи начинку, сверни плотные спринг-роллы и обжарь с двух сторон.

Бесплатный переводчик онлайн с английского на русский

Хотите общаться в чатах с собеседниками со всего мира, понимать, о чем поет Билли Айлиш, читать английские сайты на русском? PROMT.One мгновенно переведет ваш текст с английского на русский и еще на 20+ языков.

Точный перевод с транскрипцией

С помощью PROMT.One наслаждайтесь точным переводом с английского на русский, а для слов и фраз смотрите английскую транскрипцию, произношение и варианты переводов с примерами употребления в разных контекстах. Бесплатный онлайн-переводчик PROMT.One — достойная альтернатива Google Translate и другим сервисам, предоставляющим перевод с английского на русский и с русского на английский.

Нужно больше языков?

PROMT.One бесплатно переводит онлайн с английского на азербайджанский, арабский, греческий, иврит, испанский, итальянский, казахский, китайский, корейский, немецкий, португальский, татарский, турецкий, туркменский, узбекский, украинский, финский, французский, эстонский и японский.

Понравилась статья? Поделить с друзьями:
  • Спорт инвентарь как пишется
  • Спреем как пишется правильно
  • Спорт есть спорт как пишется
  • Спрашуйте как пишется
  • Спорт день как пишется